İsrail ve ABD’nin başlattığı operasyonun bir haftalık süreci geride kalırken, Tahran yönetimi askeri envanterindeki en üst segment silahı sahaya indirdi. Devrim Muhafızları tarafından yapılan resmi duyuruda, İsrail’in lojistik merkezi Ben Gurion Havalimanı ile stratejik öneme sahip 27 Nolu Hava Üssü’nün Hürremşehr-4 füzeleriyle vurulduğu netleşti.
Çatışmaların 7. gününde tansiyon yükselirken, İran devlet televizyonu Tel Aviv operasyonunda daha önce hiç kullanılmamış bir mühimmatın tercih edildiğini tescilledi. Bu hamle, bölgedeki askeri dengelerin değiştiği sinyalini verdi.
Operasyonun merkezinde yer alan ve "Hayber" adıyla da bilinen Hürremşehr-4, İran’ın en yıkıcı balistik gücü olarak tanımlanıyor. Yetkililer, bu silahın Tel Aviv’deki kritik noktaları vurmak üzere programlandığını ve savunma kalkanlarını delerek derinlemesine nüfuz etme kabiliyetine sahip olduğunu vurguladı.
Teknik özellikleriyle dikkat çeken Hürremşehr-4’ün kapasitesine dair şu veriler paylaşıldı:
Menzil: 2.000 kilometre.
Harp Başlığı: 1.500 kilogramlık devasa patlayıcı yükü.
Yakıt Teknolojisi: Sıvı yakıt sayesinde yüksek hızlı fırlatma kabiliyeti.
Gelişmiş mühendislik çözümleriyle donatılan füze, radar sistemlerine yakalanma riskini minimize eden bir yapıya sahip. Ayrıca, hedef rotasında kontrol edilebilen yönlendirme mekanizması, hava savunma sistemleri için aşılması güç bir engel teşkil ediyor.
Devrim Muhafızları Ordusu, saldırının taktiksel detaylarını da kamuoyuyla paylaştı. Harekatın ilk aşamasında öncü olarak taarruz tipi İHA’lar gönderilirken, savunma hattının meşgul edilmesinin ardından stratejik füzeler ateşlendi. Hedef listesinin başında Tel Aviv, Ben Gurion Havalimanı ve buradaki 27’nci Filo üssü yer aldı.
Tahran’dan yapılan açıklamada, stratejik füzelerin İsrail’in kurduğu yedi katmanlı karmaşık hava savunma ağını başarıyla geçtiği iddia edildi. Operasyonun gidişatını "saldırgan güçler için gerçek bir cehennem" olarak niteleyen yetkililer, sistemin etkinliğini kanıtladığını savundu.
Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)