Niğde

Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Yapay Zeka Semineri

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Tesla fabrikasında robotun mühendise saldırması ile ilgili, "Bunlar ihtimal dahilinde. Robotlar üretilirken de bu ihtimalleri bilerek üretiyoruz. Yazılım hatasından kaynaklandığını düşünüyorum

Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Yapay Zeka Semineri

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Tesla fabrikasında robotun mühendise saldırması ile ilgili, "Bunlar ihtimal dahilinde. Robotlar üretilirken de bu ihtimalleri bilerek üretiyoruz. Yazılım hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Yapay zeka ürünlerinin insanlığı ortadan kaldırmayı hedefleyeceğini düşünmüyorum" dedi.
Niğde’de Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğrenci ve öğretmenlerine 11 farklı ülke ve 26 kuruluşun yer aldığı proje çerçevesinde yapay zeka anlatıldı. Niğde Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ortağı olduğu AI4VET4AI -ERASMUS Projesi çerçevesinde verilen ‘Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Geleceğin Mesleki Eğitimi’, Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz tarafından verilen eğitim seminerinde katılımcılara yapay zekanın ne olduğu, hangi sektörlerin faydalanabileceği, mesleklerde nasıl kullanılabileceği anlatıldı.
Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Gün, fen ve sosyal bilimler alanında eğitim veren okulun ERASMUS projelerine önem verdiğini belirterek, proje ile yapay zekanın mesleki eğitime entegresi ve yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. İngilizce Öğretmeni Uğur Demir ise yapay zeka uygulamalarının eğitime olan yansıması üzerine çalıştıklarını söyledi. Demir, "Bilindiği üzere yapay zeka kimilerini heyecanlandırırken, kimilerini kaygılandırmaktadır. Bu durumun sebebi ise yapay zeka hakkındaki bilgi eksikliğimiz ve ön yargılarımızla beraber bu alandaki uzman eksikliğidir. Ülkemiz teknoloji politikalarını geliştirirken özellikle yapay zeka uygulamalarına her geçen gün ağırlık vermektedir. Özellikle okul eğitimi ve mesleki eğitim alanında geleceğin mesleklerini tasarlamak adına yapay zekadan faydalanmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu durumda öğretmen ve öğrencilerimize yapay zeka uygulamaları alanında doğru bilgiyi ulaştırmak ve onlara deneyimleme fırsatını vermek gerekir. Bu proje aracılığıyla mesleki eğitim okullarından gönüllü öğretmen ve öğrencilerimizle 4 yıl boyunca bu amaç doğrultusunda çalışacağız" dedi.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni Aynur Demirtaş ise yaptığı açıklamada, 11 farklı ülke ve içlerinde teknoloji şirketleri, üniversiteler, araştırma şirketleri gibi 26 kuruluşun yer aldığı projede okulun saha uygulamalarında etkin rol üstlendiğini söyledi. Meslek dersi öğretmen ve öğrencilerine mesleki eğitim öğretiminde yapay zeka uygulamaları üzerine eğitimler verileceğini belirten Demirtaş, bu sayede meslek gruplarının alanlarına özgü sorunlara yapay zeka ile çözümler getirmesinin hedeflendiğini söyledi.

"Yapay zeka her zaman bize destek verecek"
Katılımcılara yapay zeka ile ilgili merak edilenleri anlatan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz ise şunları söyledi:
"Yapay zekanın bize sağladığı çok ciddi alanlar var. İnsan eliyle yapılması çok zor olan hassas işlemleri yapay zeka bizim için hesaplayabiliyor. Yapay zeka toplumun içindeki insanlara hizmet vermeyi hedefleyen bir araç olacak. Her zaman hayatımızda olacak ve bize destek verecek."

"Yapay zeka ürünleri hata yapabilir"
Otomotiv devi Tesla’da bir mühendisin fabrikadaki robotların saldırısına uğradığı haberine de değinen Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, bu hatanın ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Dokuz, "Robotun mühendisi yaralaması ile ilgili oradaki şartları bilmek gerekiyor. Robot kendi alanında işlem yaparken yanlış bir müdahale mi oldu? Eğer öyleyse zaten burada bir yönetim problemi var diyebiliriz. Robot yapmaması gereken bir hareketi yaptıysa da işlemi hataya düşerek gerçekleştirebiliyor. Bunlar ihtimal dahilinde. Robotlar üretilirken de bu ihtimalleri bilerek üretiyoruz. Yüzdelik dilime vurduğumuz zaman çok düşük ve kabul edilebilir seviyede. Günümüzdeki fabrikalar genellikle güvenli. Robotların girebileceği ve giremeyeceği alanlar oluşturulur ve bu şekilde de aslında insanlarla etkileşimini mümkün olduğu kadar azaltarak, bu tür hataların önüne geçmek hedeflenir. Oradaki robot kendisine tanımlanmış görevi yerine getiren bir robottu. Yazılım hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Diğer türlü filmlerdeki gibi yapay zeka ürünlerinin insanlığı ortadan kaldırmayı hedefleyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.

“Herkesin yakın gelecekte kişisel yapay zeka asistanı olacak”
Bölgesel

“Herkesin yakın gelecekte kişisel yapay zeka asistanı olacak”

Uluslararası Future AI Summit 24 Zirvesi için İstanbul’da bulunan Birleşmiş Milletler Yapay Zeka Danışmanı ve IBM Master Inventor Neil Sahota, vermiş olduğu özel röportajda yapay zeka ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay zeka işinizi ele geçirebilir! Bu 3 sektör hariç
Yaşam

Yapay zeka işinizi ele geçirebilir! Bu 3 sektör hariç

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın geleceği ve muhtemel tehditleri hakkında konuştu. Gates, yapay zeka ile iş birliği içinde olmanın öneminden bahsederken, yapay zekanın insanların elinden alamayacağını düşündüğü işlerden de bahsetti.

Getron Yapay Zekâ Otomasyonuyla Tedarik Zincirinde Devrim Yaratıyor!
Yaşam

Getron Yapay Zekâ Otomasyonuyla Tedarik Zincirinde Devrim Yaratıyor!

Tedarik zincirindeki artan maliyetler, firmaların kâr marjlarını ve operasyonel verimliliğini tehdit ediyor. Getron Services yapay zekâ otomasyonuyla servis seviyesini yüzde 92'ye kadar yükseltiyor.

Hamza Dağ, “Biz 30 ilçede Belediye Başkan Adaylarımızı belirlerken insan zekası kullandık"
Bölgesel

Hamza Dağ, “Biz 30 ilçede Belediye Başkan Adaylarımızı belirlerken insan zekası kullandık"

Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “Biz 30 ilçede Belediye Başkan Adaylarımızı belirlerken insan zekası kullandık. Yapay zekayı kullanmak aklımıza gelmedi. Hepsinde ince eledik, sık dokuduk. Siyasi reflekslerden biraz ayrıldığımızda, adayları kefeye koyduğumuzda bizim adaylarımızın o ilçelerde çok çok ötede olduklarını görürler” dedi.

MediaMarkt Türkiye'de yapay zeka
İş Dünyası

MediaMarkt Türkiye'de yapay zeka

MediaMarkt Türkiye, dijital dönüşüm adımlarının bir parçası olarak yapay zekâ (AI) entegrasyonlu işe alım sistemi AI’M Hiring’i hayata geçirdi. Şirket, AI’M Hiring’i sistemi üzerinden ön mülakat sürecini yapay zekâ tabanlı AI’DA ile daha kolay ve hızlı hale getirecek.