Ruhittin Sönmez

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

İYİ PARTİ VE MERAL AKŞENER

31 Mart 2024 Yerel seçimlerine "hür ve müstakil" başka bir ifadeyle "özü başına" girme kararı alan İYİ Parti seçimden büyük kayıpla çıktı. 14 Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçimlerinde yüzde 9,9 oy alan İYİ Parti yerel seçimlerde yüzde 3,8 oy alabildi.

Sade bir vatandaş gözüyle bakınca, bana göre, oy kaybının sebebi seçim işbirliği yapılmamasından ibaret değil. 

28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Genel Başkan Meral Akşener'in konuşmalarında gelecek değil, hep geçmiş konu edildi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrar etmesi, altılı masada kendisine karşı bir nevi tuzak kurulmasının yani "Millet İttifakı'nın CB adayını 6 parti oy birliği ile belirleyeceğiz" diye yapılan mutabakata uyulmamasının Meral Akşener'de derin gönül kırıklığı ve öfke yarattığı görüldü.

Bu duygularında haksız değildi. Ancak seçmen partilerin kendi içlerindeki ve birbirleriyle ilişkilerindeki olaylarla pek ilgilenmez. Seçmen geleceğe dair umut veren, heyecan veren ve devleti başarıyla yöneteceğine inandığı parti ve liderleri sever ve izler. 

"Muhalefete muhalefet etmek" bir muhalefet partisine hiçbir şey kazandırmaz. 

Son bir yılda, İyi Parti Genel Başkanı, vatandaşa umut ve güven vereceğine, hırçın bir görüntü verdi. CHP'nin sembol isimleri, iki büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na karşı sert sözler ters etki yarattı. İstanbul ve Ankara'daki İyi Partililerin neredeyse tamamının bu isimlere oy vermesine sebep oldu.

**********************************

AKŞENER'DEKİ DEĞİŞİM

İYİ Parti lideri Meral Akşener partisini sıfırdan kurdu. İlk girdiği seçimde yüzde 10 mertebesinde oy alabilen İYİ Parti'nin iktidar veya iktidar ortağı olma potansiyeli vardı. Partinin bu aşamaya gelmesinde en büyük pay şüphesiz Genel Başkan Meral Akşener'in idi.

İnsanlarla sıcak temas kurabilen, samimi, sevecen Meral Akşener her kesime sempatik geliyordu. Özellikle kadınlar için bir idol haline gelmişti.

Akşener'in bu aşamaya kadarki bazen sert ve ciddi ama çoğu zaman sıcak, güler yüzlü ve esprili kişiliği seviliyordu.  Mayıs 2023'ten sonra oldukça sert, asabi, birlikte çalıştıklarını veya işbirliği yaptıklarını kıran bir üslup benimsediğini gördük.

****

Aslında İYİ Parti'de daha ilk yıllarda başlayan yönetim sorunları da vardı. Parti vitrininde yer alan son derece nitelikli insanlar çeşitli sebeplerle kırıldı. Bu değerli insanların kaybedilmemesi için çaba gösterilmedi. İstifa edip gidenlerin geri kazanılması için görüşme yapmak lüzumu bile hissedilmedi.

Partinin Kurucular Kurulu'nun yaklaşık yarısının istifa etmesine yol açan küçük hatalar telafi edilmedi.

Partinin kuruluş aşaması ve ilk yıllarındaki başarıların harcında emeği ve alın teri olanlar ile parti yönetimi arasında iletişim kanalları tıkandı.

****

Meral Akşener, CB seçiminden sonra, 24 Haziran 2023'te partisinin 3. Olağan Kurultayında çok sert bir konuşma yaptı. Parti içindeki birkaç kişiye olan öfkesini kontrol edemedi ve bütün teşkilatı kıran cümleler kurdu. Arkasından Afyonkarahisar çalıştayında ve sonrasında aynı üslubu biraz yumuşatarak devam ettirdi. Yerel seçime kadar da bu öfke CHP ve lider kadrosuna yöneldi.

Kendince haklı gerekçeleri olsa da daha önce yere göğe koyamadığı, Cumhurbaşkanlığına layık gördüğü kişilere karşı sert ifadeleri halkta karşılık bulmadı. Tam tersi güvenilirliğini sarstı.

**********************************

SEÇİM İŞBİRLİĞİ KONUSU

İYİ Parti lideri Meral Akşener yerel seçimlerden önce il, ilçe teşkilatlarının CHP ile işbirliği konusundaki görüşlerini sordurdu. 

Başta İstanbul ve Ankara teşkilatları olmak üzere Türkiye genelinde yüzde 60 mertebesinde "kısmi işbirliği" istendi. 

Bu görüşte olanlar "İYİ Parti, başta İstanbul, Ankara olmak üzere, kazanma şansı olmadığı ve fakat AKP'nin kazanmamasını sağlayabileceği il ve ilçelerde CHP adaylarına oy versin. İYİ Parti'nin kazanabileceği il ve ilçelerden bazılarında CHP destek versin. Böylece her iki taraf da kazansın" düşüncesinde idi.

Ama 50 kişilik GİK (Genel İdare Kurulu), üyelerinin 35'inin oyu ile, "seçime hür ve müstakil girme" kararı aldı. Genel Başkanlar bu tür kurulların kararlarını önceden yönlendirir. Bunun aslında Genel Başkanın kararı olduğu açıktı.

