TAHMİNİ, ARALIK AYINDA GERÇEKLEŞTİ
Bulgar mistik, 2023 yılında Dünya'nın, yıkıcı sonuçları olacak "devasa bir güneş fırtınası" tarafından vurulacağını iddia etmişti.
Vanga'nın tahmini 1 Aralık'ta gerçekleşti.
Vanga, sözde güneş tsunamisinin dünyayı kasıp kavuracağını ve Dünya'nın manyetik alanını yok ettikten sonra toplumu Karanlık Çağ'a geri dönmeye zorlayacağını söylüyordu ve sonuçlar tam olarak böyle olmasa da bu, teknik olarak mümkündü.
Güneş patlamaları, güneşin dünyaya dönük olan yüzünde gerçekleşmeleri halinde elektrik şebekelerine zarar verebilir, iletişim hizmetlerini kesmek ve yıllarca sürecek kesintilere neden olmak gibi yaygın hasarlara yol açabilir.
SON 6 YILIN EN GÜÇLÜSÜ...
Henüz Karanlık Çağ'a geri dönmemiş olsak da, Vanga 2023'teki güneş fırtınası konusunda haklıydı.
Hava tahmincileri Aralık ayı başında, insanları 1 Aralık'ta patlak verecek bir güneş fırtınası ve bunun internet, radyo ve GPS hizmetlerinde sorunlara neden olabileceği konusunda uyardı.
Uzay hava durumu fizikçisi Doktor Tamitha Skov, koronal kütle atımı (CME) olarak da bilinen güneş fırtınasının tıpkı Vanga'nın söylediği gibi Dünya'nın manyetik alanına müdahale edebileceğini söyledi. Gerçekten de 2023'e 30 gün kala "güçlü bir jeomanyetik fırtına" gözlemlendi ve G3 derecesinde ölçüldü.
Öte yandan NASA, 16 Aralık'ta, son altı yılın en güçlü güneş patlamasına ait olduğunu duyurduğu görüntüleri yayınladı. Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli patlamanın, Perşembe günü Dünya'daki bazı noktalarda radyo iletişimini kısa bir süre için devre dışı bıraktığı öğrenildi.
NASA, söz konusu patlamanın radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileme ve uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturma potansiyeline sahip en yüksek yoğunlukta X sınıfı bir patlama olduğunu açıkladı.
Neyse ki Vanga güneş fırtınası konusunda haklı çıksa da fırtınalar beklendiği kadar yıkıcı olmadı; ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) o sırada 'halkın endişelenmesine gerek olmadığını' çünkü olası etkilerin altyapı operatörleri tarafından hafifletildiğini belirtti.
Vanga'nın öngörüsü, söylediği kadar yıkıcı olmasa da, teknik olarak gerçekleşti.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)