Ruhittin Sönmez

Enerjide bir ülkeye bağımlı olmak

Ruhittin Sönmez'in 'Enerjide bir ülkeye bağımlı olmak' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

Başta Almanya olmak üzere Avrupa devletleri Rusya- Ukrayna savaşında ABD’nin başını çektiği cephede yer alıyor. Rusya’ya ciddi ambargo tedbirleri uyguluyorlar. Buna karşılık Rusya doğalgaz kartını oynuyor.

Avrupa nükleer ve hidrokarbon yakıtlı enerji tesislerini kapattıktan sonra büyük ölçüde Rus doğalgazına bağımlı halde. Rusya, Avrupa gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ithalatının ise yüzde 26,9’unu tedarik ediyor. Almanya’nın doğalgazda Rusya’ya bağımlılığı daha yüksek, yüzde 55 mertebesinde.

26 Eylül 2022 de çok önemli bir sabotaj oldu. Rusya’dan Almanya’ya (Avrupa’ya) gaz nakli için yapılmış Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarına yapılan sabotaj savaşın yeni bir cepheye geçtiği anlamına gelebilir.

Bu hatlar üzerinde gerçekleştirilen sabotajla dört ayrı patlama ve sızıntı oldu. Amiral Cem Gürdeniz bu saldırının Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın ABD kaya gazı ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) üzerinden enerjide ABD’ye bağlanması için yapılmış olabileceğini iddia ediyor. https://www.veryansintv.com/melez-savas-denizin-altina-indi-anglosakson-cephe-dunyayi-atese-atiyor/

Cem Gürdeniz “kaybeden başta Alman halkı oldu” ve “Almanya artık ABD’nin Yunanistan’dan sonra 52. Eyaleti olmuştur” diyor. “Almanya sırf Amerikan jeopolitik çıkarları ve Amerikan kaya gazı satıcılarına yeni pazar olmak uğruna hem refahından hem geleceğinden feragat ediyor” yorumunu yapıyor.

Acaba bu doğru bir değerlendirme mi?

************************************

AVRUPA’YA DOĞALGAZ TEDARİKİ

Amiral Gürdeniz’e göre, “Yarın Ukrayna ile Rusya barış yapsa, gaz vanaları açılsa bile Almanya ve Avrupa Rus gazını alamayacak.”

Oysaki, yapılan sabotajlarla Kuzey Akım 1 ve 2 hatları bir süreliğine devreden çıkmış olsa da bu tamamen kullanılamayacağı anlamına gelmiyor. Sadece hasar gören kısmın değiştirilmesi mümkün ve sistem kısa zamanda devreye alınabilir.

Ayrıca Rusya’dan Avrupa’ya gelen doğalgaz boru hatları Kuzey Akım hatlarından ibaret değil. Başka hatlar da var.

Rusya’dan Karadeniz’in altından boylu boyunca geçip Trakya Kıyıköy’de karaya çıkan Türk Akım çift boru hattından biri de Avrupa’ya uzanıyor.

****

Teknik imkanlar ayrı bir konu. Aslında enerji konusundaki gerilim Rusya- Ukrayna savaşından önce başlamıştı. “Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere’ye gaz sevkini geçen sene kış mevsiminde azalttı. Azalan boru hattı ihracatı, kısmen LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ile ikame edildi. Ekim 2021’den bu yana, LNG ithalatı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 arttı ve Avrupa’nın LNG ithalatının yüzde 37’si ABD tarafından sağlandı.”

Almanya doğalgaz ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya’dan karşılıyordu. Buna rağmen Rusya- Ukrayna savaşı başlayınca, Rus doğalgazını Almanya’ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 boru hattı projesini devreye almaktan vazgeçti. Üstelik proje bitmiş ve 10 Milyar Euro harcanmıştı.

************************************

ALMANYA ABD’Yİ SEÇMEKLE HATA MI YAPTI?

