Burdur

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi

Milyonların gözünün çevrildiği asgari ücret ara zam toplantılarıyla birlikte, ilerleyen süreçte asgari ücret belli olacak. Asgari ücret ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması geldi. İşte detaylar...

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi

Milyonların gözünün çevrildiği asgari ücret ara zam toplantılarıyla birlikte, ilerleyen süreçte asgari ücret belli olacak. Asgari ücret ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması geldi. İşte detaylar...

Temmuzda asgari ücrete ara zam geliyor. Geri sayım başladı. Asgari ücret Ocak 2023'de yüzde 54,7 artışla net 8506 TL brüt ise 10008 TL olarak belirlendi. 2022 yılı tamamı dikkate alındığında enflasyon yüzde 64 civarında gerçekleşirken, asgari ücretteki bir yıllık değişim yüzde 100 oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabine üyelerini belirledi ve doğrudan talimatını verdi: Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları başladı. Bakanlık burada hakem rolünü üstlenirken, Erdoğan'ın talimatı sonrası hükümet yetkilileri işçilere daha yakın konumda bulunuyor. Asgari ücrete zam ne kadar olacak? Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken asgari ücret açıklaması geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN FLAŞ ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan Erdoğan'ın asgari ücret açıklaması dikkat çekti.

 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2. TOPLANTISI TARİHİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı 19 Haziran Pazartesi günü gerçekleşecek. Milyonların gözü kulağı bu tarihte komisyondan gelecek açıklamalarda olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ikinci toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Bu toplantıya TÜRK-İş Bakanı Ergün Atalay'ın ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'da katılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISI SONRASI İLK AÇIKLAMA TÜRK-İŞ'TEN GELMİŞTİ

Temmuz zammını belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1. toplantısı gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen ilk toplantı sonrası ilk açıklama da işçi tarafını temsilen TÜRK-İş'ten geldi.

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün saat 14:00'de toplandı. Her taraftan 5'er kişilik yetkili bulunuyor. Yeni asgari ücret belirlenirken oy çokluğu veya oybirliği ile karar alınabiliyor. İlk toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ev sahipliği yaptı.

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol işçi ve işveren kesimi olarak süreçlerde son kararları veren kişiler olacak. Bakanlık hakem rolünü üstleniyor.

 

TÜRK-İŞ: TÜRKİYE YÜZYILI'NA YAKIŞIR BİR RAKAM İSTİYORUZ

TÜRK-İş heyeti başkanı Veli Solak, "Kurban Bayramı öncesi bir an önce bitmesini istiyoruz. Herhangi bir rakam konuşmadık. Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir rakam istiyoruz. Yeni toplantı yarın da olabilir. Başka zamanda. Kısa sürede sonuçlansın istiyoruz" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN HÜKÜMETE ASGARİ ÜCRET İÇİN TALİMAT

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek' talimatı sonrası hükümet yetkilileri burada işçi tarafına daha yakın konumda bulunuyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 'Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek' parolasıyla hükümete gerekli talimatını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve hükümet yetkilileri asgari ücret belirlenirken burada işçi tarafına daha yakın konumda yer alıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İlk toplantının 13 Haziran'da gerçekleşmesinin ardından 2. toplantı 19 Haziran tarihinde yapılacak. Burada net rakamların masaya konulması ve bir uzlaşma çıkma ihtimali en güçlü seçenek olarak masada bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan burada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beraber koordineli hareket ediyor. Şimşek ilgili bütçe çalışmalarını gerçekleştiriyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM BU KEZ KISA SÜREDE AÇIKLANACAK

Yeni asgari ücretin 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Başkan Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Yani süreç 10-12 günlük bir zaman diliminde önceki dönemlere göre kısa sürede tamamlanacak. Normalde Asgari Ücret Komisyonu'nun çalışmaları 1 aya yakın sürüyor.

ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN ÇERÇEVE BELİRLENDİ

Maaş zamları belirlenirken sosyal devlet anlayışı çerçevesinde enflasyon farklarının yanında refah payları da geçerli olacak.
İlk adım alım gücünü artırmak, ikinci adım ise alım gücünün korunması olacak.
Tüm çalışanları ilgilendiren gelir vergisi düzenlemesi yapılarak sabit gelirlilerin refah düzeyini artırıcı adımlar atılacak.
Enflasyonu baskılayıcı yeni tedbirlerle artırılacak refah düzeyi korunacak. 1,5 yıl içinde tek haneli enflasyon hedefi belirlendi.

İŞTE ASGARİ ÜCRETİN ŞİFRELERİ

Yeni asgari ücret için 500 dolar psikolojik sınırı (1 dolar=23,60 TL) yani 11.800 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olacak.
Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 15,26 olurken, ekonomistlerin beklentisne göre 6 aylık enflasyon rakamlarının da yüzde 18-20 bandında olması bekleniyor. Bu rakamlara ek olarak refah payı ile yeni asgari ücret belirlenecek.
Bakanlığın Başkan Erdoğan'ın talimatı ile Mart ayından beri gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları masadaki bir diğer önemli veri olarak dikkat çekiyor.

TEMMUZ ZAMMI İLE ASGARİ ÜCRET BRÜT, NET NE KADAR OLACAK?

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA TABLOLARI

Asgari ücret için refah payı dahil masada 3 formül bulunurken, en güçlü seçenekler yüzde 30-35 hesabı oldu.

Yüzde 30 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt asgari ücret 13 bin 10 TL,

Yüzde 35 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 475 TL, brüt asgari ücret 13 bin 500 TL,

Yüzde 40 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL olacak.

NOT: Asgari ücretin 500 dolar sınırına göre belirlenmesi durumunda ise net ücret 11.800 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET 2023 OCAK ZAMMI ÇİFTE REKOR KIRDI

Asgari ücret Ocak 2023 döneminde yüzde 54,7 artışla net 8506 TL'ye brüt ise 10008 TL'ye yükseldi. Bununla beraber dönemin dolar kuru ile 455 dolara yükselen asgari ücret döviz bazlı rekor kırdı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında her yıl Aralık ayında toplanıyor. Ancak olağanüstü durumlarda Çalışma Bakanlığı'nın çağrısı ile ara zamlarla asgari ücret yeniden belirlenebiliyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET BAŞKAN ERDOĞAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını tamamlaması sonrası uzlaşılan rakam Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak. Yeni rakamın Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi
İş Dünyası

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi

'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu
Bölgesel

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı. Akbulut, az kazanandan çok kazanandan daha az vergi alınmasının vicdan, hukuk ve hakkaniyeti ihlal ettiğini söyledi.

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu
İş Dünyası

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu

2024 yılında asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zamlar açıklandı. Emekli aylığı ne kadar oldu ? işte detaylar...

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında
İş Dünyası

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında

Aralık ayı verilerine göre, yeni asgari ücretle yaşama maliyeti karşılaştırıldığında bekar bir çalışanın aylık harcamaları 18,796 TL'yi geçti. Açlık sınırı 14,431 TL, yoksulluk sınırı ise 47,009 TL olarak belirlendi. Detaylar haberimizde!

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife
Bölgesel

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife

Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu, yeni asgari ücretin ardından ekmek fiyatlarına zam yapma kararı aldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren 210 gram ekmeğin fiyatı 8 TL olacak. Detaylar haberimizde!

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı
Yaşam

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı

Adalet Bakanlığı, bilirkişilere mahkemelerdeki davalar için ödenecek ücretleri belirledi. 2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili detaylar haberimizde.