İşçi ve işverenlerin beklentileri belli oldu! Asgari ücret ne kadar olacak

2024 yılı asgari ücret görüşmeleri hız kazandı. İşçi ve işverenin beklentileri belli oldu. Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Detaylar haberimizde...

İşçi ve işverenlerin beklentileri belli oldu! Asgari ücret ne kadar olacak

2024 yılı asgari ücret görüşmeleri hız kazandı. İşçi ve işverenin beklentileri belli oldu. Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Yılın son günlerine girdiğimiz bu zamanlarda yeni asgari ücret için görüşmeler hız kazandı. Daha önce yapılan açıklamalarda 2024 yılında asgari ücrete tek bir zam olacağı belirtilmişti şimdi de gözler yeni asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevrildi. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? İşte, asgari ücrete dair tüm detaylar...

ASGARİ ÜCRET İÇİN İLK TOPLANTI YAPILDI

11 Aralık Pazartesi günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Komisyon başlangıcında yaptığı konuşmadan bazı başlıklar şöyle;

Asgari ücret, çalışma hayatında çalışanlarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden en önemli sosyal politika aracıdır. Asgari ücret düzeyi esasında tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil; aynı zamanda tüm sektörleri, tüm çalışanları ve tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.

İnşallah, 2024 yılı içinde hem işçimizi hem de işverenlerimizi memnun edecek, tüm tarafları uzlaştıracak yeni bir düzenlemeyi hep birlikte hayata geçireceğiz. 2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına ve istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz.

DENGELİ BİR ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Aralık Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı asgari ücret açıklaması şu şekilde;

Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacak. Asgari ücret toplantılarına 11 Aralık'ta başlanıyor. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek. Önümüzdeki yılı dengeleri yeniden sağlamlaştırma bir sonraki yıldan itibaren başlayan süreci ise atılım dönemi olarak görüyoruz.

"TEK ZAM OLACAK ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlamış, "Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" yanıtını vermişti.

6 AYLIK ENFLASYON FARKININ YÜZDE 37,8 OLMASI BEKLENİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre 2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 65 olması bekleniyor. Enflasyonun beklentilere paralel gerçekleşmesi durumunda son 6 ayın enflasyonu yüzde 37,8 olarak kaydedilecek. OVP'deki 2023 büyüme beklentisi de yüzde 4,4 düzeyinde.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç Habertürk TV ekranlarında Oylum Talu'nun sorularını yanıtladı. Kıvanç, asgari ücret zammı tahminlerine ilişkin şunları söyledi;

Bu yıl beklenti yüzde 50'ye yakın olacak gibi tahmin ediyorum. Yüzde 40-50 arasında yoğunlaşacak pazarlık ve yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammı olacak gibi görülüyor.

 

Çünkü yüzde 50 oranında artış yapıldığı zaman 17 bin 100 lira gibi bir rakama tekabül ediliyor. Yüzde 45 oranında zam yapıldığı zaman 16 bin 500 yüzde 40 oranında artış yapıldığı takdirde ise 15 bin 960 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yani asgari ücret zammının 16 bin ile 17 bin lira arasında yoğunlaşacak gibi görülüyor." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NUN İKİNCİ TOPLANTISI NE ZAMAN?

11 Aralık Pazartesi günü ilk kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir 1 saat süren toplantı sonrasında karara varamadı. Komisyon 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da ikinci kere toplanacak.

kaynak: habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da kayıp olarak aranıyordu! Genç işçi dere yatağında bulundu
Bölgesel

Antalya'da kayıp olarak aranıyordu! Genç işçi dere yatağında bulundu

Antalya'nın Aksu ilçesinde 2 gün önce kayıp ihbarında bulunulan inşaat işçisigenç, dere yatağında ölü bulundu. Detaylar haberimizde..

Burdur Belediyesi'nde İş Fırsatı! 67 Beden İşçisi Alınacak!
Eleman İlanı

Burdur Belediyesi'nde İş Fırsatı! 67 Beden İşçisi Alınacak!

Burdur Belediyesi, 67 beden işçisi alımı için personel alımı yapıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden 22 Nisan 2024 tarihine kadar online başvuruda bulunabilirsiniz.

Türkşeker'de 390 Yeni İşçi Alımı! Burdur'a da sürekli işçi alınacak
Eleman İlanı

Türkşeker'de 390 Yeni İşçi Alımı! Burdur'a da sürekli işçi alınacak

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) bünyesindeki fabrikalarda istihdam edilmek üzere 390 sürekli işçi alımı yapacak. Burdur Şeker Fabrikası'nda ise toplamda 18 kişi alınacak.

Kocaeli'de İşçi Servisi Alev Alev Yandı - Haberler
3. Sayfa

Kocaeli'de İşçi Servisi Alev Alev Yandı - Haberler

Kocaeli’nin Derince ilçesinde seyir halindeki işçi servisi alev alev yandı. Yangın itfaiye ekiplerince söndürülürken, işçi servisi kullanılamaz hale geldi.

Cesedine ulaşılan maden işçisinin naaşı morga kaldırıldı
3. Sayfa

Cesedine ulaşılan maden işçisinin naaşı morga kaldırıldı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasında, toprağın altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız’ın (33) cesedine 53 gün sonra ulaşıldı.

Isparta'da Sağlık Bakanlığı daimi işçi alımı! İşçi alımı kura sonuçları belli oldu
Bölgesel

Isparta'da Sağlık Bakanlığı daimi işçi alımı! İşçi alımı kura sonuçları belli oldu

Isparta Haber! Isparta'da Sağlık Bakanlığı tarafından 4 farklı meslek grubunda yapılacak olan 24 daimi işçi alımı için kura çekimi gerçekleşti. Asil ve yedek listeler belli oldu.