Afyonkarahisar / Sandıklı

jeotermal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin kaynaklarına sahip ilçede neler yapılıyor

Başkan Mustafa Çöl Dünyanın her sofrasına buradan domates gidiyor, dünyanın domatesini sandıklı üretiyor. Bu da bizim en büyük mutluluğumuz.

jeotermal kaynaklar bakımından  dünyanın en zengin kaynaklarına sahip ilçede neler yapılıyor

BAŞKAN DR. MUSTAFA ÇÖL CNN TÜRK’ÜN CANLI YAYININA KATILDI

Sandıklı Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, CNN Türk Televizyonlarında öğle kuşağında yayınlanan haber bültenine CANLI yayında bağlanarak, Meltem Naz’ın sorularını cevapladı.
Başkan Dr. Mustafa Çöl burada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“Afyonkarahisar ilimizin en büyük ilçesi olan Sandıklımız, jeotermal kaynaklar bakımından da dünyanın en zengin kaynaklarına sahip. Termal sular açısından da mineral bakımından, sağlık turizmi olarak da en kıymetli sulara sahiptir. Özellikle şehrimizin rakımı, güneşli gün sayısının çok fazla olması ilçemizdeki domates üretim miktarını müthiş derecede etkilemektedir.

Bu bağlamda Sandıklımızda yaklaşık 48 tane seramız mevcuttur. Bunlar yaklaşık 2,5 Milyon m2 lik bir alanda kurulmuştur. Burada bizi en önemli kılan unsurlardan bir tanesi de, 3000 kişiye yakın bir kadınımızı burada istihdam yapmış olmamızdır.

Bu proje Turizm Bakanlığımız tarafından desteklendi. Bugünkü maliyeti yaklaşık 8-9 milyonluk bir proje, 5 yıllık bir projeden bahsediyoruz ve her yıl artarak devam ediyor. Artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu noktada bizlere destekleri fazlasıyla oldu. Jeotermal tarıma desteklerini biliyoruz. Bu noktada da bizler elimizden geldiği kadar Sandıklı Belediyesi olarak bir proje, hazırlık ve proje bağlamında da bu kadar güzel günlere gelmenin mutluluğunun huzurunu yaşıyoruz.

Özellikle şunu söylemek istiyorum, bugün saniyede 800 litre su basan bir Sandıklı Belediyesinin tesisleri var. Şehre sıcak suyuyla önce şehrimizin % 90’nını ısıtıyoruz. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından en temiz şehirler arasına dahil edilen bir ilçe Sandıklımız hava sıcaklığı ne kadar eksiye düşerse düşsün, Sandıklımız da pırıl pırıl bir hava var görüyorsunuz.

Bu suyumuz önce Sandıklımızı ısıttıktan sonra dönüş sularımızı havuzlarımıza biriktiriyoruz. Biriktirdiğimiz suyun tamamını bütün Seralarımıza jeotermal seralarımızın ısınması için gönderiyoruz. Suyu ikinci defa kullanıyoruz. Burada seralarımıza görmüş olduğunuz domatesler yetiştiriliyor. Bugün bu bağlamda sandıklı 250 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye’nin %42 sine sahip olan bir ilçe.

Ciddi bir istihdam ve üretim miktarımız var. Bizim için muhteşem bunu daha da artırmak istiyoruz. Daha da pazar payında ülke genelinde hedefimiz % 50’nin üzerine çıkmak. Bunun için çok ciddi çalışmalarımızla yatırımcılarımız var. Her gün mutlaka bir yatırımcı ağırlıyoruz makamımızda, benim için en büyük mutluluk.

Sandıklımızda, işsizlik yok. Her kapıda 3 kişi 4 kişinin çalıştığı bir yer etrafımızdaki ilçelerimizden, Dinar’dan, Hocalardan, Kızılörenden, Sinanpaşa’dan, Şuhut’tan sabahları otobüslerle istihdam için kadınlarımız erkeklerimiz çalışmak için geliyorlar Sandıklıya. Bu da Sandıklımızın ne kadar önemli bir noktada olduğunun göstergesi haline geliyor.