"Bu karar yanlış değildi, 2028 seçimlerine bir hazırlık idi" diyenler var. Ama bu kadar zayıflamış bir partinin 2028'e kadar moral motivasyonunu yükseltmek kolay olmayacak. Bunun için harcanacak enerji iktidara etkili muhalefet yapmada harcansa 4 yıl sonraki seçime daha güçlü girilebilirdi.

Her şeye rağmen bu karar ve uygulamasında yumuşak bir üslup kullanılsa, eski müttefiki ile araya duvarlar örülmese sonuç bu kadar ağır olmayabilirdi. CHP'nin "Türkiye İttifakı" sloganıyla İYİ Parti seçmenini kendisine çektiği gibi kritik il ve ilçelerde CHP seçmeninin İYİ Parti'ye oy vermesi sağlanabilirdi.

**********************************

İYİ PARTİ'DE DEĞİŞİM ŞART

İYİ Parti doğru değerlendirmeleri ve özeleştirileri yapabilirse ve bir değişim başlatabilirse bu durumdan çıkar. Çünkü;

·       İYİ Parti Türk Milliyetçilerinin kurduğu bir parti ve milliyetçilik akımlarının güçlü olduğu bir süreçteyiz. Ayrıca İYİ Parti'nin konumlandığı merkezdeki boşluğu doldurabilecek başka parti yok. 

·       AKP erime sürecinde ve ekonomide bir mucize yaratamazsa (ki bu mümkün gözükmüyor) erime süreci devam edecek.

·       CHP'nin merkezden ve milliyetçilerden aldıkları oyların kalıcı olacağını söylemek kolay değil. Seçmen CHP'ye bir kredi açtı. Ama en küçük hatalarında çözülecek yüzde 12-14 arası emanet oy oranının kalıcı olması için çok başarılı işler yapmaları lazım.

·       YRP ancak AKP'nin Milli Görüş çizgisinden oy alabiliyor. Deva, Gelecek, Saadet ve BBP'nin de büyüme potansiyeli olmadığı görüldü. Zafer Partisi de umduğunu bulamadı. Bulsa da zaten hedef kitlesi dar.

CHP Mayıs seçimlerinin moral çöküntüsünü kendi içinde bir yönetim değişikliği ile aştı. Kısa zaman sonra yerel seçimlerde büyük bir başarı sağladı.

İYİ Parti'de de sarsıntısız bir değişim olur, partiden ayrılan değerli insanlar geri kazanılırsa halkımıza yeni bir umut ve heyecan yaratılabilir.

Bu değişimin şekli ve boyutu İYİ Parti'nin ve hatta Türkiye'nin kaderini belirleyecek.

 

04/04/2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

29
NİSAN

2024

İYİ Parti kurultayından izlenimlerim

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti kurultayından izlenimlerim' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

Anlaşılması güç siyasi manevralar

Ruhittin Sönmez'in 'Anlaşılması güç siyasi manevralar' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Kandır(ma) bizi ey iktidar

Ruhittin Sönmez'in 'Kandır(ma) bizi ey iktidar' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Meral Abla, İYİ Parti'ye veda etti
Bölgesel

Meral Abla, İYİ Parti'ye veda etti

İyi Partinin 5. Olağanüstü Kurultayı başladı. Meral Akşener, Kürsüden son kez konuştu. İyi Parti'de olağanüstü kurultayda aday olmayan Meral Akşener, son kez kürsüden partililere seslendi.

Meral Akşener, aday olmayacak! Adaylıklarını açıklayanlar var
Bölgesel

Meral Akşener, aday olmayacak! Adaylıklarını açıklayanlar var

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, olağanüstü kurultayda aday olmayacağını açıkladı. Akşener'in açıklamasının ardından Müsavat Dervişoğlu ve Koray Aydın genel başkanlık için adaylığını duyurdu. Kürşad Zorlu ve Mehmet Tolga Akalın'ın da aday olması bekleniyor.

Meral Akşener, Aydın Efeler Belediyesi'nde Başkan Atay ile Görüştü - Haberler
Yaşam

Meral Akşener, Aydın Efeler Belediyesi'nde Başkan Atay ile Görüştü - Haberler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Efeler Belediyesini ziyaret ederek Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ile görüştü.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'den sakinlik uyarısı
Yaşam

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'den sakinlik uyarısı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Niğde’de esnaf ziyaretinde bulundu. Akşener, siyasi gerilimlere gerek olmadığını söyleyerek, "Şahısların yaptığı işlere bağırırım ben. İşe bağırmak hakkımız ama anasını, babasını, çocuğunu, eşini karıştırmak doğru değil" dedi.

Akşener, gezdiği Gönen’de alışveriş yaptı
Bölgesel

Akşener, gezdiği Gönen’de alışveriş yaptı

Balıkesir’in Gönen ilçesine gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyaretleri yaptı. Vatandaşların ilgi gösterdiği Akşener, bir iş yerinden turşu ve asma yaprağı satın aldı.

Akşener'in acı günü ablası son yolculuğuna uğurlandı
Bölgesel

Akşener'in acı günü ablası son yolculuğuna uğurlandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hayatını kaybeden ablası Mualla Özen'i Kocaeli'nde son yolculuğa uğurladı.