Burdur / Tefenni

İSA KAYACAN İÇİN ANLAMLI ANMA ETKİNLİĞİ

Doğum yeri Tefenni Ece Köyü’nde İsa Kayacan için buluştular.

İSA KAYACAN İÇİN ANLAMLI ANMA ETKİNLİĞİ

Doğum yeri Tefenni Ece Köyü’nde İsa Kayacan için buluştular.

Anadolu basınının sembol isimlerinden biri olan, 14 Ekim 2014 tarihinde vefat eden hemşehrimiz İsa Kayacan, vefatının beşinci yıl dönümünde memleketi doğup büyüdüğü topraklar olan Tefenni İlçesi Ece Köyü’nde anıldı.

Gazeteci kimliğinin yanı sıra edebiyatın içerisinde olan kültür, fikir, gönül adamı Kayacan için Burdur Araştırmacı Yazar ve Şairler Derneği ile kurucu üyesi olduğu Kerkük Kültür Derneği ortaklaşa anma programı düzenledi.

Bir Burdur sevdalısı olan, yaşamı boyunca yazı hayatının içerisinde olan, yerel basına, Anadolu basınına kalıcı katkılar sağlayan İsa Kayacan, Burdur’un yetiştirdiği en önemli değerlerden biri.

Anadolu Basınının duayen isimlerinden Budur, Tefenni ilçesi Ece köyünden doğan Prof. Dr. İsa Kayacan vefatının 5. yıl dönümünde doğum yeri olan Burdur iline bağlı Tefenni ilçesinin Ece köyünde anıldı. Anma toplantısını Burdur Araştırmacı Yazar ve Şairler Derneği ile kurucu üyesi olduğu Kerkük Kültür Derneği ortaklaşa düzenledi.

Kerkük Kültür Derneğinden ise Başkan Dr. Şemsettin Küzeci, Başkan Yardımcısı İsa Kayacan’ın kızı Gül Kayacan ve Kayacan’ın dava arkadaşı ve derneğin Genel sekreteri Gazeteci Yazar İsmail Kara’nın Ankara’dan katıldığı programa, Burdur Araştırmacı Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Ahmet Ali Bilgen Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Durmuş Erkan, Zafer Azaklı, Erme Can Çakar, Hasan Kaya, Hasan Dilmen, Turan Acar, Aygül Kemahlı (Kayacan), Şefika, İlgan, Muhammet Duru, Armağan Yılmaz Potak, Nurten İvgin katıldı.

Geçtiğimiz Pazar günü anma toplantısında İsa Kayacan için Ece köyünde buluşuldu. Ece köyü Camisinde İsa Kayacan için yasın-i şerif ve Kuran-Kerim’den ayetler ve dualar Cami imamı tarafından okudu. Ardından İsa Kayacan’ın ömür arkadaşı Durmuş Erkan kısa bir konuşma yaparak katılımcıları ve misafirleri selamladı. Şair Turan Acar Kayacan’ın hayatını anlattı. Yazar Hasan Kaya kendi kitaplarında İsa Kayacan kütüphanesine verilmek üzere bir takım kitaplarını bağışladı.

Ece Köyünde İsa Kayacan Kütüphanesi
Rahmetli İsa Kayacan’ın doğdum yeri olan Ece köyde daha hayattayken kendi adının verildiği bir kütüphane inşa edilmişti. Kütüphaneye kendi kitaplarının dışında 5 bin kitap göndermişti.

Ali Bilgen kütüphanede yaptığı açılış konuşmasında, İsa Kayacan’ın Burdur ve Tefenni ile Ece köyüne göstermiş olduğu hizmetlerini anlattı. Burdur ile ilgili yazmış olduğu kitaplardan söz ederek, tanınmış Burdurlu yazar Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu gibi, Kayacan’ın da Burdur’un ve Türkiye’nin önemli şahsiyetlerinden biri olduğunun atını çizdi.

İsa Kayacan Türk Kültürüne Hizmet Ödülü
İsa Kayacan’ın ardından her dağıtılan İsa Kayacan Türk Kültürüne Hizmet ödülleri bu yıl Burdur Bayşah-Derneği Başkanı Ahmet Ali Bilgen’e verildi. Ödülü Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci takdim etti. Takdim esnasında Küzeci şanları kaydetti. “İsa Kayacan hepimizi için önemli bir arkadaş, dost ve öğretmen idi.

