Ruhittin Sönmez

Kazanacak aday

Ruhittin Sönmez'in 'Kazanacak aday' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

Seçimlerin resmi olmayan sonuçları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tura kaldı. Fakat yüzde 49,5 oy alan R. Tayyip Erdoğan yüzde 45 oy alan K. Kılıçdaroğlu'na göre 2. tura psikolojik ve sayısal üstünlükle başlayacak.

Sosyolojik olaylar iki kere ikinin dört etmesi gibi kesin öngörülebilir değildir.

İki hafta sonraki seçim için şu soruların cevabı belirleyici olacak:

İkinci turda adaylar ilk turda kendilerine oy veren seçmenlerin hepsinin yine kendisine oy vermesini sağlayabilecek mi? Karşı adaya oy verenlerden bazılarını kendisine oy vermeye ikna edebilecek mi? Ve Sinan Oğan'a verilen yüzde 5,2 oy ikinci tura kalan adaylara hangi oranlarda gidecek?

****

Mevcut durumun çok da sürpriz olmadığını kavrayabilmek için bu seçim sonucunu en belirleyici hususa bir göz atalım.

Millet İttifakı adayı belli olmadan araştırma şirketleri kamuoyuna üç muhtemel adayı, yani Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile Cumhur İttifakı adayı R. Tayyip Erdoğan yarışırsa kime oy vereceklerini soruyordu.

Bütün anketlerde Mansur Yavaş yüzde 56 civarında bir oy ile en önde görünüyordu. İkinci sıradaki Ekrem İmamoğlu da yüzde 50 barajının az üstünde oy alabiliyor fakat Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42- 45 civarında oy alabileceği anlaşılıyordu.

R. Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyalarında, devletin de bütün imkanlarını kullanarak, yüzde 3-5 geriden başladığı yarışı bile kazanma becerisi de biliniyordu.

Bu yüzden İyi Parti ve Meral Akşener "kazanacak aday" vurgusu yapıyor, İki belediye başkanından birinin aday olması gerektiğine dair açıklamalar yapıyordu.

Meral Akşener ve İyi Parti'ye göre, Kemal Kılıçdaroğlu kazanabildiği taktirde Cumhurbaşkanlığını en iyi şekilde yapabilecek bilgi, donanım, tecrübe ve çalışkanlığa sahip dürüst bir adaydı. Ama Türkiye'nin sosyolojik yapısı, sağ seçmenin CHP'ye karşı taşıdığı önyargı ve geleneksel siyasal kültürü sebebiyle "asla CHP'ye oy vermem" diyen bir kesimin varlığı göz önünde tutulmalı idi.

Ancak Kemal Kılıçdaroğlu ve ittifakın diğer partileri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığında ısrar edince Meral Akşener "masadan kalktı." Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nu Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı olarak sisteme dahil ettirerek masaya döndü.

Metropoll'ün araştırmasına göre, kamuoyunda sevilen bu iki Belediye Başkanının Millet İttifakı'nın propaganda sürecine girmesiyle, Kılıçdaroğlu'nun oylarında yüzde 3 civarında katkı sağlayacağı ölçüldü.

Her iki Büyükşehir belediye başkanları mitinglerde gerçekten iyi performans gösterdiler.

Yani bu ölçüm doğruysa Kılıçdaroğlu, "masadan kalkma" olayı olmadan aday olsaydı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda açık ara farkla Erdoğan lehine bitmiş olacaktı.

Bugün Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi için ikinci turda hala bir umut varsa "masadan kalkma" olayı sonrası iki belediye başkanının sürece dahil edilmesi sayesindedir.

Millet İttifakı'nın ileride yapacağı özeleştiride en çok düşünecekleri konu şu olacaktır:

Millet İttifakı Mansur Yavaş'ı Cumhurbaşkanı adayı yaparak seçime girse idi, HDP oylarından bir kısmı oy vermeyecekti. Ancak Sinan Oğan aday olmayacak ve Yavaş, MHP seçmeninden de çok oy alacaktı. Yüzde 56 civarındaki oy zaten HDP'yi de kapsayan tüm seçmenlerden alabileceği oy idi.

Belki de "şu anda bunları konuşmanın zamanı değil."

Olan oldu ve şimdi önümüzdeki iki haftaya odaklanmak lazım.

****

Değişim isteyen herkesin pes etmemesi ve önümüzdeki iki haftayı iyi değerlendirmesi şart.

Sinan Oğan'a oy veren herkesin ve hatta Erdoğan'a oy veren seçmenlerin bir kısmının gönlünü kazanarak Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermeye ikna etmek gerekiyor.

Zor ama imkânsız değil.

