Ruhittin Sönmez

Kimin cibilliyeti bozuk?

Ruhittin Sönmez'in 'kimin cibilliyeti bozuk?' adlı köşe yazısı...

Ruhittin Sönmez

KİMİN CİBİLLİYETİ BOZUK?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldürmesinden sonra Türkiye'de milli yas ilan edilmesini eleştirenlere çok sert cevap verdi: 

"Ülkemizde bir günlük milli yas ilan ederek Filistin halkı ile dayanışmamızı gösterdik. Ama bazı ekranlarda bazı cibilliyeti bozukolanlar bizim ona gösterdiğimiz o ilgiyi hazmedemedi" dedi.

Talihsiz bir beyan bu. Sebeplerini açıklamaya çalışayım.

"Cibilliyeti bozuk" demenin sözlük anlamı "soysuz, sütü bozuk" demek. "Soysuz" kelimesiyle de "soyunun özelliklerini yitirmiş" veya "soyunu inkar eden" kimse kastedilir. 

FİLİSTİN DEVLETİ VE HAMAS

Filistin halkı Türk soylu değil. Şu sıralarda Filistin konusunda ne düşünürseniz düşünün, soyumuzu ilgilendirmediğinden, sizi soylu veya soysuz yapmaz. Arap devletleri de İsmail Haniye için milli yas ilan etmedi. Demek ki Haniye için milli yas ilanı "soy sorunu" yani "cibilliyet meselesi" değildir.

Filistin bayrağı İngiliz diplomat Mark Sykes tarafından "Osmanlı'ya karşı isyan bayrağı" olarak tasarlandı. Bayraktaki kırmızı üçgen, Arapların Türklere (Osmanlılara/ ecdadımıza) karşı yaptıkları isyanlarda akıttıkları kanların sembolüdür. Bu bayrakla 1916 yılında Şerif Hüseyin denilen "cibilliyetsizin", İngilizlerin desteği ile başlattığı, Osmanlı Devleti'ne karşı Arap isyanınıkutsallaştırıyorlar.

Filistin iki bölgeye bölünmüş durumdadır: 5.655 km2 olan Batı Şeria'da 3,2 milyon, 365 km2 alanı olan Gazze'de 2,2 milyon kişi yaşıyor. 

Gazze'yi fiilen 1987'de kurulan bir silahlı örgüt olan Hamas yönetiyor. Hamas Mısır'daki Müslüman Kardeşler Cemiyeti'ne (İhvan-ı Müslimîn'e) bağlı olarak kurulmuş bir örgüt. "HAMAS, 2007'de Gazze'yi ele geçirdi, o tarihten bu yana merkezi yönetim Filistin Devleti ile kavgalı."

Çoğu ülke, HAMAS'ı "terör örgütü" olarak kabul ediyor. RTE ise "Milli Mücadele sırasında Türkiye'deki Kuvayi Milliye ne ise Hamas da işte aynen odur" görüşünde.

Daha geniş bilgi için Tanzer Ünal'ın yazısını okumanızı tavsiye ediyorum. (https://www.kocaeligazetesi.com.tr/makale/21199063/mtanzer-unal/filistin-davasi-tantanasi)

******************************

ARAPLAR MİLLİ YAS İLAN ETMEDİLER

Filistin'in devlet başkanı Mahmud Abbas, Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın lideri İsmail Haniye'nin cenaze törenine gitmedi. 

Haniye'nin cenaze törenine katılmayan sadece Mahmud Abbas değil, Arap devletlerinden de katılımlar olmadı. Törene demokrasiyle yönetilen hiçbir ülke temsilci göndermedi. Sadece Türkiye ile Katar, İran, Pakistan ve Malezya'dan katılım oldu.

Hiçbir Arap ülkesi "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek oraya da gireriz" gibi demeçler vermedi.

