Ruhittin Sönmez

AHLAKSIZ SEÇİM İSTEYEN MÜSLÜMANLAR

Ruhittin Sönmez'in "AHLAKSIZ SEÇİM İSTEYEN MÜSLÜMANLAR" adlı köşe yazısı,

Ruhittin Sönmez

AKP ve MHP ortak çalışması sonucu hazırlanan Seçim Kanunu teklifi halen Meclis’te görüşülmekte. Bu teklif, Cumhur İttifakının iktidarı kaybetme korkusuyla hazırladığı bir “seçim mühendisliği” ürünü.

Mehmet Y. Yılmaz T-24’teki yazısında, çok isabetli olarak, teklifin adını “Seçim Hilelerini Garantiye Alma Kanunu” olarak koymuş.

Teklifin amacı, seçim hileleri ve taraflı seçim kurullarının hukuka aykırı kararlarıyla da olsa, seçim kazanmaktan ibaret.

Beni burada asıl ilgilendiren husus, değişiklik teklifinin içindeki ahlaksızlıklar ve Cumhur ittifakının “muhafazakâr Müslüman, yerli ve milli” yönetici ve seçmenlerinin ahlaksız teklife karşı tutumları.

Önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden biliyoruz ki bu kitle için seçimlerin eşit ve adil şartlarda yapılmasının hiçbir önemi yoktur. Yeter ki seçimi kazanan kendilerinden olsun.

2018 seçimlerinde Cumhu|rbaşkanı Erdoğan’ın makamından aldığı güç ve devletin imkanlarını kendisi ve partisi lehine hoyratça kullanmasını hiç yadırgamadılar. Erdoğan’ın güya resmi açılış programları yaparak, devletin imkanlarını ve gücünü kullanarak, fiilen parti mitingleri yapmasından hiç rahatsızlık duymadılar. 

Bu kadar adaletsiz ve eşit olmayan şartlarda yapılan seçimlerde “trafolara kedi girmesinden”, bir emrivaki ile “atı alanın Üsküdar’ı geçmesinden” mutluluk duydular.

****

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI SEÇİM YASAĞINDAN MUAF

Parlamenter sistemde Başbakan ve 3 bakan için seçim yasakları uygulanıyordu. Yeni sistem gereği Anayasa ve kanunlarda “Başbakan” yazan her cümlede, yerine “Cumhurbaşkanı” yazıldı. Sadece seçim yasaklarına dair maddede bu yapılmadı. Böylece AKP ve MHP iş birliği ile yapılmakta olan değişiklikte partili Cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf tutuldu.

Açıkça demek istiyorlar ki, Cumhurbaşkanı adayı olacak Erdoğan halen elinde olan bütün devlet gücünü ve imkanlarını pervasızca kullanacak. Çünkü kendileri ve tabanları için ahlak ve adaletin bir kıymeti yok. Sadece kazanmak önemli.

*******************************

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Seçim güvenliğini ilgilendiren, en utanç verici teklif İl ve İlçe Seçim Kurulları başkanlarının seçiminde yapacakları değişiklik.

1950’den beri, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan bütün seçimlerde uygulanan kurala göre, “il ve ilçedeki en kıdemli hâkim il veya ilçenin seçim kurulu başkanı olur.”

Bu kural mahkemelerde yargılamayı istediğiniz hakimlerin değil, önceden belirlenmiş objektif kurallara göre görevlendirilmiş hakimlerin yapması (tabii hâkim ilkesi) uygulamasına benziyor. 

Cumhur İttifakı işte bu kuralı değiştirmek istiyor. Bu teklif Türk demokrasisi için bir kara lekedir.

Siyasi davalarda, sıkça “tabii hâkim ilkesini” çiğneyen, bu tür davalarda kendi seçtikleri hakimleri görevlendiren bir zihniyetten beklenen bir tavır bu.

Yapılacak değişiklikle “İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanları birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenecek.”

15 Temmuz 2016’dan sonra 14 bin yeni hâkim ve savcı alındı. Bunların pek çoğu 1. Sınıf hâkim yapıldı. Bu partili hukukçuların sandık kurullarını belirlerken ve itirazları karara bağlarken, emir ve talimatla karar vereceklerini hesap ediyor olmalılar.

İşi garantiye almak için, “kuraya dahil olmak istemeyen hakimler listeden çıkartılır” diye bir madde ilave etmişler. Çeşitli baskılarla yıldıracakları tarafsız hakimlerden “seçim kurulu başkanı olmak istemediklerine” dair dilekçe almaları pek zor olmasa gerek.

Arada bir kaçak olmaması için de tedbir alınmış. Bu kura çekimini, HSK tarafından atanan C. Başsavcısı ile 2 hâkimden oluşan, Adli Yargı Adalet Komisyonları yapacak.

*******************************

BU HESAP TERS TEPER

Ben Cumhur İttifakının bu hesaplarının tutmayacağını düşünüyorum. Bu kadar oy hırsızlığı yapılmasına, geçmişi partili de olsa, hakimlerin çoğunun alet olmayacağına, adil bir seçim olmasına çalışacağına inanıyorum.

Ama belli bir yüzdede partizan hakimlerin seçimin kaderini değiştirmeye yönelik ahlaksızlıkların bir parçası olma ihtimalini de göz ardı edemiyorum. 

Mehmet Y. Yılmaz’ın içimi karartan ifadesi muhalefetin ortak kaygısıdır: “Seçimi çalma niyetinin bu kadar açık seçik ortaya konulmasındaki fütursuzluk, seçim günü neler yapabileceklerinin de ipucunu veriyor. Bu kanun değişikliği, iktidarın seçime hile karıştırmak için bir hazırlık yaptığını da gösteriyor.”

