İstanbul

Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) Konut Piyasasında Alternatif Olarak Görülüyor

Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı. Emlak sektörü temsilcileri pazardaki yavaşlamaya işaret ederken, bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) öne çıktı.

Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) Konut Piyasasında Alternatif Olarak Görülüyor

İSTANBUL (İHA) - Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı. Emlak sektörü temsilcileri pazardaki yavaşlamaya işaret ederken, bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) öne çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana en düşük aylık satış oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Mart 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri ise, konut fiyatlarının geçen yıldan bu yana İstanbul’da yüzde 40,4, Ankara’da yüzde 63,9, İzmir’de ise yüzde 49,5 arttığını ortaya koydu. Ancak sektör temsilcileri, konut satışlarındaki düşüşün esas nedeninin konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle vatandaşların krediye erişimlerinin zorlaşmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Gayrimenkul fiyatlarına ek olarak finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapamayan ancak buradaki getiriden de uzak kalmak istemeyen yatırımcı için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) avantajlı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

GYF pazarında fon büyüklüğü bakımından lider olan Re-Pie Portföy’ün Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, fonların yatırımcılara sunduğu avantajlara değinerek İHA’ya yaptığı açıklamada, “Gayrimenkul yatırım fonları sayesinde yatırımcılar bireysel ya da kurumsal olarak bir gayrimenkulü almak yerine kolektif bir yatırım enstrümanı olan bir fondan pay alarak, o fonun yatırım yaptığı çeşitli gayrimenkullere iştirak etmiş oluyor. Yatırımcılar, bu sayede kiracıyla, emlak vergisiyle uğraşmıyor. GYF’lerle birlikte gayrimenkul yatırımlarını menkul kıymetleştirerek tabana yayıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bireysel yatırım yerine fonlarla yatırım
Çamlıbel sözlerine şöyle devam etti: “GYF’ler sadece konuta değil aynı zamanda kira getiren ve ticari gayrimenkuller, lojistik depolama, arsa, dükkân, AVM ve ofisleri de portföylerine ekleyebiliyor. Bireysel birikimi ile bir AVM’ye, otele ya da dev gayrimenkul projelerinden bağımsız bir bölüme sahip olamayacak kişilerin, GYF’ler sayesinde bu varlıkların sağladığı gelirden pay almaları mümkün oluyor.
Yatırımcıların gayrimenkul piyasasında geniş bir portföye erişim sağlamasını ve yatırımlarını çeşitlendirmesini sağlayan GYF’ler, bu sayede yatırımcıları tek bir gayrimenkule bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırarak risklerin dağıtılmasını da sağlıyor.
GYF’ye yatırım yapmanın avantajları
Yatırımcılar, Gayrimenkul Yatırım Fonları ile düşük miktarlarda birikimleri için bile profesyonel yöneticilerin uzmanlığından faydalanarak gayrimenkul varlıklarına yatırım yapabiliyor.
Gayrimenkul Yatırım Fonları, genellikle kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlar.
Yatırımcılar, gayrimenkul portföyünün getirisinden pay alarak düzenli bir gelir elde edebilirler.
Geleneksel gayrimenkul yatırımlarında, satıcı ile ilgili tereddütler yaşanabilirken, Gayrimenkul Yatırım Fonları mevzuata uygun kurulur, Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tâbidir.
Bireysel olarak yatırım yapıldığında karşı karşıya kalınan vergi dairesi, kiracı ve tapu işlemleri gibi zaman ve para kaybına neden olacak zorunluluklar da Gayrimenkul Yatırım Fonları ile ortadan kalkar. Profesyonel fon yönetimi, bu işleri yatırımcı adına yapar.
Gayrimenkul Yatırım Fonu katılma payları iki yıldan sonra satılması durumunda gelir vergisinden muaftır.
2019’da sadece 6 milyar lira seviyesinde olan toplam Gayrimenkul Yatırım Fonları büyüklüğü, bugün 83 milyar lirayı geçti. Sadece geçen yıldan bu yana fon büyüklüğü yüzde 127 arttı. Bu yıl da büyümeye devam etmesi beklenen GYF’ler katılımcılarına sunduğu güçlü fırsat ve avantajlarla öne çıkıyor.”

''GYF’lerin lideri Re-Pie Portföy''
Re-Pie Portföy hakkında bilgi veren Çamlıbel, ''Kurduğu 28 GYF ile bu alanda en fazla fon ihraç etmiş portföy yönetim şirketi olarak öne çıkıyor. 2024 yılı mart ayı itibarıyla bu fonların toplam büyüklüğü 16,29 milyar liraya ulaşırken, şirkette yaklaşık yüzde 20 pazar payı ile lider konumda yer alıyor.
GYF’ler arasında Downtown AVM için Re-Pie Portföy ve Atış Invest’in birlikte ihraç ettiği fon, tüm bu avantajları öne çıkaran en çarpıcı örneklerden biri. Bursa’nın yeni yaşam ve eğlence merkezi Downtown şehrin ilk lüks oteli olan InterContinental Bursa’ya da ev sahipliği yapıyor. 2023 yılı ekim ayında açılan Downtown AVM, Türkiye ve dünyanın önemli markalarını Bursalılarla buluşturarak alışveriş için kentin öne çıkan adreslerinden biri oldu bile.
Downtown Eğlence ve Yaşam Merkezi, yatırımcıları bakımından diğer alışveriş merkezlerinden farklı. Bu projeye özel olarak ihraç edilen Re-Pie Portföy Downtown AVM GYF’ye yatırım yapan binden fazla yatırımcı, 2023 yılı temmuz ayından bu yana düzenli olarak kâr payı ödemelerini alıyor. Halen yatırımcı kabulüne devam eden bu fon 2023 sonunda 5,3 milyar TL’ye ulaşan büyüklüğüyle tüm GYF’ler arasında lider konumda yer alıyor. 400 bin TL yatırıma, 3 aylık periyotlarla 9 bin 525 TL kira getirisi sunan fonun performansı bir yıl içerisinde yüzde 142 artarak iki kattan fazla büyüdü'' şeklinde konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!
Haber

Burdur’un devine beyaz taç 2336 metrede sessizlik bozuldu!

Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.