Evim depreme dayanıklı mı? İşte detaylar

Deprem sonrası araştırılan, "Evim depreme dayanıklı mı? Bina deprem testi nasıl yapılır?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Evim depreme dayanıklı mı?  İşte detaylar

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te 6 Şubat 2023 sabah saatlerinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin akabininde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. 10 ilde hissedilen depremler nedeniyle vatandaşlar tedirgin. Yaşadıkları evin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı, "Evim depreme dayanıklı mı? Bina deprem testi nasıl yapılır?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

 

DEPREME DAYANIKLI EV ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Depreme dayanıklı ev için ilk kontrol edilmesi gereken şey, bina yapımında kullanılan malzemelerin kalitesidir. Bina yapımında hiçbir masraftan kaçınılmamalı, insan hayatı göz önünde bulundurularak en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Demir ve inşaat malzemeleri güçlü, dayanıklı ve kaliteli seçilmelidir. Binanın yapılacağı zemin iyi analiz edilmeli ve ona göre bir inşaata başlanmalı. Daha riskli bölgelere daha az katlı binalar inşa edilmeli, kolon ve kirişlere özellikle dikkat edilmelidir.

EVİN DEPREME DAYANIKLI OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN NERELERE BAKMALIYIZ?

Uzman kişileri çağırmadan önce evde kontrol edebileceğiniz yerler şu şekildedir;

Kolon ve kirişler: Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.

Zeminler: Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.

Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.

BİNA DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Eğer evinizi riskli görüyorsanız bir uzman çağırmalısınız. Gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar. Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.

AFAD DEPREM TEHLİKE HARİTASI

Habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kaldığınız yer depreme güvenli mi ? İşte detaylar...
Yaşam

Kaldığınız yer depreme güvenli mi ? İşte detaylar...

Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!
Bölgesel

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli Yanında Türk Bayrakları Dalgalanıyor! - Bucak Belediyesi, şehrin simgelerinden biri olan Oğuzhan Heykelinin bulunduğu üçgen kavşağı Türk bayrakları ile donattı.

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber
Bölgesel

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber. Burdur'da yalnız yaşayan Süleyman Sonaç'tan (80) bir süredir haber alamayan komşuları, evine gidip kontrol ettiklerinde onu yerde yatar vaziyette buldular.

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor
Bölgesel

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor

MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, seçim çalışmaları kapsamında NNC Haber'i ziyaret etti. Vatandaşlarla bir araya gelen Erdoğdu, "Ayırmadan ayrıştırmadan Bucak'ımız için canla başla" dedi.

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'
Bölgesel

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz' - CHP Bucak Belediye Başkanı adayı Hülya Gümüş, seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi'nde esnafları ziyaret etti.

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı
Bölgesel

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı

Antalya'nın Altın Çağı Kapıda! Tütüncü Manavgat'ta Coşkuyla Karşılandı Cumhur İttifakı'nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, Manavgat'ta düzenlenen mitingde Antalya'ya hizmet damgası vuracaklarını söyledi.