İstanbul

KASK: "Kamu çalışanları ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almalı"

İstanbul Küçükçekmece'de toplanan Bağımsız Kamu Sendikaları Konfederasyonu (KASK) üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında kamu çalışanlarının ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almasını talep etti.

KASK: "Kamu çalışanları ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almalı"


Bağımsız Kamu Sendikaları Konfederasyonu (KASK) üyeleri Küçükçekmece'deki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binası önünde basın açıklaması yaptı. Üniversite İdari Personel Sendikası'nın (ÜNİPERSEN) da içinde yer aldığı konfederasyon adına açıklama yapan KASK Genel Sekreteri İbrahim Güzel, "TÜİK tarafından açıklanacak Haziran 2026 enflasyon verileriyle birlikte memur ve memur emeklilerinin 2026 yılının ikinci yarısında alacakları maaş artışı kesinleşmiştir. Açıklanan veriler doğrultusunda memur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışı dahil yaklaşık yüzde 13.51 oranında maaş artışı alacaktır. Ancak kamuoyunun çok iyi bilmesini isteriz ki, enflasyon farkı bir zam değildir. Enflasyon farkı yalnızca geçmiş 6 ay boyunca yaşanan gelir kaybının gecikmeli telafisidir. Gerçek bir ücret artışı sağlamadığı gibi kamu çalışanlarının alım gücünü de koruyamamaktadır. Ülkemizde 3 milyon 535 bin devlet memuru, 446 bin sözleşmeli personel ve 17 milyon 100 bin emekli, dul ve yetim, açıklanan TÜİK verileri üzerinden belirlenen oranlarla yaşamını sürdürmektedir. Açıklanan her enflasyon oranı milyonlarca vatandaşın maaşını, emekli aylığını ve yaşam standardını doğrudan etkilemektedir. Ne yazık ki kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarının belirlenmesinde esas alınan veriler ile vatandaşın pazarda, markette, kirada ve faturalarında hissettiği hayat pahalılığı arasındaki fark her geçen gün büyümektedir. Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ulaşıma, kiradan eğitime, gıdadan sağlık harcamalarına kadar tüm temel ihtiyaçlarda yaşanan fiyat artışları maaş artışlarının çok üzerindedir" dedi.

"Kamu çalışanlarının ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almasını talep ediyoruz"
Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Güzel, "Enflasyonun bu denli yüksek seyrettiği bir ortamda ücret artışları daha vatandaşın cebine girmeden erimekte, emeğin karşılığı hızla yok olmaktadır. Merkez Bankası, 2026 yıl sonu enflasyonunu yüzde 26, 2027 yılı enflasyonunu ise yüzde 15 olarak öngörmektedir. Buna rağmen kamu çalışanlarına toplu sözleşmeyle 2027 Ocak ayında yüzde 5, Temmuz ayında ise yüzde 4 zam öngörülmüştür. Daha bugünden yetersiz olduğu görülen bu artışlar, yüksek enflasyon karşısında uygulanmadan erimeye mahkumdur. KASK olarak, Temmuz 2026 maaşlarına ilave ücret artışı yapılmasını, 2027 yılı için belirlenen toplu sözleşme zam oranlarının yeniden müzakere edilmesini, kamu çalışanlarının maaşlarının gerçek yaşam maliyetlerine göre güncellenmesini, gelir vergisi sisteminin tüm ücretlilerin lehine yeniden düzenlenmesini, şeffaf ve güvenilir bir fiyat endeksi sisteminin oluşturulmasını, kamu çalışanlarının ekonomik büyüme ve refahtan hak ettiği payı almasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.