Ruhittin Sönmez

AKP ve YRP benzer zihniyette

Ruhittin Sönmez'in 'AKP ve YRP benzer zihniyette' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

Yeniden Refah Partisi (YRP) Millî Görüş hareketinin lideri merhum Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın kurucu Genel Başkanı olduğu parti.

YRP'nin Cumhur İttifakı'na katılma süreci içinde tartışılan konular partinin yönetimi ve görüşlerini öğrenmemiz açısından faydalı oldu.

Bu süreçte YRP'nin iletişim yüzü Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal idi. Aydal gerek yumuşak üslubu ve gerekse daha çok teknik ve fazla iddialı projelerden bahsetmeyi seven biri olarak beğenildi.

Prof. Aydal AKP ile yürütülen müzakere sürecinin arka planına dair bilgiler de verdi. Meğer Necmettin Erbakan'ın kızı Elif Erbakan ve damadı (Elif Erbakan'ın eşi) de YRP'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi imiş.

Süreç YRP'nin MKYK'sında son derece "demokratik" bir şekilde tartışılmış. Mesela Elif Erbakan Altınöz Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakına dahil olmasına karşı çıkmış. Eşi Mehmet Altınöz ise tam tersi görüşle YRP'nin Cumhur İttifakına katılması gerektiğini savunmuş.

Fakat bu bilgileri veren Doğan Aydal -nedense- şöyle bir cümle kurma ihtiyacında hissetti: "Burası bir aile şirketi değil."

Bundan sonraki şu cümlesi benim için çok dikkat çekiciydi:

"Genel Başkanımız MKYK'da ifade edilen görüşleri dinledi, bir çetele tuttu. Siyasi riski alacak kişi Genel Başkanımız Fatih Erbakan'dır, kararını kendisi verdi. Nihayetinde GELECEK KIRK YILA HÜKMEDECEK KİŞİ KENDİSİDİR" dedi.

İşte ben de tam bu zihniyete dikkat çekmek istiyorum.

*******************************

HÜKMETMEK VE YÖNETMEK

Fatih Erbakan halen 44 yaşında. 2018 yılında YRP'yi kurdu. Şimdi partisinin kendisine bakışını yansıtan cümleye bakarsak, daha kırk yıl -yani 84 yaşına kadar- partisine ve (imkân bulabilirse Türkiye'ye) "hükmedecek."

Hükmetmek "buyruğu, etkisi, egemenliği altında bulundurmak" demek.

Böyle bir cümle herhangi bir gelişmiş demokratik devlette kurulabilir mi?

Siyasi partiler "bir aile şirketi değildir." Bir liderin şirketi de değildir. 45 yıl bir genel başkanın egemenliğini hedefleyemez. Çünkü yönetimini ve politikalarını güncel şartlara göre değiştiremeyen partiler zayıflar ve küçülürler.

YRP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal kendi "genel başkanının belirlediği politikaların kırk yıl Türkiye'yi etkileyeceğini" söyleseydi bunu anlayışla karşılardım.

Fakat bu da doğru olmazdı. Çünkü YRP ve Fatih Erbakan yeni bir dünya görüşü ve orijinal bir parti programı ortaya koymuyor. Sadece "Rahmetli Necmettin Erbakan'ın Millî Görüş çizgisini en iyi ben devam ettiririm" iddiasında.

Necmettin Erbakan'ın kurucusu olduğu Saadet Partisi de aynı iddianın sahibi. Ama defalarca genel başkan değiştirdi. Necmettin Erbakan, Recai Kutan, Temel Karamollaoğlu yaşlı idi fakat Mustafa Kamalak ve Numan Kurtulmuş için de "gelecek kırk yıla veya yirmi yıla hükmedecek" gibi bir ifadenin kullanıldığını duymadım.

Özetle Fatih Erbakan için kullanılan, "gelecek kırk yıla hükmedecek kişidir" cümlesi sorunludur.

****

Demokratik ülkelerde Başbakan veya Cumhurbaşkanları hükmetmezler. Devlet aygıtını, sınırlı bir süre içinde ve yasalarla tanımlanmış yetkilerle yönetirler.

