Isparta / Yenişarbademli

Isparta'da Gökyüzü Gözlem Şenliği

Türkiye’nin en karanlık noktasında Gökyüzü Gözlem Şenliği

Isparta'da Gökyüzü Gözlem Şenliği

Türkiye’nin ölçülen en karanlık bölgesi olan Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi Dedegöl Dağı eteklerinde bulunan Melikler Yaylası'nda Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi.
Türkiye’nin en karanlık noktalarından biri olan Melikler Yaylası'nda havanın kararmasıyla birlikte başta Samanyolu Galaksisi olmak üzere milyonlarca yıldız çıplak gözle izlendi. Şenlikte astronomi meraklıları, hem Melikler Yaylası'nın güzellikleriyle buluştu hem de ışık kirliliğinin engel olduğu şehir ortamında görünmeyen gökyüzünün derinliklerinin tadını çıkardı.
Alanda birçok astronomi uzmanı ve meraklısı da kurdukları teleskoplarla gözlem yapma şansı elde etti. Şenlik boyunca, uzmanlar gökyüzünün dikkat çekici cisimleri hakkında bilgi paylaşımı yaparak, meraklıların gözlem deneyimini daha anlamlı hale getirdi. Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan Vali Aydın Baruş yaptığı açıklamada, Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin Isparta için geleneksel hale geldiğini ve şenlik alanında yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu belirterek, “Burada gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz var. Hep birlikte gökyüzünü gerek çıplak gözle gerek teleskop vasıtasıyla en rahat şekilde temaşa etmenin mutluluğunu yaşayacağız. Diğer taraftan da bu gözlemi yaparken kainatın ne kadar muhteşem bir yaradılışta olduğunu ve dünyamızın bu kainatta hangi yeri teşkil ettiğini öğrenme, kavrama fırsatı da bulacağız. Bu deneyimi yaşamak, insanın en azından ömründe bir defa tavsiyeye değer. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza bunu tavsiye ediyorum. Hakikaten çok güzel bir deneyim. Böyle karanlık bir ortamda gökyüzüne bakmak, milyonlarca belki milyarlarca yıldızı görebilmek bugünkü şehir hayatında mümkün değil. Yani ışıkların altında bu mümkün değil. Uluslararası standartlara göre karanlık değeri olarak en üst değer 22 kabul edilmiş. Şu anda içinde bulunduğumuz Melikler Yaylası 21,53 değerlerinde, bu çok yüksek bir standart. Yani buradaki karanlık düzeyi hakikaten gökyüzünü en rahat bir şekilde gözlemlemek ve teleskopla yıldızları, gezegenleri takip etmek için çok güzel bir ortam sunuyor. Bu ilgi de onu gösteriyor zaten. Bu güzelliği görmek isteyen tüm misafirlerimizi burada ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi.
Melikler Yaylası'nda düzenlenen 7. Gökyüzü Gözlem Şenliği, unutulmaz anıları ve gözlem deneyimleriyle katılımcıların hafızasında yer etti. Gökyüzü Gözlem Şenliği, bilgiyi paylaşma ve genç nesilleri astronomiye teşvik etme amacıyla gerçekleştirilen bir etkinlik olarak, gelecek yıllarda da devam edecek.İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak Belediyesinden Bilim ve Gökyüzü Gözlem Şenliği
Yaşam

Bucak Belediyesinden Bilim ve Gökyüzü Gözlem Şenliği

Bucak Belediyesi, 23-29 Ekim tarihleri arasında Eski Perşembe pazarı alanında Bilim ve Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenleyecek. Şenlik, teknoloji, gökyüzü ve uzay meraklılarını bir araya getirecek.

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 27 Nisan hava durumu
Bölgesel

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 27 Nisan hava durumu

Isparta, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli 27 Nisan Cumartesi günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 27 Nisan Cumartesi hava durumu raporu

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 27 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 27 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Isparta'da 27 Nisan 2024 Cumartesi günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da yarın elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 26 Nisan hava durumu
Bölgesel

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 26 Nisan hava durumu

Isparta, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli 26 Nisan Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 26 Nisan Cuma hava durumu raporu

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 25 Nisan hava durumu
Bölgesel

Isparta ve ilçelerine dikkat! İşte 25 Nisan hava durumu

Isparta, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli 25 Nisan Perşembe günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 25 Nisan Perşembe hava durumu raporu

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 25 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 25 Nisan elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Isparta'da 25 Nisan 2024 Perşembe günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da yarın elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..