Şuradan devam etmek istiyorum, seralarımızda, domatesleri ısıttıktan sonra yetiştikten sonra suyumuzun üçüncü aşamasında ise biz ülke genelindeki yaklaşık 30 tane meyve sebzenin kurutmasını yapıyoruz. Tamamen organik bir biçimde bunları da tarım kredi olsun, bir çok marketin satışını sağlıyoruz. Burayı yine suyun üçüncü aşamasında ise ülkemizin en fazla ihtiyaçlarından bir tanesi olan tropikal bölgelerdeki balıkların yetiştirilmesi, kış şartlarına çok zor ve zahmetli ve maddi olarak çok büyük bir unsur suyun ısıtılması. Bizi elimize hazır sıcak suyumuz varken bunları yapıyoruz.

Arge çalışmalarının tamamladık inşallah önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin dışarıdan almış olduğu 2 milyar TL lik süs balıkları tropikal balıkların tamamını bu ülkede üretmek için hedeflerimiz hazır. Projelerimiz hazır inşallah yola çıkacağız. Bir suyu 4 defa kullanıyoruz, kademe kademe kullanıyoruz ve sonuna geliyorum.

En güzel noktası. Bu suyu yer altına tamamını geri basıyoruz ve 30 ila 45 gün sonrasında renklendirip gönderdiğimiz suları tekrar çekerek bu suları tekrar kullanmış oluyoruz. Yani şunu demek istiyorum, biz bugün bu nimeti kullanıyoruz ve gelecek nesillerimize de bunu aktarmanın mutlu yaşıyoruz. Bugün 48 tane seradan bir tanesi olan “Agronour Sera” dayız ki burada da 170 tane kardeşimize istihdam sağlandı. Muhteşem bir yönetim var, görüyorsunuz. Dünyanın her sofrasına buradan domates gidiyor, dünyanın domatesini sandıklı üretiyor. Bu da bizim en büyük mutluluğumuz.” İfadelerine yer verdi.Dünyanın her sofrasına buradan domates gidiyor, dünyanın domatesini sandıklı üretiyor. Bu da bizim en büyük mutluluğumuz.” İfadelerine yer verdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

465 paket kaçak sigara ile 200 bin adet boş makaron ele geçirildi
3. Sayfa

465 paket kaçak sigara ile 200 bin adet boş makaron ele geçirildi

Afyonkarahisar’da polis tarafından bir ev ve iş yerine yapılan baskında 465 paket kaçak sigara ile 200 bin adet boş makaron ele geçirildi.

Polis ekiplerinden tütün operasyonu
3. Sayfa

Polis ekiplerinden tütün operasyonu

Afyonkarahisar’da polis düzenlediği operasyonda 2 adet sigara sarma makinesi ile 45 bin 600 adet boş makaron ele geçirdi.

Cinsel İstismar Suçundan Aranan Şahıs Jandarmaya Yakalandı
3. Sayfa

Cinsel İstismar Suçundan Aranan Şahıs Jandarmaya Yakalandı

Afyonkarahisar’da cinsel istismar suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ile aranan şahıs jandarma tarafından yakalandı.

Sahte Alkol Üreticisi Jandarma Operasyonu İle Yakalandı
3. Sayfa

Sahte Alkol Üreticisi Jandarma Operasyonu İle Yakalandı

Afyonkarahisar’da sahte alkol üreterek sattığı iddia edilen bir şahıs jandarma operasyonu ile yakalandı.

Afyon'da Jandarmadan Operasyon! 1 Gözaltı
3. Sayfa

Afyon'da Jandarmadan Operasyon! 1 Gözaltı

Afyonkarahisar’da jandarma tarafından gerçekleştirilen operasyonda uyuşturucu ile birlikte kurusıkı tabanca ele geçirildi.

Afyonkarahisar elektrik kesintisi! 05 Mayıs Afyonkarahisar elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

Afyonkarahisar elektrik kesintisi! 05 Mayıs Afyonkarahisar elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Afyonkarahisar'da 05 Mayıs 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Afyonkarahisar ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Afyonkarahisar'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..