
Yerinmek gibi olmasın ama, 63 yıllık bir Burdurlu ve 50 yıllık da bir gazeteci olarak İlimiz genelinin bazı özellik ve güzelliklerini ‘ben bile’ unutmuşum!
Yani, bendeniz doğma Düğer Köylü olsam da büyüme bir Burdurlu ‘ve fahrî bir hoca evlâdı olarak’ dînî, millî ve genel konulardan fırsat bulup (bir müddettir) İlimizin siyasal, yerel, sosyal, ekonomik ve sosyoekonomik ve bilhassa kültür konularına fazla eğilememişim. Bunun en büyük nedeni de bundan 8 ay önce geçirdiğim bir ameliyatım nedeniyle ve 2,5 ay kadar İstanbul’da, bir müddettir de Gadın Burdur’umun ve canım İlimin gündeminden uzak kılışımdır! Bu ayrılık ve 8 aylık uzaklaşma da beni İlimizin gündeminden sanki 80 ay geride bırakmış kadar etkiledi!
Kısacası; ameliyatım beni 2,5 ay kadar tamamen, 6 ay kadar da kısmen günlük olaylardan uzaklaştırdığı gibi; bundan 10 ay kadar önce İlimiz Valiliğine atanan ve İlimizin iğnesinden ipliğine varıncaya kadar hemen her şeyiyle ilgilenen Tülay Baydar Bilgihan’ın gerçekleştirdiği kültür etkinliklerinden de uzak kalmama neden oldu.
Burada bir parantez açarak, genelde ülkemin, özelde de İslâm Ülkeleri’nde ve bilhassa Filistin’de-Gazze’de, artı Doğu Türkistan’da, Yunanistan’da ve benzer yerlerde ezim ezim ezilen soydaşlarımızın, gardaşlarımızın ve dindaşlarımızın dertleriyle de hemdert olmadığımı da söyleyemem! Çünkü, ‘Müslümanın derdiyle dertlenmeyen kişinin kâmil mû’min olmadığını ve İslam’dan sayılmadığını’ bilirim!
Her neyse; bu kadar girizgâhtan sonra şimdi asıl konuma dönmek ve Valimiz Tülay Baydar Bulgihan’ın 10 ay gibi kısa bir sürede İlimizi bazen 10 yıl geriye, bazen de 10 yıl ileriye götüren icraatlarına değinmek istiyorum:
Şöyle ki; bir yanda pandemi, Doğu Anadolu Depremi, Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze saldırıları, mülteciler problemi ve kuraklık âfeti hüküm sürerken, diğer yanda sel baskınları, heyelan, çığ düşmeleri, organ yangınları ve grizü patlamaları gibi âfet ve felâketler Merkezî yönetimleri olduğu gibi, yerel yöneticileri de olumsuz yönde etkiledi… O nedenle, ben yarım asırlık bir gazeteci olarak (istisnâlar hâriç…) tüm Valilerimizin İlimizin madden de mânen de kalkınması için çalışıp çabaladıklarını, bazılarının da çalışmaya çalıştıklarını biliyorum! Ayrıca, bu süre zarfında benim de 20’den fazla bir Sayın Vali ile meslekî ilişki içinde ve teşrik-i mesai yapma şerefine nâil olduğumu ve zülfü yâre dokunan bazı Valilerimizin makul bir süre İlimizde görev yapıp rahat çalışma imkânı bulamadıklarını da (üzülerek) hatırlatmak istiyorum!
İktisadî İlimler ve Bilimler Fakültesi’nin Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans çalışması kapsamında tezini “İngiltere’deki Yönetim Etiği Çalışmaları’’ konusunda hazırlayan; İçişleri Bakanlığı tarafından gönderildiği İngiltere’nin Portsmouth Üniversite’nde de ‘Avrupa Birliği’ üzerine çalışan ve tezini “Çevreci Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve AB’deki Demokrasi Açığı Sorunu” üzerine tamamlayan; ayrıca Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından “Şeref Diploması” ödülüne ve Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ndeki çalışmaları nedeniyle, Türkiye İdareciler Birliği tarafından da “Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk Üstün Hizmet Ödülü’’ne lâyık görülen Tülay Baydar Bilgihan; yaşı henüz 22’lerde iken Mülkî İdare Âmirliği mesleğine kaymakam adayı olarak başlamış, daha sonra da bir çok ilçede Kaymakamlık ve bazı Genel Müdürlüklerde görev, Erzincan’da da Vali Yardımcılığı yapmış, 25 Eylül 2024 tarihinden beridir de İlimizin Valiliğini yapıyor…
Yani, ilimizde 10 aydır görev yapan Tülay Baydar Bilgihan, iyi derece de İngilizce bildiği ve oldukça önemli bir kariyer ve tecrübe sahibi meslektaşı gibi, Mülkî İdâre Âmiri olma özelliğine, ehliyetine ve liyâkatine sahip olan Valilerimizden biri.
