İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok görülüyor

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok görülüyor İdrar yolunun herhangi bir bölümüne yerleşen bakteriler idrar yolu enfeksiyonuna neden oluyor.

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok görülüyor

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok görülüyor İdrar yolunun herhangi bir bölümüne yerleşen bakteriler idrar yolu enfeksiyonuna neden oluyor. İdrar yolu enfeksiyonların kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kadınlarda üretranın kısa olması, vajina ve anüs gibi bakterilerin bulunduğu bölgeye yakın olması nedenleri ile üriner sistem enfeksiyonu erkeklere göre daha sık görülür. Mesaneye gelen mikrop tedavi edilmezse böbrek iltihabına neden olabilir” şeklinde konuştu.
İdrar yolu enfeksiyonunun mesanede başladığını ve daha sonra bakterilerin üreterler aracılığı ile böbreğe ulaşarak böbrek iltihabına ve ciddi enfeksiyonlara neden olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Böbrek iltihapları ateş, titreme, sık sık idrara çıkma, bulantı, kusma, sağ veya sol yan ağrısı, kanlı veya bulanık idrar, halsizlik ve yorgunluk ile kendisini gösterir” dedi.

Hamile kadınlarda risk daha yüksek
Gebe kadınlarda büyüyen rahmin üreterler üzerine baskı yapması sonucu idrar akımını yavaşlatması nedeni ile mesane ve böbrek iltihabı gelişme riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ayrıca prostat büyümesi nedeni ile idrar akımının yavaşlaması halinde, mesane fonksiyonlarının bozulması sonucu idrarın tam boşaltılamaması ve mesanede birikmesi durumlarında, üretra darlığı ve mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçışının olduğu hastalık hallerinde böbrek iltihabı gelişme riski yüksektir” şeklinde konuştu.

Mesane tam boşaltılmalı
Böbrek iltihabı tanısının idrar tahlili ile konduğunu söyleyen Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Gerekirse ek olarak görüntüleme tetkikleri yapılabilir” dedi. Doç. Dr. Atasoyu, bakteriyel enfeksiyonlarda hastalığın tedavisi için uygun antibiyotik ilaçların kullanılması gerektiğini belirterek, “Eğer üriner sistemde yapısal bir bozukluk varsa bunlara dönük tedavilerin de yapılması uygun olur. Ayrıca bol su içmek, istirahat etmek, mesanenin tam boşalmasını sağlamak için çömelmek yerine oturarak idrar yapmak enfeksiyonun iyileşmesine katkı sağlar” açıklamasında bulundu.

Böbrek enfeksiyondan korunmak için temizliğe özen gösterilmeli
Böbrek enfeksiyonlarından korunmak için önerilerde bulunan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Bol su tüketilmesi, yüzmek için girilen havuz ve deniz suyunun temiz olduğundan emin olmak, genital ve anal bölge temizliğine dikkat etmek, kadınların taharetlenme esnasında önden arkaya doğru temizlik yapması, cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırabileceği için sperm öldürücü özelliğe sahip kondom veya vajinal diyaframların kullanılmaması, gereken sıklıkta banyo yaparak beden temizliğine dikkat edilmesi önemli” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İki senede 94 kilo vererek herkesi şok etti
Yaşam

İki senede 94 kilo vererek herkesi şok etti

Bursa’da 2 yılda tam 94 kilo veren 39 yaşındaki servis şoförünü görenler tanıyamıyor.

İzmit'te 7 Bin 500 Kişiye Ücretsiz Diyetisyen Hizmeti!
Yaşam

İzmit'te 7 Bin 500 Kişiye Ücretsiz Diyetisyen Hizmeti!

İzmit Belediyesi, 2020 yılından bu yana 7 bin 500 kişiye ücretsiz diyetisyen hizmeti verdi. Hizmet, İZGİM, Belsa Plaza B Blok, Kuruçeşme Yaşam Merkezi gibi birçok merkezde sunuluyor. Kilo verme, kilo alma, gebelik beslenmesi gibi birçok alanda ücretsiz destek alabilirsiniz.

Genç kadınların dikkatine
Sağlık

Genç kadınların dikkatine

Bazen stresli günlerde bazen de soğuk havalarda el ve/veya ayak parmak uçlarında oluşan mavi-mor renk değişikliklerin raynaud fenomeni (Sendromu) belirtisi olabileceğini söyleyen Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, önemli uyarılarda bulundu.

Rusların Vazgeçilmezi Türkiye'de! Faydaları Şaşırtıyor Tam Bir Sağlık Deposu
Yaşam

Rusların Vazgeçilmezi Türkiye'de! Faydaları Şaşırtıyor Tam Bir Sağlık Deposu

Türkiye'de yetişen ancak bilinmeyen karamuk bitkisi, Rusların bağışıklık sırrı! Soğuk algınlığından kanserle savaşa kadar pek çok faydası var. Keşfedin!

Bunları duyunca bardak bardak içeceksiniz: Her akşam 1 bardak güç deposu
Yaşam

Bunları duyunca bardak bardak içeceksiniz: Her akşam 1 bardak güç deposu

Havuç suyunun sağlığa olan etkileyici faydalarını keşfedin! Bağışıklığı güçlendirir, cilde parlaklık verir, kanseri önler ve kalp sağlığını destekler. Her akşam bir bardak sağlık dolu lezzet!

Bardak bardak içiyoruz! Tütünden kalır yanı yok! Tansiyonu, şekeri fırlatıyor
Yaşam

Bardak bardak içiyoruz! Tütünden kalır yanı yok! Tansiyonu, şekeri fırlatıyor

Günlük soda tüketimi kilo alımına, diyabet riskine, diş sağlığı sorunlarına, kemik zayıflığına ve karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca, içerdiği yüksek şeker ve kafein uyku düzenini bozabilir. Sağlığınız için sodadan uzak durun!