Son günlerin en çok konuşulan düzenlemelerinden biri olan Konum Vergisi, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Peki, bu düzenleme kimleri kapsıyor? Esnaflar da bu vergiyi ödemek zorunda mı? Merak edilen tüm detayları sizin için derledik.
İlk duyulduğunda kafa karışıklığına yol açan Konum Vergisi, bireyleri ya da konum paylaşımı yapan esnafları kapsamıyor. Bu düzenleme, harita ve coğrafi veri üreten, paylaşan ve ticari amaçlarla kullanan şirketlere yönelik olarak hazırlandı. Yani sokakta veya sosyal medyada konum paylaşımı yapan bireyler ya da küçük ölçekli işletmeler bu düzenlemeden etkilenmeyecek.
Google Maps, Apple Maps, Yandex Maps gibi navigasyon platformlarının yanı sıra araç takip yazılımları ve uydu görüntüsü sağlayan şirketler bu düzenleme kapsamında yer alıyor. Bu şirketlerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “izin belgesi” almaları ve belirlenen lisans bedellerini ödemeleri gerekiyor.
Yeni düzenlemeye göre izin bedeli, şirketlerin yıllık net satış gelirine göre hesaplanacak. Yerli şirketler için ücret 1.750 TL’den başlayıp, yıllık gelirlerine göre 1 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yabancı şirketler içinse bu tutar çok daha yüksek; izin katsayısı bedelinin 1.250 katına kadar ulaşabiliyor. Örneğin, yabancı bir platformun lisans bedeli 100 milyon TL’nin üzerine çıkabiliyor.
İzin bedelini ödemeyen şirketler için düzenleme ciddi yaptırımlar öngörüyor. Ödenmeyen tutarın 10 katına kadar ceza uygulanacak. Bu da yerli şirketler için 17.500 TL’den 17 milyon 500 bin TL’ye, yabancı şirketler için ise çok daha yüksek rakamlara ulaşabilecek.
Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamında coğrafi veri üreten ve ticari gelir elde eden şirketler için artık yeni bir dönem başlıyor. İzin belgesi olmadan faaliyet gösteren şirketlerin ağır cezalarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz görünüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, esnafa konum vergisi getirileceği iddialarını yalanladı. Kanun, konum paylaşımı yapan esnafı değil, coğrafi veri üreten firmaları kapsıyor. Detaylar için tıklayın.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) doğrudan Türkiye’ye getirilen eşyalarda yeni vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Artık AB’den gelen eşyalar için geçerli maktu vergi oranları KKTC’den gelen eşyalar için de uygulanacak.
2025 yılında Özel İletişim Vergisi 575 TL'ye yükseliyor. Yeni hat alacaklar ve mevcut aboneler, artan vergiyle birlikte aylık ekstra ödeme yapacak.
Merkezefendi Belediyesi, 2024 yılı Emlak ve Çevre Temizlik Vergisinin 2. taksit ödemeleri için 30 Kasım Cumartesi ve 1 Aralık Pazar günü de veznelerin hizmet vereceğini duyurdu.
2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi açıklandı. Yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlendi. Araç sahiplerini bekleyen MTV tutarları, araç yaşına ve motor hacmine göre değişiyor. İşte yeni yılın vergi oranları ve detayları!
Memur Sen Antalya Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, sabit gelirlilerin yıl ortasında yüzde 20 ve 27'lik vergi dilimine girdikleri formülden vazgeçilmesi ve vergi diliminin yüzde 15'te sabitlendiği tablonun hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Yorumlar (0)