Burdur

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

kapari yetiştirilmesi için uygulanacak işlemler
Yurdumuzun çeşitli bölgelerinde Karasal iklim Güneye bakan sıcak bölgelerdeki veya 1200 Rakıma kadar olan arazilere,
Heyelan ve erezyon riskinin olduğu, Orman vasfını yitirmiş bölgelerde, Özellikle, mermer ocakları gibi madenleri boşaltılmış alanlarda, çevreyi güzelleştirmek ve Rehabilitasyonu için yapılan kapari ekimi;
. Tohumla Kapari Ekimi; Çapa ile 3 cm çukur açıp çukurun içerisine 10-15 adet kapari tohumu atıp kapatınız. (tohumla ekim susuz yapılır)
Ovata cinsiKapari Fidanı Dikimi; kapari fidanlarını ekim ayının 20-25 inden itibaren dikmeye başlarız, 1000 m2 yani 1 dönüm araziye 2.5m x 2.5 m aralıklarla 200 adet, 40 cm x 40 cm 40 cm derinlikte çukur kazılır.
Kapariler ilk bahar mevsiminde (nisan-mayıs) aylarında sıcakların başlamasıyla kapariler mor renklerde toprak üstüne çıkarlar, diğer otlarda yanında çıkar bu otları bahar aylarında,İlk üç yıl dikkatle temizleriz, fidanların bakımını yapıp her sıraya damlama sistemi döşenir iklimin durumuna göre 15-20 günde bir 2 saat sulanır.
Kapari fidanları toprağı yılda, 70 cm ile 100 cm arası yani 1 metre kök salar. Kaparinin ömrünün 400-1000 -2000 yıl civarında olduğu bilinmektedir. Ayrıca Kapari fidanlarının kökleri yüzlerce metre yerin dibine gider.
İlk 1 ay boyunca Önce kaparilerin taze uç sürgünlerinden 10-12 cm toplayıp turşu yapaıp tüketebilirsiniz, Topladığınız tomurcuk,ve karpuzları %30 derecesinde yaptığımız tuzlu su salamurayı koyduğumuz 220 lt.veya 120 lt.bidonlara kaparileri koyup ağzına yakın dolunca bidonun ağzına bir seperetör takıp kaparilerin aşağıda tuzlu suyun yukarıda kalmasını sağlıyoruz ve böylece topladığınız kaparileri koruma altına almış oluyorsunuz bu şekilde ürünleriniz 1-2-3 yıl gibi bozulmadan durabilir.
· Kapari tomurcuklarını temiz bir şekilde 7,8,9, milim kalınlığında dikkatle sapsız şekilde Sepetle toplayacaksınız, depomuzdaki tuzlu salamura dolu bidonlara veya kuru tuzlama salamura yaparak Kaparileri muhafaza altına alacağız veya kaparileri sattığınız firmaya aynı gün ulaştırmaya çalışacaksınız. eğer kendiniz salamura yapıyorsanız salamura bidonlarınıza topladığınız kaparileri koyup iyice karıştırınız
· Kapari tomurcuklarını, bir süre toplamıyorsunuz bu tomurcuklar çiçek açacaktır. Çiçekten sonra bir karpuzcuk meydana gelecektir. Bu karpuzcukları da zeytin tanesi büyüklüğüne gelince onları tek dallı (tek sapıyla) beraber toplayacaksınız, her yıl temmuz ayının 20 sine kadar karpuz toplanıyor bu tarihten sonra karpuz toplamıyoruz,çünkü ağustos ayından sonra karpuzların çekirdekleri sertleşip siyahlaştığından dolayı acılaşıyor ve yenmiyor.
Kapari toplama işine Mayıs ayında başlanır ve Temmuz ayının ilk haftasının sonuna kadar devam ediyor, son topladığınız gün Kaparilerin dallarını toprak üstünden 5 cm yukarıdan komple bir orakla biçiyorsunuz. 10 veya 15 gün sonunda biçtiğiniz dalların yeniden daha çok sürgünler vererek çıkan kapari dallarından eskisine nazaran daha sık ve çok ürün toplamaya devam ediyorsunuz.
· Kapari tomurcukları bizim anlattığımız şekilde ve düzenli bir şekilde çalışma yapılırsa eylül ayının sonuna kadar tomurcukları toplayabilirsiniz. Hasat sonunda ise kapari dallarını toprak üstünden komple orakla vs. araçlarla keserek kapari tarlasını da temizlemiş olursunuz.

KAPARİ FİDESİ İÇİN

AŞÇI MURAT KAPARİ BURDUR

0 248 2339029

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta otomobile ile motosiklet kazası
Bölgesel

Bucak'ta otomobile ile motosiklet kazası

Bucak ilçesi Cami mahallesinde meydana gelen trafik kazasında araç ve motosiklet çarpıştı. Kazada iki kişi hafif yaralandı. Detaylar haberimizde.

Bucak'ta kaza bisikletli ile yaya çarpıştı
3. Sayfa

Bucak'ta kaza bisikletli ile yaya çarpıştı

Bucak’ta da bisikletin yayaya çarpması sonucu meydana gelen kazada yaya yaralan

Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Belli Oldu
Yerel Yönetim

Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Belli Oldu

31mart 2024 pazar günü yapılan yerel Seçimler sonucu Burdur İli ve ilçelerinde Belediye başkan ve meclis üyeleri yeniden şekillendi . Son Burdur Belediyeler Birlik başkanı Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal olmuştu . Yeni Başkan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Oldu

Başkan Gümüş'ten vatandaşlara su uyarısı
Bölgesel

Başkan Gümüş'ten vatandaşlara su uyarısı

Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş artan sıcaklık ve içme suyunun azalmasıyla ilgili Bucaklı vatandaşlara çağrıda bulundu.

Bucak'ta motosiklet kazası 2 kişi yaralandı
Bölgesel

Bucak'ta motosiklet kazası 2 kişi yaralandı

Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen tek taraflı trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Burdur'da trafik kazası 1kişi yaralandı
3. Sayfa

Burdur'da trafik kazası 1kişi yaralandı

Burdur'un Bağlar mahallesinde otomobil ve motosikletin karıştığı trafik kazasında motor sürücüsü yaralandı.