Geleceğin Doktorlarının Koşuları Sanal, Hedefleri Gerçek

ALZHEIMER HASTALIĞI FARKINDALIĞI İÇİN EL ELE VERDİLER GELECEĞİN DOKTORLARININ KOŞULARI SANAL HEDEFLERİ GERÇEK GENÇ DOKTOR ADAYLARI HOCALARIYLA BİRLİKTE KOŞTU.

Geleceğin Doktorlarının Koşuları Sanal, Hedefleri Gerçek

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin ve tıp fakültesi öğrencileri pandemi nedeniyle bu yıl Sanal Koşu olarak düzenlenen ve Alzheimer Farkındalık Haftasına denk gelen İstanbul Yarı Maratonuna katılarak Belgrad Ormanının bol oksijenli ortamında Alzheimer hastaları için koştu. Sanal koşu her koşucunun kendi parkurunu ve koşu saatini kendisinin belirleyebildiği bir etkinlik. Böylece koşucuların aynı parkura yığılması ve pandeminin gerektirdiği sosyal mesafenin de ihlal edilmesi engellenmiş oluyor.

YAKIN AKRABASI ALZHEIMER HASTASI OLAN ÖĞRENCI DE KOŞTU

Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin İstanbul Yarı Maratonu Sanal Koşu etkinliği ile ilgili olarak Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ile gerçekleştirilen bu etkinlikte hem sporun beyin sağlığı için önemini vurgulamak hem de ülkemizdeki Alzheimer hastaları için farkındalık oluşturarak Türkiye Alzheimer Derneğinin yönlendirmesi ile hastalarımıza destek olmak istedik diye konuştu. Dr. Seçkin farkındalık koşusunu sonraki yıllarda da sürdüreceklerini özellikle belirtti. Gelecekte daha yaygın görülecek Alzheimer hastalığı için bugünden bir etkinliğe katılmanın kendileri de çok mutlu ettiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri bu koşu ile Alzheimer hastaları için bağış topladıklarını da belirttiler. Koşucular arasında yakın akrabasının ileri derecede Alzheimer hastası olduğunu belirten tıp fakültesi öğrencisi Mehmet Utku Özbek Hastalığın belirtilerini ve yol açtığı durumları kendisiyle her konuştuğumda daha da anlıyor ve durumun ciddiyetini kavrıyorum. Bu yüzden böyle bir etkinlikte bulunmak ve farkındalık yaratmak benim için ayrıca anlamlıydı dedi. Osman Yüksel Koşar ise Belki çoğumuzun gündeminde olmayan Alzheimer hastalığı bu vesile ile bireysel gündemimize de geldi dedi.

DOĞADA VAKIT GEÇIRMENIN ÖNEMINI HATIRLADIM

KOŞUYA KATILAN ÖĞRENCILER DE ÇOĞU IÇIN YENI BIR DENEYIM OLAN ETKINLIK HAKKINDAKI DUYGU VE DÜŞÜNCELERINI PAYLAŞTI. Böyle bir koşuya katılmak benim için yeni bir deneyimdi diye söze başlayan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ezgi Bülbül şöyle devam etti:

Bu deneyimi Dünya Alzheimer Günü adına gerçekleştirmek ise çok anlamlıydı. Farkındalık yaratmak ve bağış toplamak için pandemi koşullarında enerjimizi ve zamanımızı en güzel şekilde kullandığımızı düşünüyorum. Tıp fakültesi öğrencisi olarak doğayla ve sporla vakit geçirmenin önemini tekrardan hatırladım. Sporun düşündüğümüzün çok ötesinde hem strese hem de nörodejeneratif sinir hücrelerinde ilerleyici hasara yol açan hastalıklara karşı büyük bir rolü var. Umarım sporun yerini hayatlarımızda artırırız ve seneye de benzer bir etkinlikle yine aynı günde bir araya geliriz.

BAĞIŞ DA TOPLADIK

SANAL KOŞUDA YERINI ALAN 4. SINIF ÖĞRENCISI ÖMER ORHUN DA Bu sene Dünya Alzheimer Günü ve İstanbul Sanal Maratonunun aynı zamanda olması fırsatını kaçırmadık ve Belgrad Ormanında çağımızın önemli hastalıklarından Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve bağış toplamak adına hareket ettik. Koşu yürüyüş ve diğer kardiyovasküler egzersizler Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahip. Sporun bu yönüyle de öneminin altının çizilmesi bir tıp fakültesi öğrencisi olarak benim için çok önemli. Acıbadem Tıp Fakültesinde okuyan diğer arkadaşlarımla beraber bu konuda hareket etmek çok güzeldi. Umarım gelecek senelerde de bu etkinliği devam ettiririz diye konuştu.