Rakip AKP bu kadar kötü bir yönetim sonucu fakirleştirdiği, orta sınıfını eritip alt sınıf haline getirdiği toplumumuzdan bu kadar oy alabildi. Hem de Türkiye'yi ekonomik büyüklük açısından dünyada 17. sıradan 22. sıraya düşürdüğü ve yolsuzlukların bir kanalizasyon patlaması gibi ortaya döküldüğü şartlarda bu oyları alarak başarılı olabildi.

AKP'nin demokratik teamüllere uygun olmayan, adil olmayan, etik ve ahlak kurallarına da aykırı söylem ve eylemlerle, devletin bütün gücünü ve kaynaklarını kullanarak bu başarıyı sağladığını biliyorum.

Ama bunları Türkiye'de mazeret olarak ileri süremezsiniz. Çünkü bizim halkımızın çoğunun bu türlü değerlerin çiğnenmesi karşısında tepkisi "bizden olana mubahtır" şeklindedir.

Yine de ahlaki, dini, akla ve vicdanlara hitap eden bir söylemle bu zihniyete karşı mücadele edilmeli.

Son sözü yabancı bir yazarın kitabından aldığım bir özdeyişle bitirelim:

"Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabır ve ikisi arasındaki farkı anlayabilmek için de bilgelik ver."

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    KIZDIM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

Anlaşılması güç siyasi manevralar

Ruhittin Sönmez'in 'Anlaşılması güç siyasi manevralar' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve AK Parti'de değişim şart' adlı köşe yazısı Devamı

04
NİSAN

2024

İYİ Parti ve Meral Akşener

Ruhittin Sönmez'in 'İYİ Parti ve Meral Akşener' adlı köşe yazısı Devamı

02
NİSAN

2024

Yumuşak atın çiftesi pek oldu

Ruhittin Sönmez'in 'Yumuşak atın çiftesi pek oldu' adlı köşe yazısı Devamı

28
MART

2024

Ramazan'da siyasi ahlak

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan'da siyasi ahlak' adlı köşe yazısı. Ramazan ayının feyiz ve bereketinden anlamamız gereken ilk şey, yaptığımız ibadetlerin ahlakımızı güzelleştirmesi gerektiğidir. Peki ya siyasetçiler? Ramazan'da siyasi ahlak da artmalı mı? Ruhittin Sönmez'in yazısı. Devamı

25
MART

2024

Seçimin kaderi emeklilerin elinde

Ruhittin Sönmez'in 'Seçimin kaderi emeklilerin elinde' adlı köşe yazısı Devamı

22
MART

2024

MHP ile AKP neden birleşmiyor?

Ruhittin Sönmez'in 'MHP ile AKP neden birleşmiyor?' adlı köşe yazısı Devamı

18
MART

2024

Emanetçiler mallarını açıklasın

Ruhittin Sönmez'in 'Emanetçiler mallarını açıklasın' adlı köşe yazısı Devamı

15
MART

2024

Kandır(ma) bizi ey iktidar

Ruhittin Sönmez'in 'Kandır(ma) bizi ey iktidar' adlı köşe yazısı Devamı

11
MART

2024

Ramazan Ayında siyaset

Ruhittin Sönmez'in 'Ramazan Ayında siyaset' adlı köşe yazısı. Ruhittin Sönmez'in yazısı, Ramazan ayının siyasi amaçlar için kullanımı üzerine bir incelemedir. Yazar, iktidar partisinin Ramazan'ı siyasi çıkarları için nasıl kullandığını ve bunun İslam'ın gerçek ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. Devamı

İlgili Haberler

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu
Bölgesel

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur'un Bucak ilçesine bağlı beldelerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı. İşte detaylar...

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu
Bölgesel

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur’un Bucak ilçesine bağlı köylerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı? İşte detaylar...

Erdoğan sevdalılarından Burdur'da coşkulu kutlama
Etkinlik

Erdoğan sevdalılarından Burdur'da coşkulu kutlama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi olmayan sonuçlara göre seçimden zaferle çıkması Burdur’da coşkuyla karşılandı.

Ak Parti Burdur İl Başkanlığından seçim kutlaması
Bölgesel

Ak Parti Burdur İl Başkanlığından seçim kutlaması

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının ardından Ak Parti Burdur İl Başkanlığı önünde kutlama hazırlıkları başladı

Bucak Cumhuriyet Meydanında seçim kutlaması
Bölgesel

Bucak Cumhuriyet Meydanında seçim kutlaması

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının ardından, Burdur'un Bucak ilçesinde kutlama programı düzenlendi. İşte detaylar...

28 Mayıs 2023 Burdur seçim sonuçları
Bölgesel

28 Mayıs 2023 Burdur seçim sonuçları

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Burdur’da oy sayımı tamamlandı. Burdur'da seçim sonuçları, Burdur'da Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı? İşte rakamlar...