Ve yaşı oldukça genç olmasına rağmen engin bir tecrübeye sahip, aynı zaman da dirayetli, mücadeleci ve gerektiğinde müşfik, gerektiğinde otoriter ama her zaman iyi bir idareci olan Bilgihan; kendisi 40 yıllık bir Vali gibi çalışırken; mahiyetindeki memur ve âmirleri de kendisine ayak uydurmaya, dolayısıyla da İlimizin kronikleşen, gelmiş geçmiş ve gelmesi muhtemel olan problemlerini mümkün olan en kısa sürede çözmeye çalışıyor. Yani, İlimizin tabii güzelliklerini ve kültür varlıklarını, tarihi eserlerini, ören yerlerini, Salda Gölünü ve Kayak Merkezini, Göller, güller ve gönüller diyarı, tekeler yöresi gibi eski yeni tüm özellik ve güzelliklerini, millî, yerel-yerli varlıklarını tanıyarak ve tanıtarak, dolayısıyla da İlimize yerli ve yabancı turist çekerek çözmek istiyor!
Meselâ, bunlardan biri olan ve suyu çekildiği, sarkıt ve dikitleri kırıldığı için unutulan İnsuyu Mağaramızı yeniden gündeme taşıyan ve aynı adla bir Festival organize ederek Mağarayı hemşerilerimize ve komşularımıza hatırlatan Vali Bilgihan; Yörük Şenliği, Doğa Festivali, Lavanta Festivali ve daha birçok kültürel faaliyet ve güzel etkinlik sayesinde ilimizin turizm gelirini de artırmak istiyor… Ancak, Sayın Vali’nin bu yüksek performansına ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisine ayak uydurmak ta bazen mümkün olmuyor!
Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; Turizm Şehri Antalya, tekstil şehri Denizli ve Baba torpilli Isparta üçgeni arasında sıkışıp kalan, iyi derecedeki tarım ve hayvancılığını geliştiremediği gibi, gerileten, ekonomisini bir türlü güçlendiremeyen ve onca iyi güzel tabii varlığına ve başta Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi dahil diğer antik kentlerine, tarihi mekanlara ve bilhassa Antalya’nın sıkıcı-bunaltıcı havasından kaçıp ilimizin serin yaylalarına ‘geçici olarak ta olsa’ gelip yazlamak isteyen yerli ve yabancı turistleri İlimize çekmeyi planlayan Valimiz Tülay Baydar Bilgihan’a başta belediyelerimiz, milletvekillerimiz, siyasilerimiz, STK’larımız, basın yayın organlarımız ve medya kuruluşlarımız ve halkımız da tabii, gerekli desteği verirler inşaAllah’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
İNSANIN KANADI, GAYRETİDİR! Hz. Mevlânâ
TAŞI DELEN; SUYUN KUVVETİ DEĞİL, SÜREKLİLİĞİDİR!
İbn-i Sînâ
İZ BIRAKANLARLA SENİN ARANDA BASİT BİR FARK VAR
SÂDECE. ONLAR ÖMÜR BOYU GAYRET EDİYORLAR,
SEN ÖMÜR BOYU HAYRET EDİYORSUN! M. Akif Ersoy
TEKDÎR-İ EZELE TESLİMİZ AMA GAYRETE DE AŞIĞIZ!
Cahit Zarifoğlu
SONUNA DEK ÇABA GÖSTERİN. HİÇ BİRŞEY O KADAR
ZOR DEĞİLDİR. ARAŞTIRIN YETER… Robert Herrick
EN ZORU HAREKETE GEÇMEK, GERİSİ AZİM VE
KARARLILIKLA GELİYOR… Amelia Earhart
DAMLAYAN SU MERMERİ, YÜRÜYEN GAYRET
DAĞLARI DELER… Ovidius
ÇABA, İLGİNİN YANINDA KENDİLİĞİNDEN YEŞERİR
John Dewey
BÜYÜK SIÇRAYIŞI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEYEN
BİRKAÇ ADIN GERİYE GİTMEK ZORUNDADIR!
BUGÜN, YARINA DÜNLE BESLENEREK YOL ALINIR!
Bertolt Brecht
2026
Taceddin Akbaş'ın “AFAD bir yandan, afetler diğer yandan uyarıyor!! Ancak kimse bu uyarıları dikkate almıyor!!!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Dünya standartlar günü kutlu olsun tüm standartlar 'İslami olsun!'" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Mekke, E. Çölaşan’ın dediği gibi “heriflerin” değil, “şeriflerin” şehridir. Kâbe de müminlerin kıblesidir!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Mekke'yi koruma şerefi '110 yıl sonra ve yeniden' bizim olacak" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Burdur Müftülüğü 'haftalarında' din görevlilerini unutmadı " adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Siyonistler ırkçı bile değil tam bir soykırımcılar!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Kemal Bey ihtiyatlı davranıyor Özgür Bey ise hem panik yapıyor hem de kırıcı cümleler kuruyor " adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “'Sende mi "Brütüs..." oldun kardeş ülke Azerbeycan'ın yasakçı başbakanı Asedov!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “'Camiler Haftası'nı unutmayalım içlerini ise hiç boş bırakmayalım" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “''Şiddete Hayır Günü'nde bile şiddetin daniskası yapılıyor!" adlı köşe yazısı. Devamı
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi’ni ziyaret ederek devam eden kursları yerinde inceledi.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Salı Pazarı’nı ziyaret ederek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, okul ziyaretleri kapsamında TOBB Ortaokulu’nu ziyaret ederek öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya geldi.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, şehit ailelerine yönelik ziyaretleri kapsamında iki şehit ailesiyle bir araya geldi.
Burdur’da LCOY 2026 Türkiye süreci kapsamında düzenlenen Ulusal Gençlik İklim Çalıştayı’nda gençler iklim değişikliğine karşı çözüm önerileri için bir araya geldi.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında 2026 Yılı III. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi
Yorumlar (0)