
Daha önce de yazdım ve önce kendime, sonra da tüm etkili ve yetkililere (94 yaşındaki bahçivan ve duvar komşum olan Hüseyin Ölmez’in bile bir ‘Tarım Politikası’ olur da; koskoca bir Tarım Ülkesinin büyük bir Tarım (Orman) Bakanlığı ve sayılarını benim bilmediğim kadar tarım uzmanı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?) diye sordum… Ki, aynı soruyu Ankara da görev yapan (ismi ve görevi bende mahfuz olan) etkili ve yetkili bir kişiye de, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOBB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ a da bizzat sordum ve bu kişilere ‘’Tarım (Orman) Bakanlığı ne iş yapar? Sadece rutin işlerini mi devam ettirir?’’ diye de ekledim! O etkili ve yetkili kişiler de bana ‘Bakanlığın çok çalıştığını ancak ülkemizin şartlarına uygun bir tarım politikası üretemediğini, oluşturamadığını veya geliştiremediğini itiraf ettiler… Dolayısıyla beni teyit etmiş oldular!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım politikaları konusunda basına bir demeç veren Ziraat Mühendisi Ergin Kahveci ile Tarım Uzmanı ve üreticisi Sencer Solakoğlu; Türkiye de çiftçilerin problemlerinin giderek büyüdüğünü ve ülkenin her yerinde çiftçilerin bin bir çeşit zorlukla üretmeye-üretim yapmaya çalıştıklarını ifade etmiş ve “Üreticilerin ızdırapları her geçen gün büyüyerek-genişleyerek artıyor…” demişler!
Türkiye veya Bakanlığın tarım planlamasını doğru dürüst yapması halinde çiftçisini kimseye ezdirmeyeceğini ifade eden bahsime konu uzmanlar ve diğer konuşup görüştüğüm tecrübeli çiftçiler, “Türkiye’nin tarımsal üretim de 526 kalemi var ve bu veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verileridir. Ve Türkiye tarımsal hasılanın yüzde 58,20’sini 526 kalem ürünün 31’inden sağlıyor. 2020 yılında son yayınlanan tarımsal hasıla değeri olan 549 milyar TL’nin yüzde 58,20’si bu ürünlerden sağlanmış. Buna bitkisel ve hayvansal ürünler de dahildir… Türkiye de bu ürünün katma değerini planlar ve bunları regülasyon kapsamında bir kurumsallaşma ile önce dengeler, sonra düzenler, sonra da denetleyebilirseniz, sizin ne ürününüz ne çiftçiniz ne çiftçiliğiniz ne de kurumunuz ezilir…” diyorlar.
Türkiye’nin tarımsal olarak şu an içinde bulunduğu kötü durumun plansızlıktan programsızlıktan kaynaklandığını iddia eden tarımın uzmanları ve tecrübeli çiftçiler; ‘ülkemiz de plânlı bir şekilde tarım yapılacak olsa tarımın problemleri 3 yıla kalmaz çözülür…’ diyorlar!
Ülke genelinde çiftçilerin üretim maliyetlerinin yüksek, satış fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarına belirten çiftçiler ‘Çok kötü durumdayız, kan ağlıyoruz… Ve bu durum böyle giderse Ülkemiz de çiftçi de kalmaz çiftçilik te…’ diyorlar!
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; kendim çiftçi olmasam da, köylü ve çiftçi veya ziraatçilikle iştigal eden bir ailenin evlâdı olduğum için çiftçilerin bazı problemlerine hem muttali oluyorum hem de kendimce çare veya çözümler arıyorum… Ayrıca uzman çiftçiler ile birlikte atadan ziraatçı bireylerle sık sık görüşüyorum… Ve görüştüğüm çiftçiler-ziraatçılar da uzmanlarda girdi fiyatlarının yüksek, dolayısıyla da maliyetlerin fazla olmasından yakındıkları gibi; Bakanlığın plansızlığından programsızlığından da yakınıyorlar… Yakınmakla da kalmayıp büyük ve potansiyel bir tarım ülkesi olan Ülkemizin tarımının alarm verdiğini iddia ederek ‘böyle giderse tarım ülkesi olmaktan çıkıp tarım ürünleri ithal eden ülkeler arasına gireceğiz!’ diyorlar… Ben de ‘teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği, bilimin zirve yaptığı, uzayda hayatın olup olmadığının veya canlıların yaşayıp yaşamadığının araştırıldığı bir devirde çiftçilerimiz niçin çağın gerisinde kalsınlar ve çok çalışıp az üretsinler, dolayısıyla da az kazansınlar..?’ diyor, herkese ‘plânlı programlı’ saygılar sunuyorum.
MİLLETİMİZ ÇİFTÇİDİR. MİLLETİMİZİN ÇİFTÇİLİKTEKİ
İMKÂNLARINI, ASRÎ VE İKTİSÂDÎ TEDBİRLİRLE EN
YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARMALIYIZ. EĞER MİLLETİMİZİN
BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇİFTÇİ OLMASAYDI, BİZ BUGÜN
DÜNYA ÜZERİNDE OLMAYACAKTIK… KILIÇ VE SABAN
BU İKİ FATİHTEN BİRİNCİSİ, İKİNCİSİNE DAİMA YENİLDİ!
K. Atatürk
HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR: O DA TOPRAK!
İLK İNSAN (HZ. ÂDEM >a.s<) İLK ÇİFTÇİY Dİ
TOPRAK DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN TERİNİN
KARŞILIĞINI VERİR…
MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…
Anonim
ÇİFTÇİLER GÜNEŞ BATANA KADAR DEĞİL
İŞLERİ BİTİNE KADAR ÇALIŞIRLAR!
La Edri
2026
Taceddin Akbaş'ın 'BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Allah affeder, ihmal affetmez!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR! adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Beyaz melek< olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda' adlı köşe yazısı... Devamı
Aksaray’ın Eskil ilçesinden korkutan bir son dakika kaza haberi geldi... Meryemağıl Yayla Kavşağı’nda mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs ile kamyonet çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kontrolden çıkan araç, yol kenarındaki elektrik direğine vurarak yan yattı. Peki, can pazarının yaşandığı kazada yaralıların son durumu nasıl, kimlikleri belli oldu mu? işte olay yerinden ilk görüntüler ve sıcak detaylar...
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin merakla beklediği “Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Eğitimi” takvimini resmen duyurdu. Yetki belgesi almak isteyen yetiştiriciler için başvuru ekranı açılırken, eğitimin gerçekleştirileceği tarih ve yer belli oldu. İ
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, buğday ve tahıllarda görülen pas hastalığına karşı üreticileri uyardı.
Burdur Tarım Fuarı'nda Kadın Çiftçiler Yarışması'nda birinci olan Ayşe Özdemir, beraberindeki heyetle birlikte Bucak Kaymakamı Can Kazım Kuruca'yı makamında ziyaret etti. Ziyarette tarım sektörü ve kadın çiftçilerin rolü konuşuldu.
Seracılık malzemelerinden sandviç panele, demir profilden hırdavata kadar aradığınız her şey burada. Yeni hastane aşağısında açılan MAS ÇELİK hizmete başladı.
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki okul kantini ve yemekhaneleri mercek altına aldı.
Yorumlar (0)