Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

İngiltere'de bulunan Bolton Strid, sakin görünümüne aldanmamanız gereken ölümcül bir nehirdir. Düşenlerin kurtulma şansının sıfıra yakın olduğu bu nehir, gizemli derinlikleri ve güçlü akıntılarıyla korku filmlerini aratmaz.



Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

Dünyanın en ölümcül nehri! Düşenlerin kurtulma şansı sıfır… Kuzey Yorkshire'ın sakin ormanlarında, yüzyıllardır can alan ölümcül bir doğa harikası yatıyor. Wharfe nehrinin dar ve masum görünümlü bir bölümü olan Bolton Strid, ilk bakışta İngiliz kırsalındaki diğer doğal manzaralardan ayırt edilemez görünüyor. Ancak nehrin mütevazı bölümü aynı zamanda her korku filmine layık karanlık bir sırrı da barındırıyor; sakin yüzeyin altında o kadar derin ve güçlü sular yatıyor ki, biri düşerse yeniden çıkması neredeyse imkansız. Yerel efsaneye göre Strid o kadar tehlikeli ki, içine düşen hiç kimse hayatta kalamadı ve kaybolanların çoğu da bir daha asla bulunamadı. 'İnsanları yutan nehir' olarak bilinen ölümcül su parçasının ölüm oranının 0 olduğu söyleniyor.




Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

NEDEN BU KADAR TEHLİKELİ?

Nehrin yukarısında sadece birkaç dakika ilerleyince ve yaklaşık 30 metre genişliğinde uzanan bir kıyısı ve sakin ve kolay bir tempoda akan suları ile herhangi bir nehir gibi görünmektedir.

Ancak tuhaf bir jeolojik anormallik nedeniyle, sular Strid boyunca akarken nehir fiilen kendi tarafına dönüyor ve yüzlerce galon, derinliği 60 metreden fazla olduğu düşünülen 1,8 metrelik küçük bir boşluktan itiliyor.

Bu olağandışı oluşum sonucunda, içinden geçen su büyük bir hızla hareket ederek yukarı, aşağı ve sağa sola savrularak, bir insanı bir anda yutabilecek kabarcıklar ve girdaplar oluşturuyor.






Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

Bu fenomeni açıklayan bir içerik üreticisi olan Tom Scott, güçlü akıntıların 'aşağıdaki kayalardaki geçitleri ve tünelleri nasıl açtığını' açıklıyor.

Nehre bakan kaygan, yosun kaplı taşların altında, "ölümcül akıntılar yığınını" gizleyen tortul kayalardan ve yarıklardan oluşan geniş bir mağara ağı bulunduğunu söylüyor.

Kendisi, suya düşecek kadar şanssız olan herkesin, kendisini birkaç dakika içinde suyun altına çekilmiş ve tamamen tanınmaz hale gelene kadar 'tekrar tekrar suyun altındaki kayalara çarpmış halde' bulacağını ekliyor.

Her ne kadar Strid'in kesin derinliği resmi olarak bilinmese de. Jack a Snacks adlı başka bir içerik üreticisi, Strid'in en derin kısmını ölçmek için bir sonar cihazı kullandı. Ölçümü, 65 metrelik bir derinliği ortaya çıkardı; bu, kabaca üst üste istiflenmiş 15 çift katlı otobüsün yüksekliğine eşdeğerdir.






Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

BURADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Strid'in kaç cana mal olduğunu kesin olarak bilmenin bir yolu olmasa da, suların altına çekilen insanların hikayeleri 12. yüzyıla kadar uzanıyor ve hatta 1800'lerde şiirlere bile konu olmuştur.

Üzücü olaylardan bilinenlerden biri, Ağustos 1998'de yeni evliler Barry ve Lynn Collett'in balayının ikinci gününde ölmesiyle yaşandı. Çift, Wharfe yakınında yürüyüşe çıktı ve bir daha asla canlı görülmediler.

