
Genelde ilgilenenlerin veya ilgililerin, özelde de muhtaç, hasta ve yakınlarının iyi bilecekleri gibi, Ülkemiz de her 29 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arası ‘’Kızılay Haftası’’ olarak kutlanıyor; 2-8 Kasım tarihleri arası da ‘’Lösemili Çocuklar Haftası’’ olarak adlandırılıp değerlendiriliyor… Dolayısıyla da kanser hastası çocukların şifa bulmaları için çabalar sarf edilip emekler çekiliyor! En azından hasta çocuklar ve yakınlarının yalnız olmadıkları hatırlatılıyor… O nedenle ben daha yazımın başında ‘Kızılay Haftası’nı kutluyor, bu vesileyle tüm çalışanlarını, gönüllülerini, bağışçılarını, kısaca ‘kara gün dostu olan Kızılay’ın çorbasında tuzu bulunanları yürekten kutluyor; Cenab-ı Hakk’tan ‘hiçbirimizi, hiç birimizin evlâdını, çoluğunu çocuğunu, yakınını uzağını lösemi ve benzer hastalıklara duçar etmemesini, ettiyse bile âcilen ve kalıcı şifalar vermesini niyaz ediyorum… Şimdi de bu iki hafta hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum:
İnsanlar iyi günlerinde ve mutlu anlarında ‘birçok şeyi olduğu gibi’ Kızılay, Yeşilay vb. yardım derneklerini ya da kuruluşlarını fazla tanımaz veya tanısalar bile gereken ya da yeterli ilgiyi göstermezler! Muhtaç oldukları anda da bu kuruluşların küçük bir hatalarını bile büyüterek, abartarak anlatırlar! (Ki, bendeniz de Kızılay’ın bağışçılarından biri olsam da üyesi değilim… Ama, Yeşilay’ın sade bir üyesi ve kâht-ı ricalde de bir Denetim Kurulu Başkanıyım…) Ancak, bu dernekler 24 saat, 52 hafta ve 365 gün kuruluşlarında veya görev yerlerinde nöbet tutarlar ve aldıkları herhangi bir kara haberin mağdurlarına yardımcı olmak için canla başla çalışır ve varlarını yoklarını harcarlar! Çünkü, onlar iyi gün dostu değil, tam bir kara ya da kötü gün dostu kuruluşların görevlileri ve gönüllüleridir! Ve onlar bir kişiye bile faydaları dokunduğu zaman kendilerini dünyanın en mutlu, en bahtiyar insanı olarak görürler… Dokunamadıkları, yani vaktinde yetişemedikleri, yetişseler bile yararlı olamadıkları ihtiyaç sahibi ya da kazazedeler, depremzedeler veya afetzedeler için de son derece üzülürler… Çünkü, onların inançlarına göre, haksız hukuksuz ya da herhangi ihmal nedeniyle bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek tüm insanları öldürmüş gibi kabul edilirken; bir kişinin de yaşamasına vesile olmak, insanların tamamının yaşamasına vesile olmuş kadar önemlidir-değerlidir… (Hitler’in, Netenyahu’ların, Trump’ların ve türevlerinin veya benzerlerinin sonlarını varın siz düşünün artık!)
Atalarımız ‘derdi olmayan deveyi görmez’ derler ve çok ta doğru söylerler… Çünkü ve bilhassa günümüzde hastalık çeşidi ve hasta sayısı çoğaldığı ve bulaşma ihtimali de yükseldiği için insanlar ya kendilerinin ya da yakınlarının hastalıkları ile meşgul olmaktan, başkalarının ve bilhassa hariçten insanların hastalıklarıyla da dertleriyle de ilgilenmiyor-ilgilenemiyorlar maalesef! O nedenle, lösemili çocuklarla da ailelerinin ve yakın akrabaların dışında kimse ilgilenmiyor-ilgilenemiyor. Hal böyle olunca hastaların da yakınlarının da moralleri bozuluyor, hayattan tat almaları mümkün olmuyor, moralleri bozulan hastaların hastalıkları artıyor, yakınları ise hastaları ile baş başa kalmanın üzüntüsünü yaşıyor!
