Antalya / Kaş

Kaş’ta “Barak Kilimi” dokumacılığı başlatıldı

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatı “Barak Kilimi” dokumacılığı, Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaş’ta “Barak Kilimi” dokumacılığı başlatıldı


Unutulmaya yüz tutmuş el sanatı “Barak Kilimi” dokumacılığı, Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor. Bu çerçevede kilimin, Boğazcık Mahallesi’nde üretimine başlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ilçede desteklenmeye hak kazanan “Yöresel Ürünler Turizmle Buluşuyor” projesi, Kaş Belediye Başkanlığı sahipliğinde İlçe Kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi ve Antalya Orman Dışı Hizmetler Şube Müdürlüğü işbirliğinde planlandı.
Barak Kilimi, söz konusu proje çerçevesinde Boğazcık Mahallesi’nde Kaş Belediyesince sosyal yaşam alanına dönüştürülen eski okul binasında hayat buluyor.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Boğazcık’a gelerek, kilimle ilgili çalışmaları inceledi.
“Barak Kilimini geleceğe taşıyacağız”
Başkan Mutlu Ulutaş, burada yaptığı açıklamada, geçmişi yansıtan Barak Kiliminin geleceğe taşınmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Kadınların dokuma tezgâhlarında el emeği, göz nuru çalışmalar yaptığını aktaran Başkan Ulutaş, “Bu, ilçemize zenginlik kazandıracak, hem buradaki kadınlar iş sahibi olacak hem de bu kültürümüzü, zenginliğimizi devam ettirmiş, yaşatmış olacağız” dedi.
Başkan Ulutaş, Barak Kilimi ile ilgili BAKA’ya başvurduklarını ve projenin kabul gördüğünü hatırlatarak, akabinde Kaş Belediyesinin ev sahipliğinde süreci bugünlere kadar getirdiklerini belirtti.
Proje kapsamında Kaş ilçe merkezinde ve Kalkan Mahallesi’nde teşhir alanı kurulacağına, ürünlerin sergileneceğine işaret eden Başkan Ulutaş, “Barak Kilimini geleceğe taşıyacağız, köyümüze de bir gelir, istihdam sağlanmış olacak” diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Fatma Çalışkan ise dokuma yapmayı atalarından öğrendiğini, Barak Kilimini belediyenin açtığı atölyede yeniden yaşatmak, canlandırmak için çalışmaya başladıklarını ifade etti.
Eskiden Barak Kiliminin dokunup satılmasıyla ev ekonomisine katkı sağlandığına dikkati çeken Çalışkan, bu el sanatının unutulmamasını, gelecek nesillere miras kalmasını istediğini dile getirdi.
Yapağıdan dokuma tezgâhına
Koyundan kırkılan yün (yapağı) yıkanarak, güneşte kurutuluyor. Ayrıştırılan bu yün, kirmende (pamuk eğirmeye yarayan, tahtadan yapılmış bir tür iğ) eğrilerek, iplik haline getiriliyor. Elde edilen ip yumakları, doğal şartlarda kazanlarda ısıtılan suya katılan boyalarla boyanıyor. Boyama işlemi sırasında doğal bitkiler (çörtük, nar kabuğu, soğan kabuğu, indigo, kök, cehri, ceviz, muhabbet çiçeği) kullanılıyor, Renklendirilen iplikler dokuma tezgâhlarına aktarılarak, yöre kadınları tarafından bin bir emekle ilmek ilmek dokunuyor ve Barak Kilimine dönüştürülüyor.
Çoğunlukla iki yüzü de kullanılan, kendine has renk ve desenlere sahip Barak Kiliminin, Türkmen, Biçkili, Aykırı Biçkili, Çengelli, Yelekli, Ürkütme Yelekli, Koca Yanışlı olmak üzere yedi çeşidi bulunuyor. (kaş Belediyesi Basın Servisi)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da cep telefonu kamerasına yansıyan kovalamaca!
Bölgesel

Antalya'da cep telefonu kamerasına yansıyan kovalamaca!

Antalya'nın Alanya ilçesinde trafik polisinin 'dur' ihtarına uymayan motosiklet sürücüsü ile trafik polisi arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca anları ise cep telefonu kamerasına yansıdı.

Antalya elektrik kesintisi! 28 Nisan Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Antalya elektrik kesintisi! 28 Nisan Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Antalya'da 28 Nisan 2024 Pazar günü elektrik kesintisi var mı? Antalya'da yarın elektrikler kesilecek mi? Antalya'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Antalya ve ilçelerine dikkat! İşte 27 Nisan hava durumu
Bölgesel

Antalya ve ilçelerine dikkat! İşte 27 Nisan hava durumu

Antalya, Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradi, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik 27 Nisan Cumartesi günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 27 Nisan hava durumu raporu

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz
Bölgesel

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz

Antalya Gazipaşa'da bölgeye örnek olacak üretimler gerçekleştiren Yaşar Dağtekin'in kahve üretiminin de bölgeye örnek teşkil ederek, gerisinin gelmesi bekleniyor

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi
Yerel Yönetim

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi

KEPEZ'DE VEKİL PROF.DR.ALTEKİN Kepez Belediye Meclisi, görevine dönünceye kadar Başkan Mesut Kocagöz’ün yerine Prof.Dr. Refik Emre Altekin’i, başkan vekili seçti.

Korkutelili Başpehlivanlar Yuvaya Döndü
Bölgesel

Korkutelili Başpehlivanlar Yuvaya Döndü

Korkutelili Başpehlivanlar Okan Acar ve Ali İhsan Batmaz yuvaya döndü. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran Pazar günü yapılacak Kumluca Güreşlerinde her iki başpehlivanın da Korkuteli Belediyesi adına güreşeceklerini ifade etti.