Emeklilere ek zam, seyyanen zam ve ikramiye müjdesi

Emeklilere ek zam, seyyanen zam ve ikramiye müjdesi geldi. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselebilir, seyyanen zam ve ikramiye de gündemde.

Emeklilere ek zam, seyyanen zam ve ikramiye müjdesi

Emekli maaşı zammı için nefesler tutuldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam Kabine Toplantısı sonrası emekliye zam düzenlemesi ve emekli Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi için gelişmeleri açıklayacak. Türkiye'de EYT yasası sonrası SSK, Bağ-Kur emekli sayısı 15 milyonu aştı. Yaklaşık 2,7 milyon da memur emeklisi bulunuyor. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte masadaki rakamlar...

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Ekim ayının ilk Kabine Toplantısı bugün 15:30'da başlayacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlik edeceği Kabine Toplantısı sonrası emekliye zam düzenlemesi ve Cumhuriyet ikramiyesi ile ilgili gelişmeler belli olacak. Kabine Toplantısı'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı beraber yürüttüğü çalışmalar hakkında sunum yapacak.

 

EMEKLİYE ZAM NASIL OLACAK?

Kabine Toplantısı'nda emekliler için 3 başlık yer alacak. 2 Bakanlığın sunumu ve bütçe rakamlarının değerlendirilmesi sonrası 3 düzenlemeden hangilerinin devreye alınacağı konusunda son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Emekliye ek zam (En düşük emekli maaşı düzenlemesi)

3. ikramiye (100. yıla özel Cumhuriyet ikramiyesi)

Seyyanen zam

BAŞKAN ERDOĞAN: YENİ MÜJDEMİZİ VERECEĞİZ

Toplumda hiçbir kesimin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurgulayan Başkan Erdoğan, "Son 21 yıldır enflasyona ezdirmediğimiz işçi, memur ve emeklilerimize inşallah önümüzdeki dönemde yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz. Emekli memurlarımızın maaşlarıyla ilgili bakanlığımız çalışmasını yapıyor. İlk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi de inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE O SAATE KİLİTLENDİ

Başkan Erdoğan'ın bu sözleri sonrası ilk Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek. Erdoğan'ın saat 19:30'dan sonra Kabine Toplantısı'nda alınan kararları duyurması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yöneteceği Kabine Toplantısı'nın en önemli gündem maddesi 15,5 milyon SSK, Bağ-Kur ve 2,7 milyon memur emeklisini ilgilendiren düzenleme olacak.

En düşük emekli maaşı 2023 yılında 3.500 TL'den yüzde 114'ü aşan artışla 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu taban aylığın Temmuz 2023 - Ocak 2024 ara döneminde yeniden belirlenmesi bekleniyor.

Bu rakamın 10 bin TL'ye yükseltilmesi en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor. Ayrıca memur emeklileri içinde seyyanen artış gündemde bulunuyor. Son karar Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın olacak. Milyonların gözü kulağı Kabine Toplantısı'nda olacak.

EMEKLİ ZAMMI İÇİN 2. FORMÜL

Taban aylıkların artırılmasının yanında bir diğer formül seyyanen zam oldu. Burada bütün emeklilerin maaşlarına yine 2.000-3.000 TL civarında bir artış yapılması masada bulunuyor.

Bakan Mehmet Şimşek ve Bakan Vedat Işıkhan'ın koordineli çalışması sürüyor. Burada taslak düzenleme Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Başkan Erdoğan'ın onayı sonrası Meclis sürecine girilecek.

3. EMEKLİ İKRAMİYESİ KAÇ TL OLACAK?

Gündeme gelen bir diğer önemli düzenlemelerden bir tanesi de emekli maaşı yanında Ekim ayında Cumhuriyetin 100. yılına özel bir defaya mahsus olmak üzere bayram ikramiyesi verilmesi oldu. Burada da son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

NOT: Tüm düzenlemeler için bütçe çalışmalarında rakamlar Başkan Erdoğan'a sunulduktan sonra karar verilecek.

Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi her yıl 2.000 TL, toplamda 4.000 TL olarak ödeniyor. Cumhuriyet ikramiyesi için de konuşulan rakam 2.000-5.000 TL oldu.

