Türkiye'nin 61 milyar dolarlık turizm hasılasında 6,65 milyar dolar değer ile yüzde 10'dan fazla pay sahibi olan
Manavgat, kültürel mirasını yansıtan lezzetleriyle gastronomi turizminde dünya sahnesine Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali ile iddialı bir giriş yaptı. Manavgat Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalin açılış etkinlikleri birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.
26 Nisan Cumartesi akşamına kadar Girit'e özgü yemeklerin tanıtılacağı, müzik etkinlikleri ve halk danslarıyla eşsiz bir atmosfer yaşatacak Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali, Side Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ve Apollon Tapınağı'ndaki açılış seremonisi ile başladı.
Kortej yürüyüşünde festivalin ev sahibi Manavgat Belediye Başkanı Op. Dr. Niyazi Nefi Kara, Girit Hanya Belediye Başkan Yardımcısı Eleni Zervoudaki ve Hanya Belediyesi Kültür Başkan Yardımcısı Ioannis Giannakakis, Girit adasından ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen davetliler ile vatandaşlar katıldı. Yaklaşık bir kilometrelik kortej yürüyüşüne katılanlar, bando takımının seslendirdiği şarkılara tempo tutarak ilerlerken Side Antik Kenti'ni gezmeye gelen turistler, coşku dolu anları cep telefonlarıyla görüntüledi ve tüm dünya ile paylaştı.
Apollon Tapınağı'nın hemen yanında kurulan sahnede Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali'nin resmi açılış seremonisi gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ilk konuşmayı Manavgat Belediye Başkanı Op. Dr. Niyazi Nefi Kara yaptı.
Başkan Kara, Manavgat'ın sadece yaz destinasyonu değil, yılın her mevsimi keşfedilecek bir kültür ve doğa hazinesi olduğunu vurguladı. Manavgat'ı gastronomi turizminde de cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Başkan Kara, Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali'nin bu hedefe ulaşılmasında büyük önem taşıdığını dile getirdi. Başkan Kara, "Kültür, tarih ve gastronominin iç içe geçtiği çok özel bir festivalin doğuşuna hep birlikte tanıklık ediyoruz. Girit'in denizle yoğrulmuş zarif kültürünü, Side'nin mistik sokaklarıyla buluşturuyoruz. Bu festival yalnızca eğlence değil, aynı zamanda Manavgat'ın kültürel vizyonunun güçlü bir yansımasıdır" dedi.
Başkan Kara, Girit'ten gelen sanatçılar, şefler ve akademisyenler; dans gösterileri, söyleşiler ve lezzet sunumlarıyla iki coğrafya arasındaki tarihî ve kültürel bağları çok daha güçlendirdiklerine dikkati çekti. Mübadele öncesi Girit'in Hanya şehrinden göçüp Side'ye yerleşen hemşehrilerinin Girit'in zengin mutfak kültürünü yaşattığını vurgulayan Başkan Kara, Manavgat Belediyesi ile Hanya Belediyesi'nin kardeş şehir olacağını da ilan etti. Başkan Kara, festivalin ana sponsorları Barut Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Haydar Barut ve Seher Hotelleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güneş'e teşekkür etti.
Hanya Belediye Başkan Yardımcısı Eleni Zervoudaki ve Hanya Belediyesi Kültür Başkan Yardımcısı Ioannis Giannakakis de konuşmalarında Girit ve Side halkının kültür ve lezzet kaynaşmasının çok değerli olduğunu, dostluk ve kardeşlik duygularının pekişmesine büyük katkılar sağlayacağını dile getiren mesajlar verdi. Hanya Belediyesi Kültür Başkan Yardımcısı Ioannis Giannakakis, konuşmasının ardından sahnedeki piyanoya geçerek sevilen bir Girit şarkısını seslendi.
Açılış seremonisinde Apollon Tapınağı'nın sütunlarının gölgesinde Manavgat Belediyesi Folklor Ekibi ve Girit Halk Dansları Topluluğu'nun gösterilerini hem festival misafirleri hem de yabancı turistler ilgiyle izledi. Usta müzisyenler Georgis Skounakis ve Emmanouil Ntaountakis'in seslendirdiği eserlerle oynayan Giritli dansçılar büyük alkış aldı.
Coşkulu bir şekilde devam eden açılış seremonisi aniden bastıran yağmur nedeniyle sonlandırıldı, ancak Giritli dansçılar ve müzisyenler, yağmura karşı korunaklı sahnede neşeli şarkılar söylemeye başladı. Yağışa aldırmayan turistler de Giritlilerin kutlamasına alkışlarla eşlik etti.
Yağmura rağmen kutlamaların devam ettiği sahneye gelen Başkan Kara, piyanonun başına geçen kızı İpek Kara ve solist arkadaşı İpek Dizdar'ın seslendirdiği unutulmaz şarkılara davetlilerle birlikte alkışlarla tempo tuttu.
Daha sonra festival konukları için Manavgat Girit Kültür Evi'nde resepsiyon verildi. Giritli göçmenlerin kültürel mirasını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla Manavgat Belediyesi tarafından Side'ye kazandırılan müzede Başkan Kara, Hanya Belediyesi yöneticileri ve festivale ana sponsorluk desteği veren turizm duayenleri dostluk mesajları verdi. Bu buluşmada benzer bir festivalin Girit'te yapılmasına yönelik görüş birliğine varıldı. Başkan Kara, konuk belediye yöneticileri ile festivalin ana sponsoru iş insanlarına teşekkür plaketleri takdim etti.
Festivalin akşam programında yer alan Sofia Vossou konseri elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal edildi.





Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)