İstanbul’da 15 Nisan’da başlayan av yasağının sona ermesiyle 2026-2027 balıkçılık av sezonu açıldı. “Vira Bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar ağlarını suya bırakırken, yeni sezonda özellikle palamut, hamsi ve çinekopun bol olması bekleniyor.
İstanbul’da yaklaşık 4,5 ay süren av yasağı, 1 Eylül 2026 itibarıyla sona erdi. Aylardır teknelerinin bakımını yaparak yeni sezonu bekleyen balıkçılar, gece saatlerinde “Vira Bismillah” diyerek yeniden denize açıldı.
2026-2027 balıkçılık av sezonunun açılış töreni, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar’ın katılımıyla Sarıyer Kireçburnu Sahili’nde gerçekleştirildi. İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel de balıkçılar için dua etti.
Törende konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kentte 14 bini aşkın balıkçının bulunduğunu belirtti. Balıkçıların 48 su ürünleri kooperatifinin ortağı olduğunu söyleyen Parıldar, İstanbul genelindeki 57 balıkçı barınağıyla sektöre hizmet verildiğini ifade etti.
Balıkçılık faaliyetlerinin güvenli ve sürdürülebilir şartlarda yürütülmesini hedeflediklerini vurgulayan Parıldar, şöyle konuştu:
“Denizlerimizdeki kaynaklarımızı korurken balıkçılığımızı da güvence altına almalıyız. Balıklarımızın yılda en az bir kez üremelerine imkân sağlamalıyız. Gelecek nesillere suyla, hayatla ve bereketle dolu denizler bırakmalıyız. Bütün balıkçılarımıza kazasız, bereketli ve bol mahsullü bir av sezonu diliyorum.”
İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya ise balıkçılığın büyük emek ve özveri isteyen önemli bir meslek olduğunu söyledi.
Gece saatlerinde denize açılan balıkçıların zorlu şartlarda çalıştığını belirten Kaya, “Allah sizleri kazalardan ve belalardan esirgesin. Seferleriniz bereketli, ağlarınız dolu olsun. Ne kadar çok balık tutarsanız vatandaşlarımız da o kadar uygun fiyatla balık yiyebilir. Vira Bismillah, rastgele. Allah yolunuzu ve bahtınızı açık etsin” ifadelerini kullandı.
Yeni sezonda palamutun bol olmasını beklediklerini söyleyen Balıkçı Reisi Ahmet Bakar, denizlerdeki ilk görüntülerin umut verici olduğunu dile getirdi.
Bakar, “Bu yıl palamut balığının görüntüleri oldukça fazla. İnsanlarımızın palamut, sarıkanat ve çinekopa doyacağını düşünüyoruz. Denizlerimiz bu sezon çok verimli görünüyor. Balıkçı arkadaşlarımıza kazasız, belasız ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Av yasağının kalkmasının ardından denize açılan balıkçılar, tuttukları ilk balıkları Gürpınar Balık Hali’ne getirdi. Balıkların mezat yöntemiyle satışa çıkarıldığı halde, balıkçılar ve müşteriler nedeniyle hareketlilik yaşandı.
Sezonun bereketli geçmesini beklediklerini belirten balıkçı Yusuf Aslan da palamutun yanı sıra hamsi ve çinekopta bolluk beklediklerini söyledi. Aslan, “Av yasağımız sona erdi. Herkesi balık yemeye bekliyoruz. Palamut, hamsi ve çinekop bol görünüyor. Bu sezon hepsine doyacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.







Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)