Gaziantep

Gaziantep'li Demirci Hasan Okyay: 70 Yıldır Teknolojiye Direniyorum

Gaziantep’te yaşayan 77 yaşındaki Hasan Okyay teknolojiye direnerek 70 yıldır demircilik mesleğini el emeğiyle yaşatmaya çalışıyor.

Gaziantep'li Demirci Hasan Okyay: 70 Yıldır Teknolojiye Direniyorum

Gaziantep’te yaşayan 77 yaşındaki Hasan Okyay teknolojiye direnerek 70 yıldır demircilik mesleğini el emeğiyle yaşatmaya çalışıyor.
Gaziantep’te yaşayan 77 yaşındaki Hasan Okyay, 7 yaşından beri teknolojiye direnerek el emeği demircilik mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Demirin sıcak dokusuna şekil vererek ürettiği kebap şişi, mangal, kürek, maşa ve saksı ile vatandaşların ilgi odağı olan demir ustası Okyay, demircilik mesleğinde yetişen ustalar olmadığı için mesleğin unutulmasından korkuyor.

"Yetişen eleman yok"
Son 10 yıldır demircilik mesleğine insanların hevesinin kalmadığını söyleyen Demir Ustası Okyay, “Son 10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan elemanlarda öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek” dedi.

“Hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz”
70 yıldır demircilik yaptığını söyleyen Hasan Okyay, soğuk aylarda demirin sıcaklığıyla ısındıklarını da belirterek, “Yaklaşık 70 senedir demircilik mesleğini yapıyorum. Mesleğimizin geçmişi ise 100 yıla dayanıyor. Normalde anahtar yapıyorduk şimdi şiş işine de başladık. Yaptığımız iş soğuk havalarda bize iyi geliyor. Ateş yakmaktansa demir için ocağı açıyoruz hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz. Ustamızdan devraldığımız iş budur” ifadelerini kullandı.

“Demircilik mesleği emek isteyen iştir”
Emek harcayarak ürettikleri demir ürünlere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Okyay, “Demircilik mesleği bizim için büyük bir zevk işidir. Hem çalışıp, hem ısınıp, hem de para kazanarak çocuklarımıza yemek götürüyoruz. Dolayısıyla bizim yaptığımız işler emek isteyen iştir. Bizler burada kebap şişi, mangal, kürek, maşa ve saksı üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri ise farklı illere çok gönderiyoruz. Müşterilerimiz İstanbul başta olmak üzere Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerimizden gelip alıyorlar. Çünkü ürettiğimiz ürünler vatandaşların her zaman ihtiyacı olan eşyalardır. Özellikle de maşa ile kebap şişi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor” ifadelerine yer verdi.

“Mesleğimizi biz kendi ellerimizle öldürüyoruz”
Makinede üretilenle el işi üretilen ürünler arasında emek farkı olduğunu dile getiren Okyay, “El işi üretilen demirler ile makinede üretilenler arasında çok büyük fark var. İster istemez el işi daha üstündür. Onu görerek ve zevk alarak yapıyorsun. Fakat fabrikada makineler üretiyor. Makineler saatte bin adet şiş yapıyor biz ise saatte 15 adet yapıyoruz ve bizler makinelere direniyor aynı zamanda emek harcıyoruz”

"Eski çalışan ustalar öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek"
Sıcak demircilik mesleğine çırak olarak kimsenin gelmediğini ve mesleğin gerilediğinin altını çizen Okyay, “10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan ustalar öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek. İşi bulursan adamı bulursun, işi bulamazsan adamı da bulamazsın durumuna gelecek. O yüzden mesleği öldürmemek lazım ama biz kendi ellerimizle öldürüyoruz çünkü yapacağımız işi karşı taraf beğenmediği ve biz de daha üstünü yapamadığımız zaman biz elimizle öldürmüş oluyoruz. Dolayısıyla mesleği yaşatmak adına daha iyisini yapabiliriz” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Leyla usta ve eşi teknolojiye rağmen mesleklerini unutmadılar
Bölgesel

Leyla usta ve eşi teknolojiye rağmen mesleklerini unutmadılar

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde yaşayan Keskin çifti unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdüren gelişen teknolojiye rağmen sürdürüyor.

Kuşaktan kuşağa demircilik
Etkinlik

Kuşaktan kuşağa demircilik

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, babadan kalma dükkanda üç kuşak bir arada demircilik yapan Ünal ailesi, unutulmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Haşere ile mücadelede teknolojik hamle
Yaşam

Haşere ile mücadelede teknolojik hamle

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve haşereyle mücadele noktasında zirai dron ile sahada ilaçlama çalışmalarına hız kesmeden devam eden Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Haşereyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Salihli ilçesine bağlı Keli Mahallesi’nde ilaçlama çalışması gerçekleştirdi.

Talihsiz adam eski sağlığına kavuşmak istiyor
Bölgesel

Talihsiz adam eski sağlığına kavuşmak istiyor

Gaziantep’te yaşayan ve 2 yıldır tavuk karası adı verilen göz hastalığıyla mücadele eden Hasan Hüseyin Güneş, gözlerini kaybetme riski ile karşı karşıya. Hastalığı nedeniyle gündüz az gören, gece ise neredeyse hiç görmeyen Güneş, eski sağlığına kavuşmak istiyor.

GAÜN'lü Öğrenci Mustafa Bakır Türkiye 2’ncisi oldu.
Spor

GAÜN'lü Öğrenci Mustafa Bakır Türkiye 2’ncisi oldu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencisi Mustafa Bakır, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından yapılan yarışmada Türkiye 2’ncisi oldu.

Gaziantep Auto-Drift Fest Heyecanı! Yeni Tesis Müjdesi Verildi!
Etkinlik

Gaziantep Auto-Drift Fest Heyecanı! Yeni Tesis Müjdesi Verildi!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve iş birliğinde, Gaziantep Valiliği destekleriyle Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından bu yıl 3’üncüsünün düzenlendiği Gaziantep Auto-Drift Fest Gazi şehirlilere unutulmaz bir gün yaşattı.