Konya’nın Karapınar ilçesinde düğün yemekleri, yöresel lezzetleriyle ve zengin yemek çeşidiyle yıllardır damaklara hitap ediyor.
Karapınar ilçesinde düğün yemekleri, yöresel lezzetleriyle ön plana çıkmaya devam ediyor. Zengin yemek çeşidiyle dikkat çeken düğün yemekleri, yıllardır değişmeyen lezzetiyle adından söz ettiriyor. Kadın aşçıların hazırladığı yöresel düğün yemekleri, yoğurt çorbası, bamya çorbası, kuzu etinden pişirilmiş kebap, bulgur pilavı, kuşbaşı etle yapılan kayısı yahnisi, etli yaprak sarması ve üzüm hoşafından oluşuyor. Yıllardır aynı özveriyle hazırlanan düğün yemeğinde belirlenen 2-3 tarafından yemeğin kusursuz ve eksiksiz verilmesi için çaba harcanıyor. Düğün yemekleri için düğünden 3-4 gün önce hazırlar başlıyor. Yaprak sarması dolduruluyor, kebaplık etler doğranıp dinlendiriliyor. Daha sonra yemekler düğün gecesi odun ateşinde pişirilip hazır hale getiriliyor. Düğün günü geldiğinde özenle hazırlanan düğün yemeği ikram edilmeye başlanıyor. Düğün yemeğine davetlilerin yanı sıra ilçede yaşayan Karapınarlı olmayanlarda davet ediliyor. Bu sayede ilçede yaşayan ve Karapınarlı olmayan davetlilerde bölgenin yöresel mutfak kültürünü de tanıma fırsatı buluyor.
Uzun yıllardır ilçede aşçılık yapan Hayriye Barutçu, Karapınar düğün yemeklerinin hazırlanmasının zor olduğunu ancak yenildiğinde eşsiz lezzetin insanlarla buluştuğunu söyledi. Yemeklerin Karapınar’a özel olduğunu belirten Hayriye Barutçu, "En gözde yemeğimiz kebap. Onu doğradıktan sonra tuz ve salça koyuyoruz. Karapınar tereyağı ile de yemeye hazır hale getiriyoruz .Kayısı yahnisi de herkes tarafından beğenilen bir tatlıdır. Yemeklerimizi tamamen odun ateşinde pişiyoruz. Yemeklerin lezzeti hem bizlerin ustalığı hem de pişirme teknikleri ile başka bir güzelliğe bürünüyor. Yemeklerimiz tatlar yıllar öncesinden günümüze kadar geliyor. Ben de uzun süre usta bir aşçının yanında çalıştım. Bu kültür Türkiye’de başka yerde yoktur. Kadın aşçıların olması avantaj hem hijyen hem de lezzet açısından kadın aşçılar daha farklı” dedi.
Aslen Vanlı olan ve ilçede öğretmenlik yapan Fehmi On, zaman zaman düğün yemeklerine katıldıklarını belirterek, "Bir çok ilde görev yaptım. Fakat lezzet olarak bu tadı yakalayamadık. Yahniden, kebap, hoşafa kadar hepsi harika. Böyle lezzet görmedim. Gelip tatmanız lazım” diye konuştu.
Karapınar’da öğrenci olan Gaziantepli Baki Yavuz ise, "Burada ilk defa yemeğe katıldım. Yemekler çok harika. Mutlaka gelmenizi ve tatmanızı tavsiye ederim” ifadelerini kullandı. İHA
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)