Antalya / Gazipaşa

Kolorektal kanserden korunma ve erken tanı

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada kolorektal kanserden korunma ve erken tanının önemine dikkat çekti.

Kolorektal kanserden korunma ve erken tanı

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, Mart Ayı Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı' olması nedeniyle yaptığı açıklamada kolorektal kanserden korunma ve erken tanının önemine dikkat çekti.
Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolorektal kanserinin hem kadın hem de erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu söyleyen Dr. Eşşe Çelik, "Birçok hastalıkta olduğu gibi kolorektal kanserlerde de hastalığın seyrini belirleyen en önemli etmen erken teşhistir" dedi.
Kolorektal kanserin Türkiye'de yaygın görülen bir kanser türü olduğunu belirten Çelik, “Dünya çapında bir yıl içerisinde 1.9 milyon yeni kolorektal kanser vakası ve 935 bin kolorektal kanser kaynaklı ölüm vakası tespit edilmiştir. Türkiye Birleşik Veri Tabanına göre, ülkemizde bu kanser türleri hem erkeklerde hem de kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. ” dedi.
Kanser taramalarının zamanında yapılmasına da vurgu yapan Dr. Çelik “Erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olan kolorektal kanserde tarama programlarının uygulanması ile söz konusu hastalığın morbidite ve mortalitesi üzerinde çok olumlu kazanımlar sağlandığı yapılan birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel heedef; ülke çapında oluşturulan ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek yoluyla invazif kanser sıklığı ile buna bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmaktır. Bu yolla muhtemel karmaşık ve pahalı tedavi ihtiyaçlarının de önlenmesi hedeflenmektedir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı gerekse yaşam süresini uzattığı bilindiğinden, KRK tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen kanser tarama programları içerisinde yer almaktadır. ” şeklinde konuştu.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, ülkemizde Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenerek uygulamaya konulmuştur diyerek vatandaşları 2 yılda bir ücretsiz tarama testine davet etti. Çelik, "50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak faaliyet göstermekte olan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır”dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kolorektal Kansere Karşı Mücadele! Erken Teşhis ve Korunma
Bölgesel

Kolorektal Kansere Karşı Mücadele! Erken Teşhis ve Korunma

Mart ayı, dünya genelinde Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Bu ay boyunca, erken teşhis ve korunma için çeşitli farkındalık çalışmaları ve eğitim faaliyetleri düzenleniyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ AYGÖREN “KOLOREKTAL KANSER HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR.”
Sağlık

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ AYGÖREN “KOLOREKTAL KANSER HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR.”

“Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” Hakkında Basın Bilgi Notu İl Sağlık Müdürü Op.Dr.Reha Sermed Aygören, “ 1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ” kapsamında yazılı açıklamalarda bulundu.

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!
Bölgesel

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli etrafında Türk Bayrakları dalgalanıyor!

Bucak'ta Oğuzhan Heykeli Yanında Türk Bayrakları Dalgalanıyor! - Bucak Belediyesi, şehrin simgelerinden biri olan Oğuzhan Heykelinin bulunduğu üçgen kavşağı Türk bayrakları ile donattı.

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber
Bölgesel

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber

Burdur'da üzen olay! Yalnız yaşayan adamdan acı haber. Burdur'da yalnız yaşayan Süleyman Sonaç'tan (80) bir süredir haber alamayan komşuları, evine gidip kontrol ettiklerinde onu yerde yatar vaziyette buldular.

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor
Bölgesel

Bucak'ta MHP Rüzgarı! Yusuf Erdoğdu gece gündüz demiyor

MHP Bucak Belediye Başkan Adayı Yusuf Erdoğdu, seçim çalışmaları kapsamında NNC Haber'i ziyaret etti. Vatandaşlarla bir araya gelen Erdoğdu, "Ayırmadan ayrıştırmadan Bucak'ımız için canla başla" dedi.

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'
Bölgesel

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz'

Hülya Gümüş'ten esnaflara ziyaret! 'Esnafımızın yüzünü güldüreceğiz' - CHP Bucak Belediye Başkanı adayı Hülya Gümüş, seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi'nde esnafları ziyaret etti.