Amiral Cem Gürdeniz’in yazısından ön plana çıkardığım iki husus var. İlki “Almanya’nın tercihi stratejik açıdan hatalı mı?” sorusunun cevabı.

İkincisi günümüzde okyanusların ve denizlerin altı enerji (doğalgaz boru hatları, petrol ve gaz üretim tesislerine) ve siber dünyaya (insanlar ve bilgisayar sistemlerinin iletişimini sağlayan fiber optik kablolara) ev sahipliği yapmakta. Bunların güvenliğini sağlamak, insansız silahlı sualtı araçlarının yeni savaşlardaki önemi konularında, Cem Gürdeniz çok önemli ve değerli bilgiler veriyor ve uyarılarda bulunuyor.

Bugünkü yazımda “Almanya ve diğer NATO ülkelerinin stratejik tercihleri doğru mu? Yani Avrupa enerji açısından ABD’ye mi, Rusya’ya mı bağımlı olmalı?” sorularını değerlendirmeye çalışacağım.

İllaki bir bağımlılık söz konusu olacaksa Avrupa’nın, NATO üyeleri olarak, ABD’yi tercih etmelerinde garipsenecek bir durum yok. Ayrıca Avrupa, ABD ile kendilerini aynı kültür ve medeniyet dairesine dahil görür, Rusya’ya karşı hep mesafeli olmuştur. Rusya Batının anladığı anlamda demokrasi ile yönetilen bir devlet de değildir.

Zaten devletlerin bu türlü stratejik tercihleri kısa vadeli hesaplarla değişmezler.

************************************

OSMANLI DEVLETİNİN STRATEJİSİ

Osmanlı Devleti’nde de bu tür stratejik tercihleri olmuştur. Halil İnalcık’ın Osmanlı İmparatorluğu (Sultan ve Siyaset) adlı eserinde şu satırlara rastladım:

“Osmanlı siyasetinin belirleyici prensibinin Hristiyan dünyasını her zaman bölünmüş tutmak olduğunu vurgulamalıyız. 16. Yüzyılda Osmanlılar Avrupa’yı birleştirmeye çalışan Habsburgları ve Papalığı iki amansız düşman gördüler ve bunlara karşı Avrupa’da yapılan her faaliyeti desteklediler.”

Devletlerin kısa vadeli menfaatleriyle ters düşse bile böyle uzun vadeli stratejik tercihleri olur. ABD de Rusya da kendi stratejik planlarına göre Almanya ve diğer Avrupa ülkelerini kendisine bağımlı kılmaya çalışıyor.

Almanya kısa vadede zarar görse de (bu kış doğalgaz sıkıntısıyla üşüseler de) Rusya’ya bağımlılığını azaltmayı tercih etti.

İnanıyorum ki en kısa zamanda enerji kaynaklarını çeşitlendirerek ABD’ye de bağımlı olmayacakları bir yeni enerji planı uygulayacaklar.

************************************

TÜRKİYE ENERJİDE KİME BAĞIMLI?

Türkiye, tükettiği birincil enerjinin yüzde 27’sini doğal gazla karşılarken, bunun yüzde 99,1’ini ithalatla karşılamaktadır. Tükettiğimiz doğal gazın yaklaşık yüzde 76’sı boru hatlarıyla, yüzde 24’ü LNG olarak ithal edilmekte.

“Türkiye ithal ettiği doğalgazın yüzde 45’ini, petrolün yüzde 24’ünü ve taşkömürünün yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor.” Akkuyu Nükleer santrali bittiğinde nükleer enerjide de Rusya’ya yüzde 100 bağımlı olacağız.

"Doğalgaz ithalatı, 3 ülkeden (Rusya, İran, Azerbaycan) 5 boru hattı ile gerçekleşiyor. Cezayir ve Nijerya’dan yapılan LNG ithalatı, uzun vadeli anlaşmalar kapsamında, geri kalan LNG ithalatı ise spot piyasadan yapılmakta.