25 yaşındaki öğrenci hemşire Lynn, altı gün sonra Addingham'daki bir bentin yakınında ölü bulundu; eşi Barry ise iki ay sonra akıntının 16 km aşağısında kıyıya vuruncaya kadar bulunamadı.

Ölümleriyle ilgili yapılan soruşturmada çiftin, bir dakikadan kısa sürede 1,5 metre yükseldiği söylenen su seviyelerinin yükselmesi nedeniyle hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı.

Bir başka trajik olay da 2010 yılında, sekiz yaşındaki Aaron Page'in doğum gününde basamak taşlarının yanında oynarken kayarak nehre düşüp boğulmasıyla meydana geldi. Yoldan geçen biri onu yakaladı ama güçlü akıntı onu yüzeyin altına sürükledi ve kısa süre sonra ortadan kayboldu.






Bolton Strid! Kurtulma Şansı Sıfır Olan Ölümcül Nehir

ZİYARET EDİLEBİLİR Mİ?

Hikayeli geçmişine rağmen Strid popüler bir turistik yer olmaya devam ediyor ve yürüyüşçüler ve motosikletçiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Ziyaretçiler nehre yaklaştıklarında ise şöyle bir uyarı görüyorlar: 'Strid tehlikelidir ve geçmişte hayatlara mal olmuştur. Lütfen geride durun ve kaygan kayalara dikkat edin.'

Çevre Profesörü Carolyn Roberts şunları söyledi: "Güzel nehirler de insanlar için tehlikeli olabilir. Strid güzel ve zararsız görünse de aynı şekilde ölümcül. Üzerinde aktığı kayaların doğasından etkilenen kanalın şekli olan jeomorfolojisi nedeniyle hayatı tehdit ediyor."

"Alüvyonların arasında görkemli bir yol açmak yerine, kireç taşı oluşumunun kenarından düşen düz ve sarkan kayaların arasından kıvrılıp dönüyor. Akıştaki girdaplar, suyun altında yatağa veya yanlara yakın düşen hapsedecek, türbülans ise kişiyi çok hızlı bir şekilde bilinçsiz hale getirecektir."






Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Dicle Nehri'nde Atık Temizliği
Yaşam

Dicle Nehri'nde Atık Temizliği

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri Dicle Nehri çevresine bırakılan atıkları yürüttüğü çalışmayla temizledi.

Kontrolden çıkan araç nehre düştü
3. Sayfa

Kontrolden çıkan araç nehre düştü

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde nehre düşen aracın sürücüsü öldü. Ekipler aracı ve şahsın cansız bedenini dereden çıkarmak için büyük çaba sarf etti.

Cizre Nehir Dramı: Kurtarılan 14 Yaşındaki Kız Kardeş, Diğeri Akıntıda Kayboldu
3. Sayfa

Cizre Nehir Dramı: Kurtarılan 14 Yaşındaki Kız Kardeş, Diğeri Akıntıda Kayboldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde el ele tutuştuktan sonra Dicle Nehrine atlayan 14 ve 15 yaşlarındaki iki kız kardeşten biri kurtarıldı diğeri akıntıda kayboldu.

Su borusu patlayınca ortalık nehre döndü
Bölgesel

Su borusu patlayınca ortalık nehre döndü

Çukurova ilçesine bağlı Dr. Sadık Ahmet Bulvarı’nda bir hafta içerisinde aynı bölgede 2. kez içme suyu borusu patladı.

Köprüye asılı kalan kamyonet  nehre uçmaktan ucuz kurtuldu
3. Sayfa

Köprüye asılı kalan kamyonet nehre uçmaktan ucuz kurtuldu

Amasya’nın Ziyaret beldesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyonet köprüye asılı kalarak şans eseri Yeşilırmak nehrine uçmaktan kurtuldu.

Nehre düşen ineğin yardımına itfaiye yetişti
Yaşam

Nehre düşen ineğin yardımına itfaiye yetişti

Hatay’da Asi Nehrine düşen ineği itfaiye ekipleri kurtardı.