2000 yıllarında kendisi ile devam ettiği dostluğumuz hayatının son gününe kadar güzel çalışmalara imza attık. 2005’te ‘İçimizdeki Kerkük’ kitabımızı ortaklaşa çıkardık. 2006 yılında kendisi ile ilgili bir belgesel çektik.

Bu mekanda, köyünde, okulunda çınar ağacı altında dost ve arkadaşları ile güzel sohbetler yapmıştık. Onun emeğine karşı bizler onun için ne yaparsak hakkını ödemeyeceğiz.” diye konuştu.

Kayacan’ın Kızı Gül Kayacan ise, konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Her yıl düzenlenen bu anma toplantıları babamın ne kadar arkadaşlarının yanında önemli ve değerli bir şahsiyet olduğunu bir kez daha anlıyorum. Onu çok özlüyoruz. Onun işleri ile onur duyuyorum” sözleriyle duygularını dile getirdi. Dava arkadaşı İsmail Kara ise, heyecanlı bir konuşma yaparak, “Burdur’da Kayacan’ın adını taşıyan bir cadde, Tefenni ilçesinde bir sokak ve Ece köyünde bir sokak ile İsa Kayacan Kütüphanesi adının verilmesi bizi gayet mutlu etmiştir. Burdurlular İsa Kayacan’a daha fazla sahip çıkmalı” dedi.

Ece Köyü ve Tefenni İlçesi Turu
Anma toplantısı sonra misafirlere İsa Kayacan’ın sık sık çıktığı ‘Ece Tepesi’ne gidildi. Orada meşe ağacı’nın altında sohbetler edildi. Ece köyünde yapılmakta olan Barajevleri ziyaret edildi.

Tefenni Belediyesi’ne ait Barutlusu tesislerindeki öğle yemeği ikramının ardından konuklar Tefeni Selçuklu Tepesi’nden (Mangalevi) Tefenni’yi kuşbakışı seyrettiler.

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel de Ankara’dan gelen heyet ve katılımcı misafirlerle bir araya geldi. Tuncel, “İsa Kayacan’dan çok şeyler öğrendik. Onun yeri kalbimizde bambaşka. Bizler için bir rehber olarak gönlümüzde yaşayacak” diye konuştu.

Toplantı sonunda Ankara’dan gelen misafirlere Burdur şehir merkezi de tanıtıldı. İstasyon Caddesi ile Bimtaş Göl tesislerini gezen konuklar, İsa Kayacan’ın anma etkinliğinde bir araya gelerek, Kayacan’ı unutmadıklarını ortaya koydular.

kaynak:Yenigün Gazetesi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!
Etkinlik

Adıyaman Üniversitesi'nde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli!

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” adlı panel düzenlendi.

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği
Etkinlik

Çıldır'da Kutlanan İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinliği

12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü müsabetiyle Çıldır Anadolu İmam Hatip Lisesinde program düzenlendi.

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı
Etkinlik

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulu 103. Yıl Dönümü Kutlandı

Mehmet Akif Ersoy’un dizelere döktüğü ve bağımsızlığı temsil eden İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü dolayısıyla Siirt’te etkinlik düzenlendi.

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği
Etkinlik

Çocuklar İçin Özel Oda: Kırşehir'de İstiklal Marşı Anma Etkinliği

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ’Çocuk Oyun Odası’nda İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy anıldı.

Derince’de İstiklal Marşı Etkinliği: Öğrenci Tiyatro Performansı Alkışlarla Karşılandı
Etkinlik

Derince’de İstiklal Marşı Etkinliği: Öğrenci Tiyatro Performansı Alkışlarla Karşılandı

Derince’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte öğrencilerin tiyatro gösterisi büyük ilgi gördü.

Oda Tiyatrosu'ndan Duygusal ve Komik Unsurlarla "Akif" Oyunu Sizi Bekliyor
Etkinlik

Oda Tiyatrosu'ndan Duygusal ve Komik Unsurlarla "Akif" Oyunu Sizi Bekliyor

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Mehmet Akif Ersoy’u anlatan "Akif" adlı oyunu sahnelemeye hazırlanıyor.