Erektil disfonksiyon problemi kalp hastalığı habercisi olabilir

Erektil disfonksiyon problemi kalp hastalığı habercisi olabilir

Erektil disfonksiyon problemi kalp hastalığı habercisi olabilir

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Görkem Göldağ, erkeklerin kabusu haline gelen ve tedavisi olmayan erektil disfonksiyon (sertleşme) probleminin kalp hastalıklarından kaynaklanabileceğini söyledi.
Amerika, Avrupa ve Türkiye’de yapılan araştırmalara göre erkeklerin yüzde 20 ila 70’inde erektil disfonksiyon problemlerinin göründüğünü söyleyen OFM Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Görkem Göldağ, “Erektil disfonksiyon problemi bir diğer adıyla erektil disfonksiyon, cinsel performans ic¸in gerekli ereksiyonun yeterince sagˆlanamaması veya su¨rdu¨ru¨lememesi hali olarak tanımlanır. Yas¸am kalitesini etkileyen o¨nemli bir sagˆlık sorunudur ve kalp ve damar hastalıgˆı olanlarda sık go¨ru¨lu¨r. Yas¸, şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, kolesterol bozuklukları, sigara ic¸me, hareketsiz yas¸am tarzı, ailede erken yas¸ta (erkeklerde 55 yas¸, kadınlarda 65 yas¸ o¨ncesi) kalp ve damar hastalıgˆı hikayesi olması, kalp ve damar hastalıgˆı ic¸in risk fakto¨rleridir. Dolayısıyla bu risk fakto¨rlerinin kontrol edilmesi ve tedavisi, erektil disfonksiyonu da engeller” diye konuştu.

“Aldığınız ilaçlar kalp krizini tetikleyebilir”
Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Görkem Göldağ, erektil disfonksiyon rahatsızlığı yaşayan hastaların yaşadıkları hastalıktan bağımsız olarak EKG, EKG, EFOR testi ve diğer ileri testler ile durumlarının değerlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekti. Yüksek riskli kalp hastalarında cinsel aktivite ve erektil disfonksiyon tedavisinin uzayacağına dikkat çeken Dr. Göldağ, “Erektil disfonksiyon bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçların önemli bir kısmı kalp ilaçları ile etkileşerek kalp krizi ve ritim bozukluğu ile ani ölüm riskini dahi artırabilmektedir. Tüm bu nedenlerle erektil disfonksiyon problemi olan kişilerin kalp ve damar hastalıklarının da olabileceğini,
kalp ve damar hastalıklarının tedavisinin erektil disfonksiyon problemini düzeltebileceğini, ayrıca erektil disfonksiyon bozukluğunda kullanılan ilaçların kalp ve damar sağlığı açısından dikkatle kullanılması gerektiğini bilmeleri ve bir Kalp ve Damar Hastalıkları uzmanına muayene olmalarını önermekteyiz” ifadelerini kullandı.

"Hastalar derdini anlatmaya çekiniyor"
Erektil disfonksiyon problemi yaşayan ve bu nedenle üroloji doktorlarına başvuran hastaların çoğunun bu bilgiden yoksun olduğunu söyleyen Dr. Göldağ, “Cinsel aktivite bozukluğu yaşayan hastaların büyük bir çoğunluğu, erektil disfonksiyon problemlerini doktora anlatmaktan çekiniyor. Üroloji doktoruna başvuran hastalar da üroloji doktorlarına kalp rahatsızlıklarından bahsetmiyor. Bazı hastalar kalp rahatsızlıklarının da farkında olmayabiliyorlar. Dolayısıyla doktor ve hasta arasındaki bu iletişim bozukluğu, tedavinin uzamasına veya hastanın aldığı ilaçların kalp krizini tetiklemesine neden olabiliyor. Bu konuda yaşanmış çok sayıda örnekleri duyuyoruz. Erektil disfonksiyon problemini yaşayan veya tedavisi uzayan hastaların üroloji doktorlarının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına başvurmasının hayati derecede önemli olduğunu bilmeleri gerekiyor” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Tokat’ta, 2 Sivaslı polis memuru 1 yıl arayla aynı nedenden hayata veda etti
3. Sayfa

Tokat’ta, 2 Sivaslı polis memuru 1 yıl arayla aynı nedenden hayata veda etti

Tokat’ta bir yıl arayla aynı üzücü olay yaşandı. İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görev yapan polis memurları Servet Yalçındağ 2023 yılında ve Harun Arslanbüken ise 2024 yılının aynı günü olan 21 Mart’ta kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

 Doç. Dr. Cafer Zorkun tehlikeye karşı uyardı
Sağlık

Doç. Dr. Cafer Zorkun tehlikeye karşı uyardı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılan "Kardiyak Amiloidoz Tanı ve Tedavi Merkezi"ne yönelik bilgi veren birim sorumlusu Doç. Dr. Cafer Zorkun, “İstanbul Tıp Fakültesi bu konuda ilk tanı ve tedavi merkezine sahip. Kontrol edilmeyen tansiyon yüksekliği kalp hücrelerinde büyümeye yol açıyor, amiloidozda durum farklı, yanlış kodlanmış proteinler kalp hücrelerinin yerini alıyorlar ve fonksiyonlarını bozuyorlar. Önceden gördüğümüzden çok daha fazla amiloidoz görmeye başladık” dedi.

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor
Yaşam

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor

Anadolu'da binlerce yıldır tüketilen nar, Türkiye'de 15 çeşidiyle marketlerde yerini aldı. Adı 3 kez Kuran-ı Kerim'de de geçen Narın çekirdeği, suyu ve kabuğu olmak üzere üç kısmı da sağlık açısından faydalıdır.

Çocuklarda beslenme alışkanlıkları kalp sağlığını etkiliyor
Sağlık

Çocuklarda beslenme alışkanlıkları kalp sağlığını etkiliyor

Çocuklarda beslenme alışkanlıkları kalp sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Bazı beslenme hataları kalpte sorunlar oluşturabiliyor. Uzm. Dr. Aygün Babayeva, çocuklarda kalbe zarar verebilecek bazı beslenme hatalarına karşı ailelere uyarılarda bulundu.

Tesadüf eseri Kalp Hastası olduğunu öğrendi
Sağlık

Tesadüf eseri Kalp Hastası olduğunu öğrendi

İstanbul’da yaşan 27 yaşındaki Dilan Taş tesadüfen kalp hastası olduğunu öğrendi.

Uzm. Dr. Bulut genç hastalar hakkında açıklama yaptı
Sağlık

Uzm. Dr. Bulut genç hastalar hakkında açıklama yaptı

Tansiyonun çok önemli bir konu olduğunu belirten kardiyoloji uzmanı Musa Bulut, ’’Kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve beyin kanamasına neden olabilir. Tansiyonu tedavi ederken kişiye göre, yaşa göre tedavi edilmelidir. Ne yazık ki kalp krizinde olduğu gibi tansiyon hastalığında da yaş düşmeye başladı’’