BU ILACI ECZANEDE BULAMAZSINIZ AMA...

Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mustafa Seçkin ülkemizde yaşayan 600 binin üzerinde Alzheimer hastası ve Alzheimer hastalığı riski taşıyan 60 yaş üzerindeki binlerce kişiye günümüzde verilebilecek en önemli desteklerden birinin farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yaptı. Düzenli fiziksel egzersizin Alzheimer hastalığından korunmada ve sağlıklı bilişsel yaşlanmadaki önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Ü. Mustafa Seçkin şunları söyledi:

Fiziksel egzersiz sırasında beyin için koruyucu olan ve hücresel tamir mekanizmalarını aktive eden hormon protein ve benzeri maddeler salgılanıyor. Hem klinik çalışmalar hem de hayvan deneyleri ile bu maddelerin Alzheimer hastalığından korunmadaki doğrudan etkisi gösterildi. Eğer bu maddeleri bir ilaç haline getirebilseydik büyük olasılıkla dünyanın en çok talep edilen ve en değerli ilacı olacaktı. Böyle bir ilaç eczanelerde henüz satılmıyor ama spor kıyafetlerinizi giyip Belgrad Ormanı gibi bol oksijenli ortamlarda egzersiz yaparak bu ilacı ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Ancak ilerleyen yaşla beraber oluşabilecek sakatlanma risklerini önlemek için egzersiz programlarının nöroloji hekimi kontrolünde oluşturulması gerekiyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

ALZHEIMER İLE UNUTKANLIK ARASINDA 10 ÖNEMLİ FARK!
Sağlık

ALZHEIMER İLE UNUTKANLIK ARASINDA 10 ÖNEMLİ FARK!

Günümüzde yaklaşık 55 milyon kişi demans (bunama) hastası olarak yaşamını sürdürürken, Alzheimer hastalığı en sık bunama nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Devamı haberimizde...

Burdur MHP'li başkanlar Başkent'te MHP Genel Merkezini ziyaret etti
Bölgesel

Burdur MHP'li başkanlar Başkent'te MHP Genel Merkezini ziyaret etti

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Burdur il genelinde altı belediye başkanlığını kazanan Milliyetçi Hareket Partili (MHP) belediye başkanları başkent çıkarmasında MHP Genel Merkezini ziyaret ederek, MHP'li yöneticilerle görüştüler.

Bucak Sanayi Kooperatifi'nde Mevcut Başkan Kemal Kasap Tekrar Aday!
Bölgesel

Bucak Sanayi Kooperatifi'nde Mevcut Başkan Kemal Kasap Tekrar Aday!

18 yıllık tecrübesiyle Bucak Sanayi Kooperatifi'nin mevcut başkanı Kemal Kasap, yaklaşan kongrede yeniden aday olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde...

Burdur'u Temsil Eden Bucaklı Öğrenciler Türkiye Finallerinde!
Bölgesel

Burdur'u Temsil Eden Bucaklı Öğrenciler Türkiye Finallerinde!

Bucak Hüseyin Türker Ortaokulu öğrencileri, Ankara'da düzenlenen Oryantiring Ankara Grup yarışlarında elde ettikleri başarıyla Türkiye Finalleri'ne yükseldi. Detaylar haberimizde...

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı
Bölgesel

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Salda Gölü yakınlarına bırakılan 12 kızıl geyikten bir tanesi köylüler tarafından yonca ve pancar tarlasında beslenirken görüntülendi.

TÜBİTAK araştırma projelerinde Ayşe Sak Ortaokulu'na Gurur Verici Başarı!
Bölgesel

TÜBİTAK araştırma projelerinde Ayşe Sak Ortaokulu'na Gurur Verici Başarı!

Isparta Gökkubbe'yi Arenaya Dönüştüren 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Ayşe Sak Ortaokulu 3.lük ödülünü alarak büyük bir başarıya imza attı.