Ancak sandıklarda işi sıkı tutacak muhalefet partileri hiçbir yolsuzluğa izin vermeyebilir.

İktidar bu haksızlıkları yaptıkça milli iradenin tepkisi büyüyecektir. Ahlaksız ve adaletsiz bir seçimle kazanacaklarını sananlar, yenilenen İstanbul Belediye seçimleri gibi, hezimete uğrayacak.

*******************************

MÜSLÜMAN AHLAKSIZ ZAFERE SEVİNİR Mİ?

Varsayalım ki, Cumhur İttifakı ve Tayyip Erdoğan bu seçime istedikleri kurallar ve kurullarla girdiler. Sandıklarda yapılacak hilelerle milletin oyu çalınarak; İl, İlçe Seçim Kurulları veya Yüksek Seçim Kurulunun alacağı hukuksuz kararlarla, hak etmedikleri halde seçimi kazandılar. Acaba kendilerini Müslüman ve Milliyetçi olarak tanımlayan Cumhur İttifakı seçmenleri bu sözde “zaferden” mutlu olacak mı?

Beni her şeyden çok üzen şey bu sorunun cevabı. 

Açıkça seçimleri çalmak için yapılan bu hazırlıklara karşı iktidarın sadık seçmenleri ve yandaş medyadan en küçük bir tepki yok.

Bu kesimin anlayışı şu: “Ahlaksız da olsa, seçimi yeter ki biz kazanalım, bizimkiler kazansın.”

Bu zihniyet Demokrasinin ahlaki kurallarına uymuyor. 

İslam’da “kul hakkı, kamu hakkı” gibi kavramlar hiçbir din ve öğretide olmadığı kadar önemlidir. Yani bu zihniyet Müslümana hiç yakışmıyor. 

Müslümanlar iktidarı ele geçirdiklerinde, milletin varlığını aralarında paylaştıklarında başarılı sayılmazlar.Müslümanlara “devletin dini adalettir” ilkesini hâkim kıldığında saygı duyulur.

Kendisini Müslüman olarak kabul eden seçmenlere diyoruz ki, bizim oyumuzu çalanlara, irademize aykırı olarak devleti ele geçirenlere, devleti adaletsizce yönetenlere destek veren herkese hakkımız haram olsun. 

Bu vebale bilerek ve isteyerek ortak olanlar biliniz ki, iki cihanda da ellerimiz yakanızda olacak. 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Kandır(ma) bizi ey iktidar

Ruhittin Sönmez'in 'Kandır(ma) bizi ey iktidar' adlı köşe yazısı Devamı

11
MART

2024

Ramazan Ayında siyaset

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan Ayında siyaset' adlı köşe yazısı. Ruhittin Sönmez'in yazısı, Ramazan ayının siyasi amaçlar için kullanımı üzerine bir incelemedir. Yazar, iktidar partisinin Ramazan'ı siyasi çıkarları için nasıl kullandığını ve bunun İslam'ın gerçek ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. Devamı

04
MART

2024

Kurumlar var işlevsiz, kurallar var geçersiz

Ruhittin Sönmez'in 'Kurumlar var işlevsiz, kurallar var geçersiz' adlı köşe yazısı Devamı

29
ŞUBAT

2024

Siyasette kadının yeri

Türkiye'de siyasette kadın temsili ne kadar arttı? Son seçimlerde kadın milletvekili oranı nedir? Karar verme mekanizmalarında kadın temsili ne durumda? Ruhittin Sönmez'in 29.02.2024 tarihli yazısında siyasette kadın temsiliyle ilgili tüm detayları inceleyin. Devamı

26
ŞUBAT

2024

Düşük Zekâ İle Yüksek Medeniyet Olmaz

Ruhittin Sönmez'in 'Düşük Zekâ İle Yüksek Medeniyet Olmaz' adlı köşe yazısı Devamı

22
ŞUBAT

2024

Güvenilir insan olmak

Ruhittin Sönmez'in 'Güvenilir insan olmak' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Başkan Çağlayan dere ıslah çalışmalarının önemini konuştu
İş Dünyası

Başkan Çağlayan dere ıslah çalışmalarının önemini konuştu

AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan şehir merkezinde yapılan dere ıslah çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Bilecik'in Bozüyük İlçesinde AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Açıldı - Haberler
Bölgesel

Bilecik'in Bozüyük İlçesinde AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Açıldı - Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi'nin açılışına katıldı.

AK Parti’den MHP’li belediye başkanına  tepki geldi
Bölgesel

AK Parti’den MHP’li belediye başkanına tepki geldi

AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, MHP Karabük İl Başkanı Cenk Gedikoğlu, Karabük Belediye Başkanı ve MHP Karabük Belediye Başkan Adayı Rafet Vergili’nin AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

AK Parti Kayseri İl Başkanı Üzüm Teşkilat Buluşmasına katıldı
Bölgesel

AK Parti Kayseri İl Başkanı Üzüm Teşkilat Buluşmasına katıldı

AK Parti Kayseri İl Başkanlığı tarafından Teşkilat Buluşması programı düzenlendi. Programda konuşan AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, “Hayal tüccarlarına Kayseri’de verecek 1 tane oyumuz yok” dedi.

Vezirhan AK Parti Belde Başkanı açıklandı
Bölgesel

Vezirhan AK Parti Belde Başkanı açıklandı

Bilecik’in Vezirhan AK Parti Belde Başkanlığı görevine Erkan Eren atandı.

Bilden istihdam için çözümümüz var dedi
İş Dünyası

Bilden istihdam için çözümümüz var dedi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Halis Bilden, kentteki işsizlik oranının Türkiye ortalamasından yüzde 50 daha fazla olduğunu söyledi.