Son günlerin en çok konuşulan düzenlemelerinden biri olan Konum Vergisi, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Peki, bu düzenleme kimleri kapsıyor? Esnaflar da bu vergiyi ödemek zorunda mı? Merak edilen tüm detayları sizin için derledik.
İlk duyulduğunda kafa karışıklığına yol açan Konum Vergisi, bireyleri ya da konum paylaşımı yapan esnafları kapsamıyor. Bu düzenleme, harita ve coğrafi veri üreten, paylaşan ve ticari amaçlarla kullanan şirketlere yönelik olarak hazırlandı. Yani sokakta veya sosyal medyada konum paylaşımı yapan bireyler ya da küçük ölçekli işletmeler bu düzenlemeden etkilenmeyecek.
Google Maps, Apple Maps, Yandex Maps gibi navigasyon platformlarının yanı sıra araç takip yazılımları ve uydu görüntüsü sağlayan şirketler bu düzenleme kapsamında yer alıyor. Bu şirketlerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “izin belgesi” almaları ve belirlenen lisans bedellerini ödemeleri gerekiyor.
Yeni düzenlemeye göre izin bedeli, şirketlerin yıllık net satış gelirine göre hesaplanacak. Yerli şirketler için ücret 1.750 TL’den başlayıp, yıllık gelirlerine göre 1 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yabancı şirketler içinse bu tutar çok daha yüksek; izin katsayısı bedelinin 1.250 katına kadar ulaşabiliyor. Örneğin, yabancı bir platformun lisans bedeli 100 milyon TL’nin üzerine çıkabiliyor.
İzin bedelini ödemeyen şirketler için düzenleme ciddi yaptırımlar öngörüyor. Ödenmeyen tutarın 10 katına kadar ceza uygulanacak. Bu da yerli şirketler için 17.500 TL’den 17 milyon 500 bin TL’ye, yabancı şirketler için ise çok daha yüksek rakamlara ulaşabilecek.
Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamında coğrafi veri üreten ve ticari gelir elde eden şirketler için artık yeni bir dönem başlıyor. İzin belgesi olmadan faaliyet gösteren şirketlerin ağır cezalarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz görünüyor.

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)