“Türkiye -Almanya gibi- hem NATO üyesi hem de enerjide Rusya’ya bağımlı halde.” Üstelik biz ABD’ye de Rusya’ya da güvenemeyiz.

Enerji uzmanı Necdet Pamir, Rusya’nın Türkiye’yi tehdit olarak algılaması durumunda, enerji arzının kesilmesi riskinihatırlatıyor.

“Henüz devreye alınmamış hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal, güneş, yerli linyit ve biyogaz gibi yerli ve yenilenebilir elektrik üretim potansiyelimizin hızla değerlendirilmesi gerektiğini” söylüyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Kandır(ma) bizi ey iktidar

Ruhittin Sönmez'in 'Kandır(ma) bizi ey iktidar' adlı köşe yazısı Devamı

11
MART

2024

Ramazan Ayında siyaset

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan Ayında siyaset' adlı köşe yazısı. Ruhittin Sönmez'in yazısı, Ramazan ayının siyasi amaçlar için kullanımı üzerine bir incelemedir. Yazar, iktidar partisinin Ramazan'ı siyasi çıkarları için nasıl kullandığını ve bunun İslam'ın gerçek ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. Devamı

04
MART

2024

Kurumlar var işlevsiz, kurallar var geçersiz

Ruhittin Sönmez'in 'Kurumlar var işlevsiz, kurallar var geçersiz' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Doğalgaz ve Elektrikte Zam Yok! 2024'te 140 Kuyu!
İş Dünyası

Doğalgaz ve Elektrikte Zam Yok! 2024'te 140 Kuyu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da bulunan petrolün 100 bin varile ulaşmasıyla birlikte 3 milyar dolarlık ekonomik büyüklük oluşturacağını söyledi.

Yeşilova'da Doğalgaz Müjdesi! İkinci Etap Boruları Geldi, Çalışmalar Başlıyor
Bölgesel

Yeşilova'da Doğalgaz Müjdesi! İkinci Etap Boruları Geldi, Çalışmalar Başlıyor

Yeşilova'da doğalgaz çalışmaları hız kazanıyor. İkinci etap doğalgaz hattı için borular gelmeye başladı ve bu ay içinde başlayacak çalışmalarla birlikte tüm Yeşilova'da doğalgaz hattı tamamlanmış olacak.

Tefenni'ye Doğalgaz Müjdesi! 2. Etap Çalışmaları Başlıyor
Bölgesel

Tefenni'ye Doğalgaz Müjdesi! 2. Etap Çalışmaları Başlıyor

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Ramazan Bayramı hediyesi olarak Doğalgaz 2. Etap çalışma haritasını paylaştı. Detaylar haberimizde...

Karamanlı'da doğalgaz çalışmaları hızlı temposuyla ilerliyor!
Yerel Yönetim

Karamanlı'da doğalgaz çalışmaları hızlı temposuyla ilerliyor!

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Karamanlı'da doğalgaz çalışmalarının hızlı tempoyla ilerlediğini söyledi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilçede doğalgaz çalışmalarının son durumunu paylaştı.

İstanbul'da Doğalgaz Borusu Patladı: Alevler Bir Binaya Sıçradı - Haberler
3. Sayfa

İstanbul'da Doğalgaz Borusu Patladı: Alevler Bir Binaya Sıçradı - Haberler

Esenyurt’ta İSKİ ekiplerinin bir sokakta yaptığı çalışma sırasında doğalgaz borusu patladı

Cide'de Doğalgaz Tüpleri Taşıyan Tırın Dorsesinde Yangın Çıktı - Haberler
3. Sayfa

Cide'de Doğalgaz Tüpleri Taşıyan Tırın Dorsesinde Yangın Çıktı - Haberler

Kastamonu’nun Cide ilçesinde doğalgaz tüpleri taşıyan tırın dorsesinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Doğalgaz tesisinde çıkan yangının kısa sürede söndürülmesi ile ihtimal bir facia önlendi.