Haniye için, Türkiye ve Pakistan'dan başka, "milli yas" ilan eden de olmadı. İran da, Haniye Tahran'da öldürüldüğü için, kendisine karşı bir saldırı kabul ederek intikam bayrakları astı.

Eğer Haniye'nin öldürülmesi sonrası "milli yas" ilan edilmesi "soyluluk", milli yas ilanını eleştirmek "soysuzluk" ise öncelikle Filistinlilerle aynı soydan olanlara "cibilliyeti bozuk" demek gerekirdi. 

Oysaki CB Erdoğan kendisi gibi düşünmeyen (muhtemelen nüfusun %70-80'i kadar) kendi vatandaşına "cibilliyeti bozuk" demiş oldu.

Bu kabul edilebilir bir hata değildir. Şahsen ben de (34 askerimiz şehit olduğunda bile "milli yas" ilan edilmezken) Hamas lideri için, Suudi Kralı için milli yas ilan edilip bayrakların yarıya indirilmesini doğru bulmayanlardanım. Erdoğan'ın benim gibi düşünenlere "cibilliyeti bozuk" demesini şiddetle reddediyorum. 

****

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu yaptığı paylaşımda, "Seviye ve seciyesi kendisine kefil olmayan kişiler, başkalarının cibilliyetlerini tartışma konusu yapamazlar! Şayet yaparlarsa, kendi cibilliyetleri tartışılır!.." dedi.

Büyük dertleri olan bir ülkenin devlet başkanının yarattığı siyasi iklime bakar mısınız? Böyle bir iklimde bir muhalefet liderinin de kendi görüşünde olanlara "cibilliyetsiz" diyen birine bu üslupla cevap vermesi şaşırtıcı değil.

******************************

HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ, MİLLİ MÜCADELE GÜCÜ MÜ?

BM Güvenlik Konseyi kararına göre, "Gazze, Batı Şeria ve doğu Kudüs İsrail toprağı değildir. 1967 sınırları haricinde İsrail işgalcidir."

Bu yüzden "Filistin örgütlerinin sivilleri hedef alması kesinlikle yanlıştır ama bir devlet içinde meşru otoriteye karşı isyan etmiş değiller, işgalciye karşı savaşıyorlar. (Taha Akyol)" 

Bu gerekçeyle Hamas'a terör örgütü demek doğru olmayabilir. Ancak radikal İslamcı bir silahlı örgüt olan Hamas'ı Kuvayı Milliye ile aynı görmek hiç doğru değildir.

Diğer görüşe göre ise "HAMAS'ı kurduran ve destekleyen ABD ve İsrail'dir." Zaten ABD emperyalizminin Ortadoğu'daki uyduları olan Suudi Arabistan ve Katar da Hamas'ı desteklemektedir.

Hamas'ın kurdurulmasındaki amaç Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasını önlemektir.

Gazze'deki soykırımın eli kanlı katili Netanyahu, Mart 2019'da partili milletvekillerine yaptığı konuşmada bu amacı şöyle açıklamıştı: "Filistin devletinin kurulmasına köstek olmak isteyen kim varsa, Hamas'ın büyümesini desteklemeli ve Hamas'a para göndermeli. Bu Gazze'deki Filistinlileri Batı Şeria'daki Filistinlilerden izole etme stratejimizin bir parçasıdır." 

Hamas'ı hepimizden daha iyi tanıyan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Hamas 7 Ekim 2023'te İsrail şehirlerine girip sivilleri öldürdüğünde, şöyle demişti:

"HAMAS'ın bu saldırısı, İsrail'in Gazze'ye saldırısı için bahane yarattı, gerekçe oluşturdu."

Bu gerekçeyle İsrail Gazze'yi tarumar etti, 40 bin kişiyi öldürdü. Gazze nüfusunun büyük kısmını yaşadığı yerlerden uzaklaştırdı.

Yani orada olaylar karışık. Görünenin arkasında başka gerçekler var.

