Fahiş Kira Artışlarına Son: 2024'te Yüzde 25 Sınırı Kalkabilir

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen "yüzde 25 sınırı"nın 2024 yılında sonlandırılması bekleniyor

Fahiş Kira Artışlarına Son: 2024'te Yüzde 25 Sınırı Kalkabilir

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen "yüzde 25 sınırı"nın 2024 yılında sonlandırılması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, 2024 yılının Temmuz ayında sona erecek olan düzenleme, bir dönem daha uzatılmayabilir. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, süre bitiminde yüzde 25 sınırının kesin olarak kaldırılacağına ilişkin haberlere düzeltme geçti. Başkanlığın açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in basına kapalı bir toplantıda, "düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini" ifade ettiğine dikkat çekildi ve bu sözlerin düzenlemenin kesin olarak uzatılmayacağı anlamına gelmediği belirtildi.

Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının uzatılmaması gündemde. 2024 yılı temmuz ayında yürürlüğü bitecek olan düzenlemede yeniden süre uzatımına gidilmeyeceği belirtiliyor.

Ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için, 2022 yılında önlem amaçlı olarak düzenlemeye gidilmiş ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammı sınırlaması getirilmişti. Süre daha sonra 2024 yılı temmuz ayına kadar uzatıldı.

Son olarak düzenleme, 15 Temmuz 2023 tarihinde ve 32249 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.

Düzenlemeye göre, 2 Temmuz 2023 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek kiralamalara tabi olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının yüzde 25'ini geçemeyecekti. Söz konusu üst limit, geçici madde olarak düzenlendiğinden süre bakımından sonradan bir uzatma olmazsa, 2 Temmuz 2023 ila 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerli olmakla birlikte bu süre zarfındaki kira artışlarını ele alıyor. Kira artışlarında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranının uygulanması için bir önceki kiralama yılına ilişkin TÜFE değişim oranının, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25'in altında olması gerekiyor. Kira artışının kanunda öngörülen miktarı geçmesi durumunda, aşan miktar geçersiz sayılacaktı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Konut kiralarında yüzde 25 sınırının 2024 yılında kesin olarak kalkacağına ilişkin haberlere Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan düzeltme geldi. Başkanlık, "Bakan Şimşek, yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılacağını açıkladı" başlığınla verilen haberlerin doğru olmadığını, bakanın basına kapalı bir toplantıda, ""düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini" söylediğini ve bu ifadenin kesin bir karar gibi ele alınmaması gerektiği belirtildi.

kaynak: NTV haber 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Havalar Güzelleşti Bisiklet Kiralama Sezonu Açıldı
Bölgesel

Havalar Güzelleşti Bisiklet Kiralama Sezonu Açıldı

Eskişehir’de havaların güzelleşmesi ile birlikte vatandaşlar, kısa mesafe ulaşım için bisiklet kiralama yöntemlerini kullanıyor.

Ünlü Kiraz Ağaçları Koruma Altına alındı!
Bölgesel

Ünlü Kiraz Ağaçları Koruma Altına alındı!

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor.

Geçit: "Hak Sahiplerinin Yanı Sıra Kiracıları da Unutmayacağız"
İş Dünyası

Geçit: "Hak Sahiplerinin Yanı Sıra Kiracıları da Unutmayacağız"

AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İlhan Geçit, Kuyuönü konteyner kentte yaşayan depremzede vatandaşları ziyaret etti.

Araç Kiralama Şirketleri İnsan Kaçakçılığının Hedefinde!
Yaşam

Araç Kiralama Şirketleri İnsan Kaçakçılığının Hedefinde!

Araç Kiralamacıları Konfederasyonu Başkanı Asım Kızmaz, kiraladıkları araçlarla doğu illerinde insan kaçakçılığı yapıldığını ifade ederek, "Suçu nihayetinde bu arabayı kiralayan kişiler işliyor. Dolayısıyla kanun maddelerini buna göre düzenlemek gerekiyor” dedi.

Emlak danışmanı Maltaş’tan kira beyannamesi hakkında bilgilendirme
Yaşam

Emlak danışmanı Maltaş’tan kira beyannamesi hakkında bilgilendirme

Bitlis’in Tatvan ilçesinde emlak danışmanlığı yapan Murat Cihan Maltaş, ev sahiplerini ilgilendiren kira beyannamesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! IBAN'dan yatırıyorsanız canınız yanabilir
İş Dünyası

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! IBAN'dan yatırıyorsanız canınız yanabilir

Yargıtay'ın kira bedelini banka üzerinden yatıran kiracılarla ilgili aldığı çarpıcı karar! Kiracıların, banka üzerinden yaptıkları kira ödemelerinde havale ücretine dikkat etmeleri gerekiyor. Yargıtay'ın emsal kararı ve detaylar haberimizde.