Haberiniz yok ama sizinle konuşuyor! İşte yapılan araştırma...

Haberiniz yok ama sizinle konuşuyor! İşte yapılan araştırma... Araştırmalara göre, kedilerin aslında oldukça çeşitli yüz ifadelerine sahip olduğunu gösteriyor. Bu ifadeler, kedinizin ne hissettiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Haberiniz yok ama sizinle konuşuyor! İşte yapılan araştırma...

Bilim insanlarının biraz daha dikkatli olarak kedinizin aslında ne dediğini keşfedebileceğinizi belirtiyor. Araştırmalar, 10 ay boyunca 53 farklı evcil kediyi analiz etti ve sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı.

Yaptıkları araştırmalar sırasında 186 farklı yüz ifadesini kaydettiler. Ardından bu çoğu şaşırtıcı olan yüz ifadesinin arkadaşça olduğunu fark ettiler.

Örneğin; kedinizin yüzündeki huzurlu, yarı kapalı göz ifadesi; onun güvende olduğu ve sevildiğini hissettiği anlamına gelir.

Böyle davrandığı zamanlarda kendisiyle çok daha sıkı bağlar kurabilir, onunla sevgi dolu anlar yaşayabilirsiniz.

Öte yandan, kediniz size gözlerini kıstıysa ve kulaklarını geriye doğru eğdiyse, size öfkeli olduğunu gösterebilir. Bu nedenle bu anlarda istemediği bir şeyi yapıp yapmadığınıza dikkat etmekte fayda var.

Ancak yapılan araştırmada her şey net değildi; araştırmacıların çözemediği 48 yüz ifadesi bulunuyordu.

Genel olarak, kedi yüz ifadelerinin çok çeşitli olması, yüzleri çok fazla hareket etmediği için kedi uzmanlarını şaşırttı. Öte yandan köpekler gülümseyebilir, gülebilir ve bize 'yavru köpek' bakışlarıyla kalbimizi ısıtabilir.

Fakat çok daha sabit yüz ifadeleri olduğunu düşündüğümüz kedilerin, aslında yüzlerce farklı ifadeye sahip olduğu ortaya çıkması, hem bilim dünyası hem de kedi sahipleri için büyük bir şaşkınlığa sebep oldu.

Araştırmaya göre kedilerin ifadelerini oluşturan 26 benzersiz yüz hareketi varken, köpeklerde bu rakam 27. İnsanlarda toplamda yalnızca 44 tane var ve kulaklarımızı zar zor hareket ettirebiliyoruz.

Arkansas'taki Lyon Koleji'nden çalışmanın araştırmacısı Dr. Brittany Florkiewicz, bu bulguların, bir kedinin arkadaş canlısı olup olmadığını anlamak için kulaklarına, gözlerine ve bıyıklarına bakmak gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Ağız bölümlerinin de bir kedinin agresiflik düzeylerinin ne olduğu konusunda önemli bilgiler verdiğini söyledi Florkiewicz.

İfadelerin yarısından fazlası oynamak istedikleri anlamına geliyordu; bir kedinin dudaklarının dışarı doğru çekilmesi, alt dişlerinin görünmesi, ağzının açık olması ve çenesinin gergin olması, her ne kadar saldırgan bir ifade verse de, aslında oyun oynamak isteyebileceklerini de gösteriyor.

Ancak bir kedi, diğer kediyle oynama havasında değilse, dört işaret bulunuyor. Öncelikle kedinin dudaklarını yalamak kavga etmeye hazırlanıyor demektir. Bir başka işaret, kulakların başının bir doğru hareket etmesi veya tamamen düzleşmesidir. Ayrıca son işaret gözbebeklerinin daralması.

Kedi dostunuzun ne demek istediğini bu ifadelere bakarak artık daha iyi anlayabilirsiniz. Belki de sadece arkadaşımız olmak istiyordur!

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Motora Sıkışan Yavru Kedi Kurtarıldı
3. Sayfa

Motora Sıkışan Yavru Kedi Kurtarıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde girdiği otomobilin motor kısmında sıkışan yavru kedi, itfaiye ekipleri tarafından bulunduğu yerden kurtarıldı.

HAYDOK ekibi Patili Dostların Kulübelerini Süsledi
Bölgesel

HAYDOK ekibi Patili Dostların Kulübelerini Süsledi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi HAYDOK (Hayvan Dostları Kulübü) ekibi, Niğde Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kalan engelliler ve Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’nde kalan çocuklarla birlikte kediler için yapılan kulübeleri boyadılar.

Antalya'da Kalp Isıtan Dostluk! Klasik Araba Kedilere Yuva Oldu!
Bölgesel

Antalya'da Kalp Isıtan Dostluk! Klasik Araba Kedilere Yuva Oldu!

Antalya'nın Kepez ilçesinde yaşayan Abdullah Bilir'in klasik arabası, bir anne kedi ve 4 yavrusuna yuva oldu. Antalya'daki güzel dostluk kalpleri ısıttı.

Kurtarma Operasyonu: Safranbolu'da Kedi, İtfaiye Ekiplerince Kurtarıldı - Haberler
Yaşam

Kurtarma Operasyonu: Safranbolu'da Kedi, İtfaiye Ekiplerince Kurtarıldı - Haberler

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kafası mama kutusuna sıkışan kedinin yardımına itfaiye ekipleri yetişti.

Üşüyen kedi ile köpek soğuktan birbirlerine sığındılar
Yaşam

Üşüyen kedi ile köpek soğuktan birbirlerine sığındılar

Elazığ’da soğuk havada yan yana uzanarak ısınmaya çalışan kedi ve köpeğin görüntüleri yürekleri ısıttı.

Başakşehir'de Eros'u Öldüren Keloğlan'a 2 Yıl 6 Ay Hapis
3. Sayfa

Başakşehir'de Eros'u Öldüren Keloğlan'a 2 Yıl 6 Ay Hapis

Başakşehir’de Eros isimli kediyi asansörde sıkıştırıp tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan, ‘Hayvanı Kasten Öldürme’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.