Doğan Aydal'ın bu ifadesi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilelebet ezeli ve ebedi başkanıdır" sözü aynı zihniyetin dışavurumudur.

Ölçüyü böyle kaçırınca daha da ilerisine geçen saçmalıklara yol açılmış oluyor:

"Erdoğan'a dokunmak bile bence ibadettir." "Allah'ın tüm vasıflarını üzerinde toplamış liderdir." "İkinci peygamber gibidir." "Tayyip'i üzmek Allah'ı üzmektir" gibi.

Bu zihniyetin yarattığı "egemenlerden" Batı tipi demokratik davranışları bekleyemeyiz:

Gelişmiş demokratik ülkelerdeki devlet başkanları (veya başbakanlar) diğer vatandaşlar gibi marketten kendisi alışveriş yapar, bisiklete binip evine gider, emniyet kemeri takmadan aracını kullanırsa polis ceza yazabilir. Pahalı hediye alamaz, devletin parasını özel ihtiyacı için harcayamaz.

*******************************

AKP VE YRP MÜZAKERE SÜRECİ

· YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, kendilerini Cumhur İttifakına davet eden AKP temsilcilerine verdiği "30 maddelik metindemutabakat sağlarsak gelebiliriz" mesajını verdi.

· Ancak bu maddelerden biri olan, 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un kaldırılması talebi kamuoyundan ve AKP'li kadınlardan sert tepki gördü.

· Fatih Erbakan "20 senenin günahına son dakika ortak olmak bizim açımızdan uygun değil" dedi. YRP'nin seçime yalnız gireceği açıklandı, Fatih Erbakan Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK'ya başvurdu.

· Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için gerekli 100 bin oyu toplama aşamasında (69 binde) iken, Fatih Erbakan ile Erdoğan görüştü ve taraflar anlaştılar. Fatih Erbakan CB adaylığından çekildi.

· Belli ilkelerde anlaştıklarına dair bir ittifak deklarasyonu imzaladılar. Bu yeni metinde, 30 maddelik ilk liste oldukça küçültülmüş ve ifadeler yumuşatılarak bağlayıcı olmaktan çıkarılmıştı.

· *******************************

20 YILLIK ALIŞKANLIK DEĞİŞECEK Mİ?

Fatih Erbakan daha bir ay önce şunları söylemişti: "Yanlış ekonomi modelinin uygulaması şu: İktidarın üç gelir kalemi var. 1- Borç almak, 2- Devlet varlıklarını satmak, 3- Zamla vergiyle milletin suyunu çıkarmak."

"Yine 'biz çözeriz' diyorlar ama bunun için 20 senelik alışkanlıklarından vazgeçmeleri lazım. İmtiyazlı holdinglere kaynak aktarıyorlar. Diğer taraftan faiz ödemeleri. Bir de kamuda ciddi israf söz konusu. Milyonluk makam araçları, milyarlık makam uçakları... Bu 3 gider kalemi düzeltilmeden, buraya giden paralar tasarruf edilip millete aktarılmadan düzelmesi mümkün değil. 20 seneden sonra bu alışkanlıklarından vazgeçeceklerini zannetmiyorum."

Erdoğan ise mevcut programın başarılı olduğunu seçimi kazanırsa aynen devam edeceğini söylüyor. İsraf ve yolsuzluklarınazalacağına dair bir emare gözükmüyor.

Ama Fatih Erbakan, milletvekili pazarlığından kârlı çıkmış olmalı ki, soyut ifadelerin yer aldığı deklarasyondan sonra AKP iktidarının (Erdoğan'ın) 20 yıllık alışkanlığının değişeceğine inanmış gibi davranıyor.

Bu tavrıyla değil "40 yıla hükmetme" hayalini, kanaatimce gelecek seçimdeki iddiasını bile tehlikeye soktu.