O halde "İhvan" sempatisiyle dozu kaçıran açıklamalar ve tutumlara girmemek lazım. Çünkü Mısır'da ve Suriye'de yapılan benzer hataların Türkiye'ye maliyeti çok ağır oldu.

Ayrıca "cibilliyetsiz" gibi kavramlar üzerinden milli birliği bozmamaya özen göstermemiz gerekir.

 

08 Ağustos 2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

04
HAZİRAN

2026

HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?

Ruhittin Sönmez'in 'HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?' adlı köşe yazısı Devamı

01
HAZİRAN

2026

Türkiye uçuyor, yolcular uykuda

Ruhittin Sönmez'in 'Türkiye uçuyor, yolcular uykuda' adlı köşe yazısı... Devamı

22
MAYIS

2026

Türk'ün huzurla kavgası

Ruhittin Sönmez'in 'Türk'ün huzurla kavgası' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MAYIS

2026

19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU

Ruhittin Sönmez'in '19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU' adlı köşe yazısı... Devamı

14
MAYIS

2026

Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu

Ruhittin Sönmez'in 'Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?

Ruhittin Sönmez'in 'Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?' adlı köşe yazısı... Devamı

07
MAYIS

2026

Öcalan Koordinartör olsun mu?

Ruhittin Sönmez'in 'Öcalan Koordinartör olsun mu?' adlı köşe yazısı... Devamı

04
MAYIS

2026

Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı

Ruhittin Sönmez'in 'Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı' adlı köşe yazısı... Devamı

02
NİSAN

2026

Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü

Ruhittin Sönmez'in 'Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü' adlı köşe yazısı... Devamı

30
MART

2026

Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri

Ruhittin Sönmez'in 'Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Erdoğan'dan Katılım Finansında Yeni Dönem Mesajı: Emlak Katılım Halka Açılıyor, Üç Katılım Bankası Birleşiyor
Siyaset

Erdoğan'dan Katılım Finansında Yeni Dönem Mesajı: Emlak Katılım Halka Açılıyor, Üç Katılım Bankası Birleşiyor

3. Dünya İslam Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve Türkiye'nin katılım finans sektörüne ilişkin yeni hedeflerini açıkladı.

Erdoğan: “Bayramlar Birlik ve Beraberliğimizi Güçlendiren Özel Günlerdir”
Siyaset

Erdoğan: “Bayramlar Birlik ve Beraberliğimizi Güçlendiren Özel Günlerdir”

İstanbul’un Fethi ve Bayram Coşkusu Aynı Programda Buluştu

ERDOĞAN'DAN GÜLÜMSETEN 'DİYET' YANITI! Gazetecilere lokum ikram etti
3. Sayfa

ERDOĞAN'DAN GÜLÜMSETEN 'DİYET' YANITI! Gazetecilere lokum ikram etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Fethi’nin 573. yıl dönümü etkinliklerinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilere kendi elleriyle lokum ikram eden Erdoğan, kendisine de lokum uzatılması üzerine verdiği yanıtla herkesi gülümsetti: "Ben yemiyorum, dikkat ediyorum

Erdoğan İmzalı Kararla İşid Bağlantılı 7 Kişinin Mal Varlığı Dondurma Kararı Kaldırıldı
Siyaset

Erdoğan İmzalı Kararla İşid Bağlantılı 7 Kişinin Mal Varlığı Dondurma Kararı Kaldırıldı

Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yürürlüğe girdi

Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz’un En Anlamlı Ankara Günü
Bölgesel

Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz’un En Anlamlı Ankara Günü

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, TBMM Grup Toplantısı öncesinde anne ve babasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Erdoğan’dan net mesaj: Kardeşliğimizi kimse bozamaz
3. Sayfa

Erdoğan’dan net mesaj: Kardeşliğimizi kimse bozamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de yaptığı konuşmada birlik, Filistin ve sosyal konut projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.