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; 1877’de ve Abdullah Bey ile Serdar’ı Ekrem Ömer Paşa’nın girişimleriyle ve ‘’Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’’ olarak kurulmuş olan bugünkü Kızılay, 1923 yılında da ‘’Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti”, 1935 yılında ‘’Kızılay Cemiyeti” 1947 yılında ise ‘’Türkiye Kızılay Derneği’’ olarak sabitlenmiş olan bir yardım kuruluşumuz.
Lösemili Çocuklar Vakfı’na gelince; Lösante Hastanesi’nin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer tarafından ve 1998 yılında kurulan Lösemili Çocuklar Vakfı, 27 yıldır kanserle mücadele eden, kanser hastalarına şifalar arayan gönüllü bir kuruluş… O nedenle, bizler bu iki güzîde ve gönüllü kuruluşumuzu yakından tanıyalım! Mümkünse üye olalım ve imkânımız varsa eğer madden de mânen de yardımcı olalım!’ diyor; Kızılay Haftası’nı tekrar kutluyor, Lösemi ve benzer hastalığa yakalanmış olan tüm hastalarımıza şifalar diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
KIZILAY’A YAPTIĞIN İYİLİK KARŞILIKSIZ KALMAZ
ACILI GÜNLERİNEN YAKIN DOSTU KIZILAYDIR!
ATEŞİ SÖNDÜREN SU, ACIYI DİNDİREN KIZILAYDIR
ELİNDE VARKEN BAĞIŞLA, YOKKEN İSTEMEYE
YÜZÜN OLSUN… Kızılay sloganlarından seçmeler
LÖSEMİ İÇİN HER FARKINDALIK, BİR UMUT
DEMEKTİR…LÖSEMİYE DİKKAT ÇEKELİM, HAYATLARA
DOKUNALIM… LÖSEMİYE KARŞI BİR ADIM ATALIM,
GELECEĞİ KUCAKLAYALIM! Lösemililer için slogan
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Berat Gecemiz mübarek ve bu yılki Beratımız Beraatimize vesile olsun inşalllah!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Nammamların cirit attığı yerlere yağmur da yağmaz kar da atmaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Zaman 'Kurtlar Sofrası'nda misafir değil, ev sahibi; dünya düzeninde de figüran değil, baş rol oyuncu ve de oyun kurucu-senarist olma zamanı' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Dervişin 'Fiktri neyse zikri de o olduğu gibi, Ertuğrul'un fikri de hep alkolde, içkide' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'MAKÜ'nün 'Disiplinli' çalışmaları 3 disiplinde dünya üniversiteleri arasında yer almasını sağlamış!!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Akran zorbalarının kılavuzları kargalar!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Bayrağı indirenlerin elleri ezanı dindirenlerin dilleri kurusun ve kurudu da!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Güney Kıbrıs 'İsrail'in ileri karakolu' olma yolunda!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Kazakistan Cumhurbaşkanı İsrail'e cömert, Gazze'ye cimri' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'İçki masasında Sala verenler manevi ölümlerinin salasını vermiş olabilirler!' adlı köşe yazısı... Devamı
Van’ın İpekyolu Belediyesi, Kızılay Haftası nedeniyle Kızılay Van Şubesi işbirliğiyle kan bağışı kampanyası düzenledi.
Muş’un Varto Kızılay Şube Başkanı Sezgin Yonat, Kızılay Haftası etkinlikleri çerçevesinde ana sınıfı öğrencileriyle bir araya geldi.
Bilecik AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım, Kızılay’ın 155’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Gölcük’te düzenlenen Kızılay Haftası etkinliklerinde öğrencilerin kan bağışı için hazırlayıp sundukları tiyatro oyunu izleyicilerden tam not aldı.
Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Kutluhallar İlk/Ortaokulu anasınıfında Kızılay Haftası kutlamaları çerçevesinde etkinlik düzenlendi.
Ağrı’da Kızılay Haftası etkinlikleri kapsamında, Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı ve yönetim kurulu üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek’i ziyaret etti.
Yorumlar (0)