Ankara

Irak'ta Türk Dili ve Kültürüne İlgili Artıyor

Yunus Emre Enstitüsü, Irak’taki eğitim ve kültür misyonunu kapsamında Irak İçişleri Bakanlığı Polis Enstitüsü Diller Okulu ile yeni protokol imzaladı.

Irak'ta Türk Dili ve Kültürüne İlgili Artıyor

ANKARA (İHA) - Yunus Emre Enstitüsü, Irak’taki eğitim ve kültür misyonunu kapsamında Irak İçişleri Bakanlığı Polis Enstitüsü Diller Okulu ile yeni protokol imzaladı.
Yunus Emre Enstitüsü Bağdat, Irak'taki eğitim ve kültür misyonunu genişletmeye devam ediyor. Enstitü, Irak İçişleri Bakanlığı Polis Enstitüsü Diller Okulu ile yeni bir protokol anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Temmuz ayından itibaren Türkçe dersleri Irak İçişleri Bakanlığı Polis Enstitüsü Diller Okulu müfredatına dahil edilecek ve Enstitü tarafından ek dersler sunulacak. General Haysem Abdulajabar, protokolün önemine dikkat çekerek, dil eğitiminin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini vurguladı.
Ayrıca, Irak Devlet Televizyonu (IMN) Türkmen Bölümü ile sağlanan anlaşmaya göre Enstitünün Türkçe dersleri ve kültürel içeriklerinin Türkmen kanalı aracılığıyla geniş bir izleyici kitlesine ulaştırılması sağlanacak.
Müdür Kasım Murtaza Çolak ile istişareler sonucunda geliştirilen bu iş birliği, Enstitünün etki alanını Irak genelinde genişletmeyi ve yapılan faaliyetleri daha etkili kılmayı amaçlıyor.
Bağdat'taki eğitim faaliyetleri, Dicle Üniversitesi bünyesinde açılan yeni bir temsilcilikle daha da genişletildi. Enstitü, Bağdat'ın iki yakasında da 200’e yakın öğrencisi ile Türkçe ve Türk Kültürünü Irak ile buluşturmaya devam ediyor.
Üniversiteler ile akademik, bilimsel ve kültürel alanda iş birliklerini güçlendirmek amacıyla Mustansiriyah Üniversitesi, Bağdat Üniversitesi, Irak Üniversitesi Savunma Bakanlığı Savunma Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan protokoller, yakın tarihte imzalanacak.
Ayrıca Enstitü, Birleşmiş Milletler Gelişim Programı (UNDP) ile de Türkçenin eğitim dili olarak kullanımını amaçlayan görüşmeler sürdürüyor.
Enstitünün geçmişte Irak ve Irak’a yönelik gerçekleştirdiği etkinliklerin bazıları ise şunlar:
"2010-2019 yılları arasında her yıl düzenlenen Türkçe Yaz Okulu, 2018 yılında İnönü Üniversitesinde 14 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Erbil Türkoloji Yaz Okulu, 2021 yılında Irak'ta Türkçe öğreten öğretmenlere yönelik İstanbul'da düzenlenen eğitim programı, 2020-2022 yılları arasında Irak'tan toplam 2 bin 133 kişinin katılımıyla gerçekleşen çevrim içi Türkçe kursları."
Yunus Emre Enstitüsü, Irak'ta Türk kültürünü ve dilini tanıtmaya yönelik çalışmalarına tam hız devam ediyor ve bu alanda yeni iş birlikleri ile kültürel bağları daha da güçlendiriyor.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor
Yaşam

Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından düzenlenen 14. Asistan Okulu başladı. Organizasyon çerçevesindeki eğitimler, 19 Mayıs’ta sona erecek.

 Fırat Üniversitesi'nde Başarılı Akademisyenlere Ödül!
Bölgesel

Fırat Üniversitesi'nde Başarılı Akademisyenlere Ödül!

Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) başarılı akademisyenler ödüllendirildi.

Üniversite öğrencilerinden sosyal sorumluluk projesi
Etkinlik

Üniversite öğrencilerinden sosyal sorumluluk projesi

15 Mayıs Dünya İklim Günü münasebetiyle Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, 'Dönüşüm olmazsa, dönüşü olmaz' sloganı ile hayata geçirdikleri proje çerçevesinde Cengiz Topel İlkokulu öğrencileriyle birlikte atık plastik ve kartonlardan deniz kaplumbağası ve flamingo maketi yaptı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi  Endüstriyel Tasarım Bölümüme tam akreditasyon
Bölgesel

İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümüme tam akreditasyon

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulundan (ENTAK) 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı.

DÜFEST açılış töreni ile başladı
Bölgesel

DÜFEST açılış töreni ile başladı

Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen ve bilimsel etkinliklerden sportif aktivitelere, yarışmalardan kültürel etkinliklere kadar öğrencilere değer katan DÜFest 2024 Öğrenci Festivali, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Spor Bilimleri Fakültesi’nden Engelliler Haftası için panel ve poster sergisi
Bölgesel

Spor Bilimleri Fakültesi’nden Engelliler Haftası için panel ve poster sergisi

Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Panel ve Poster sergisi düzenlendi.