Denizli

Halk eğitiminde büyük kriz: On binlerce eğitmen işsiz ve haciz tehdidi altında

Türkiye genelinde Halk Eğitim Merkezlerine (HEM) ayrılan ders saati kotasında yaşanan keskin düşüş, sektörde derin bir krize yol açtı.

Halk eğitiminde büyük kriz: On binlerce eğitmen işsiz ve haciz tehdidi altında

Türkiye genelinde Halk Eğitim Merkezlerine (HEM) ayrılan ders saati kotasında yaşanan keskin düşüş, sektörde derin bir krize yol açtı. Binlerce öğretmen ve usta öğretici, işsiz kalma ve ağır ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Eğitimciler, yetkililere acil çözüm çağrısında bulunarak durumu protesto etti.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde, yeni dönemde uygulanmaya başlanan kota sistemi eğitimcileri şoke etti. Türkiye genelinde ders saati kotasının dörtte bire kadar indirildiği, bazı merkezlere ise hiç kota verilmediği belirtiliyor. Bu durum, binlerce kursun açılamamasına veya aniden kapanmasına neden oldu. Kotalardaki ani kesintinin, geçimini bu yolla sağlayan on binlerce usta öğretici ve eğitmeni derinden etkilediği vurgulandı.

İtibar kaybı ve misyon sapması tepkisi
Eğitimciler, krizin sadece ekonomik olmadığını, HEM'lerin toplumsal misyonuna da darbe vurduğunu savundu. Vatandaşların meslek edindiği, spor, sanat ve kültür hizmeti aldığı bu merkezlerin itibar kaybettiğini ve önemsizleştirildiğini belirtti. Asıl misyonun geleneksel sanatları yaşatmak olduğunu hatırlatan eğitimciler, bu alanların da ihmal edildiğini öne sürdü.

Sektör temsilcileri, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nü derhal harekete geçmeye çağırdı. Kotaların en azından eski seviyelerine çıkarılmasının hayati önem taşıdığını vurguladılar. Aksi takdirde, telafisi mümkün olmayan sonuçların yaşanacağı ve halk eğitim sisteminin çökeceği uyarısında bulundu.

"Eğitimden tasarruf olmaz"
Konuyla ilgili görüş bildiren Hürriyetçi Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Ersin Dede, "Halk Eğitim Merkezleri, toplumun her kesimine hitap eden ve geniş bir eğitim yelpazesi sunan önemli kurumlardır. Kurumun açtığı kurslar, bireylerin kişisel gelişimlerini desteklemenin yanı sıra, mesleki becerilerini artırarak iş yaşamına katılımlarını güçlendirirler. Toplumun eğitim düzeyini yükseltmek, iş gücünü nitelikli hale getirmek ve sosyal entegrasyonu desteklemek gibi önemli amaçlara hizmet ederler. Eğitimden tasarruf olmaz" diyerek, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Pamukkale Halk Eğitimi Merkezinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; "Bu kurslar herkese açık kurslar, herkes görüp bilgilenebilir, şeffaftır. Mevzuat gereği öncelik sırasına göre açılması gereken kurslar ve kursiyerler göz önünde tutularak verilen kota yani ders saati 3 aylık dönemi kapsayacak şekilde planlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.