Türkiye'de 15,5 milyon SSK, Bağ-Kur ve 2,7 milyon memur emeklisi bulunuyor. Düzenlemenin 18 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirmesi nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı detaylı bir bütçe çalışması gerçekleştiriyor.

Emekli ikramiyesinin maliyetinin 36 milyar TL ile 90 milyar TL arasında olması bekleniyor. Kurban ve Ramazan Bayramı ikramiyesi alanların hepsi Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinden faydalanabilecek.

EMEKLİ ZAMMI TAKVİMİ NETLEŞTİ

Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla beraber artık gözler emekliye zam düzenlemesi için atılacak adımlara çevrildi.

Emekli zammı için taslak çalışma kamuoyuna paylaşılacak

Kanun teklifi Meclis'e gelecek

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nundan geçecek

Genel Kurul'da oylanacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanacak

Ara düzenleme dışında Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası emekli maaşları yeniden artacak

EMEKLİ MAAŞLARI OCAK AYINDA YENİDEN ARTACAK

Emekli maaşı zammı için düzenleme 2023 yılı bitmeden yasalaşacak. En geç Kasım ayında 7.500 TL olarak uygulanan taban aylık yeniden belirlenecek. 'En düşük emekli maaşı'nın artması sonrası tüm emeklilerin maaşları Ocak ayı başında yeniden yükselecek.

Ocak sonrası dönem için asgari ücret, memur ve emekli maaşları için yeni sistemin devreye girmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde artık 'Enflasyon beklentileri'ne göre ücret düzenlemelerinin yapılacağının sinyalini verdi.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 67,22

Merkez Bankası'nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Buna göre 2023 yılının 2. yarısı için enflasyon oranı yüzde 39,61 olarak hesaplandı. Yani bu rakam SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı hariç Ocak zammı olarak beklentilere girmiş oldu.

EMEKLİ VE MEMUR İÇİN 6 AYLIK BEKLENEN ZAM ORANLARI

6 aylık enflasyon oranı yüzde 39,61,
Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,61,
6 aylık memur enflasyon farkı yüzde 31,71,
Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
6 aylık memur zammı yüzde 51,46 oldu.

Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu oran doğrudan kök maaşlara yansıyor.

Örneğin; 10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı bu hesaplanan rakamlara göre 13.961 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL'yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kulisler emeklileri heyecanlandırdı! Ek emekli zammı geliyor
İş Dünyası

Kulisler emeklileri heyecanlandırdı! Ek emekli zammı geliyor

Emekliye ek zam mı gelecek? Kulislerde konuşulan emekli zammı rakamları emeklileri heyecanlandırdı. Seçim öncesi en düşük emekli maaşlarına yeni zam gündeme geldi. Detaylar haberimizde...

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Yüzde 49,25 Zam: Ek Zam Farkları Ne Zaman Yatacak?
İş Dünyası

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Yüzde 49,25 Zam: Ek Zam Farkları Ne Zaman Yatacak?

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine ne kadar zam yapıldı? Ek zam ne kadar? Ek zam farkları ne zaman yatacak? SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarını yüzde 49,25'e çıkarıldı. Ek zamdan kaynaklı farklar, teklifin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 hafta içinde hesaplara yatırılacak.

Emekli zammı ne olacak? Bakın emekliler için ne kadar zam oranı konuşuluyor! Son dokunuş yapılacak
İş Dünyası

Emekli zammı ne olacak? Bakın emekliler için ne kadar zam oranı konuşuluyor! Son dokunuş yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in bu hafta Kabine'ye sunacağı çalışma kapsamında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyonla birlikte refah payı verilmesi planlanıyor.

Yol haritası çizildi! Merak edilen hesaplar belli oldu
İş Dünyası

Yol haritası çizildi! Merak edilen hesaplar belli oldu

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu rakama refah payı ilave edileceği ve en düşük emekli maaşı da artırılacağı belirtiliyor.

Emeklileri sevindirecek haber
Yaşam

Emeklileri sevindirecek haber

En düşük emekli maaşı 10 bin lirayı geçecek

Milyonların gözü bu zamda! Çifte zam göründü
İş Dünyası

Milyonların gözü bu zamda! Çifte zam göründü

TÜİK'in açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41 oldu.