 

Ruhittin Sönmez

27 Mart 2023

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

10
EYLÜL

2026

Bossland Cumhuriyeti’nde yönetim sanatı

Ruhittin Sönmez'in “Bossland Cumhuriyeti’nde yönetim sanatı” adlı köşe yazısı. Devamı

18
AĞUSTOS

2026

İlkesizliğin ve siyasi ahlaksızlığın normalleşmesi

Ruhittin Sönmez'in “İlkesizliğin ve siyasi ahlaksızlığın normalleşmesi” adlı köşe yazısı. Devamı

11
AĞUSTOS

2026

Avrupa, Irak ve Lübnan'daki federasyonlar

Ruhittin Sönmez'in “Avrupa, Irak ve Lübnan'daki federasyonlar” adlı köşe yazısı. Devamı

24
TEMMUZ

2026

Sanayide kök sorunlar

Ruhittin Sönmez'in “Sanayide kök sorunlar” adlı köşe yazısı. Devamı

20
TEMMUZ

2026

Dinde şeklin özü tüketmesi

Ruhittin Sönmez'in “Dinde şeklin özü tüketmesi” adlı köşe yazısı. Devamı

16
TEMMUZ

2026

Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi

Ruhittin Sönmez'in 'Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi ' adlı köşe yazısı Devamı

13
TEMMUZ

2026

Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu

Ruhittin Sönmez'in 'Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu ' adlı köşe yazısı Devamı

11
TEMMUZ

2026

Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli

Ruhittin Sönmez'in 'Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli' adlı köşe yazısı Devamı

06
TEMMUZ

2026

İki gencin sivil itaatsizliği

Ruhittin Sönmez'in 'İki gencin sivil itaatsizliği' adlı köşe yazısı Devamı

02
TEMMUZ

2026

Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar

Ruhittin Sönmez'in 'Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Erbakan’dan Köprü Ve Otoyol Özelleştirmelerine Sert Tepki: “Kar Getiren Varlıklarımız Haraç Mezat Satılıyor”
Siyaset

Erbakan’dan Köprü Ve Otoyol Özelleştirmelerine Sert Tepki: “Kar Getiren Varlıklarımız Haraç Mezat Satılıyor”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Milli Gençlik Derneği Genel Merkezi’nde düzenlenen partisinin Aylık Olağan İl Başkanları Toplantısı öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fatih Erbakan “Milletimiz Bir Cıkış Yolu, Bir Alternatif ve Bir Umut Arıyor”
Siyaset

Fatih Erbakan “Milletimiz Bir Cıkış Yolu, Bir Alternatif ve Bir Umut Arıyor”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, partisinin “Anadolu Buluşmaları” kapsamında Ankara’nın Çubuk ilçesinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mahmut Arıkan: “Siyasetteki Sıkışmışlığı Açacak Birliktelikler İnşa Etmek İstiyoruz”
Siyaset

Mahmut Arıkan: “Siyasetteki Sıkışmışlığı Açacak Birliktelikler İnşa Etmek İstiyoruz”

Arıkan, görüşmelerinin amacının yalnızca iki partinin oylarını artırmak olmadığını belirterek, siyasette yeni birliktelikler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Arıkan, “Asla çaresiz, asla alternatifsiz değilsiniz” mesajı verdi.

Fatih Erbakan’dan “Mekke Güvenlik Anlaşması” Değerlendirmesi
Siyaset

Fatih Erbakan’dan “Mekke Güvenlik Anlaşması” Değerlendirmesi

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki yakınlaşmanın ardından Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan “Mekke Güvenlik Anlaşması”na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fatih Erbakan'dan Tunus Tepkisi: “Raşid el-Ğannuşi Derhal Serbest Bırakılmalı”
Siyaset

Fatih Erbakan'dan Tunus Tepkisi: “Raşid el-Ğannuşi Derhal Serbest Bırakılmalı”

Erbakan, el-Ğannuşi'nin Mornagiye Cezaevi'nde kötü koşullar altında tutulduğunu belirterek, avukatlarının son günlerde önemli sağlık sorunları yaşadığını ve kronik rahatsızlığına rağmen tıbbi izolasyona tabi tutulduğunu teyit ettiğini ifade etti.

Fatih Erbakan: “Cumhur’a da CHP’ye de kapalıyız, hedefimiz güçlü bir üçüncü yol oluşturmak”
Siyaset

Fatih Erbakan: “Cumhur’a da CHP’ye de kapalıyız, hedefimiz güçlü bir üçüncü yol oluşturmak”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, gazeteci Hasan Basri Akdemir’in YouTube kanalında gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.