Ruhittin Sönmez

Ümit Özdağ ve Sinan Oğan'ın tercihleri

Ruhittin Sönmez'in 'Ümit Özdağ ve Sinan Oğan'ın tercihleri' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Ata İttifakı adayı olan Sinan Oğan ile bu ittifakın ana gövdesi Zafer Partisi'nin Genel Başkanı Ümit Özdağ 2. tur için zıt tercihlerde bulundular.

Sinan Oğan'ın ile Ümit Özdağ'ın tercihini açıklaması süreci, şekli ve sonucu tamamen farklı oldu.

· Sinan Oğan tek başına basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında herhangi bir partinin amblemi, bayrağı ve yöneticisi yoktu.

· Oğan, okuduğu metni sanki ilk defa görüyormuş gibiydi. Metni tutuk bir şekilde okudu, sık sık su içti, kararını açıklarken basın mensuplarının yüzüne bile bakamadı.

· Cumhur İttifakı ve Erdoğan'ı destekleme kararının gerekçesini açıklayan bir cümle kuramadı. Metnin başından sonuna kadar okudukları Millet İttifakı adayını desteklemek için yazılmış gerekçelere benziyordu. Son cümlesi önceki anlattıklarıyla çelişki içindeydi.

***********************

SİNAN OĞAN'IN ŞARTLARI KARŞILANDI MI?

Sinan Oğan hangi adayı destekleyeceğini belirleyecek şartlarını şöyle açıklamıştı:

PKK, FETÖ, Hizbullah ve her türlü terör örgütüyle kesintisiz mücadele... Sığınmacıların geri gönderilmesi... Anayasanın ilk 4 maddesi ve 66. maddeye asla dokunulmayacağının garanti edilmesi...

Sinan Oğan Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir saate yakın görüştü.

· Aslında davet Erdoğan'dan geldiyse (YRP'yi ziyareti gibi) Oğan'ı ziyaret etmesi gerekirdi. Ama Oğan Ankara'dan İstanbul'a geldi ve Saray'da "kabul edildi."

· Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın Sinan Oğan'ın şartlarını kabul ettiğine dair bir açıklama duymadık. Aksine Erdoğan "ben böyle pazarlıklara girmem" gibi bir söz söyledi.

· Ayrıca Oğan, Cumhur İttifakı'nın Erdoğan'dan sonra diğer önemli figürü Devlet Bahçeli için sorduğu sorunun cevabını alamamıştı.

Babala TV'deki programda Oğan, kendisine yöneltilen "Şu an Devlet Bahçeli karşınızda olsa ona ne söylemek istersiniz?" sorusuna, "Türk bayrağındaki 'Türk' ismini çıkarmayı talep eden HÜDA PAR'la Türk milliyetçileri nasıl yan yana gelebilir?" demişti.

Bahçeli üstelik Sinan Oğan'ı hedef alarak "olmayan siyasi gücünü varmış gibi gösterip siyaseti at pazarına çeviren", "milli ve ahlaki değerlerle ters düşen fırsatçı acizlerden" olmakla suçlamıştı. Oğan'ın taleplerini de "aşırı talep listesi" olarak tanımlamıştı.

· Sonuçta Sinan Oğan Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nı destekleme kararını açıkladı. Basın açıklamasından sonra, soru bile almadan, adeta kaçar gibi gitti. 3 gündür ortalıkta görünmüyor. Tercihini savunan bir açıklama yapamadı.

· Çok kısa zamanda Oğan'ın da Destici, Bahçeli, Kurtulmuş ve Soylu gibi "Erdoğanist" hale geleceğinden kuşku duyulmuyor. Bahçeli, Destici, Hüdapar Başkanından oluşan fotoğraf karesine Oğan'ın da eklenmesi sürpriz olmayacak.

***********************

OĞAN DESTEKÇİLERİNİ ÜZDÜ

Sinan Oğan kendisini "Türk Milliyetçilerinin bir adayı olsun" diye destekleyenleri şaşkınlık içinde bıraktı. Bu aşamaya kadar kendisine destek veren önemli isimler üzüntü ve pişmanlıklarını açıklamaktalar.

Mesela Sinan Oğan'ın adaylığı için imza veren eski Ülkü Ocakları Başkanı ve eski MHP Milletvekili Atila KayaOğan'ın kararını eleştirdi.

İmza verdiği için kendisine teşekkür eden Oğan'ın, twitter paylaşımını alıntılayan Kaya, "Ben, 'cehennemin kapılarını kapayasın' diye imza vermiştim; "cehenneme odun taşıyasın" diye değil! Arzuladığın ikbali 'tek adam'ın iradesinden devşirebileceğini umuyorsan; eklemlenmeye çalıştığın geleneği hiç tanıyamamışsın demektir" ifadelerine yer verdi.

Yine Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da mesajında, "Değerli arkadaşlar! Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, samimi olarak, milliyetçi diyerek Sinan Oğan Bey'e sizlerden imza istirham etmiştim. Sağ olun birçoğunuz destek verdiniz. Ancak maalesef söylediklerinin ve vaatlerinin tam aksi bir karar aldı ve hepimizi hayal kırıklığına uğrattı. Böyle bir sonucu öngöremediğim için siz imza verenlerden özür diliyorum. Çok üzgünüm. Ama ümitsiz değilim. Gün doğmadan neler doğar"

"Kendisine imza verilmesini istedim, milliyetçiler ortada kalmasın diye. Ama O maalesef, dini siyasete alet edenleri, Hüda-par'ı tercih etti" dedi.

Sonuçta her ne sebep ve saikle bu tercihi yaptıysa Sinan Oğan'ın içine sinmediği, kararından utandığı, verdiği kararın doğruluğuna kendisinin de inanmadığı gibi bir algı oluşturdu.

Bu algı sebebiyle, ilk turda kendisine oy verenlerden, "Erdoğan'a oy verin" telkini pek etkili olmayacak.

***********************

ÜMİT ÖZDAĞ FARKI

Kendisinin aday gösterdiği Sinan Oğan ile görüş ayrılığına düşmesi, Zafer Partisi lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'ı da zayıflatabilirdi. Ama Ümit Özdağ çok sağlam bir duruşla krizi fırsata çevirdi.

· Sinan Oğan'ın tersine, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile 2 defa kendi partisinde görüştü.

· Ümit Özdağ'ın desteklemek için şart koştuğu 7 maddelik yazılı bir protokol düzenlendi. Bu hususlarda mutabık kalındığı ortak basın toplantısı ile açıklandı ve basın önünde birlikte imzalandı.

· Bu protokolde PKK, FETÖ, Hizbullah ve her türlü terör örgütüyle kesintisiz mücadele... Sığınmacıların bir yıl içerisinde geri gönderilmesi.... Anayasanın ilk 4 maddesi ve 66. maddeye asla dokunulmayacağı... garanti edilmekte.

· Ümit Özdağ "benim olduğum yerde teröre taviz verilmez", "sığınmacıları bir yıl içinde ülkelerine göndereceğiz"gibi kesin teminatlar verdi.

Ümit Özdağ şartları kabul edildiği için 2. Turda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıkladı.

Bu şartlar esasen Millet İttifakı'nın "Ortak Mutabakat Metninde" yer alıyordu. Fakat Ümit Özdağ seçmenin tercihinde çok etkili olan hususları böyle bir protokole bağlamakla Türk Milliyetçilerine bir umut verdi.

Ayrıca Kılıçdaroğlu kazandığı taktirde, Özdağ muhtemelen Bakan olarak bunların uygulanmasında rol alacak. Böyle olunca "CHP adayına asla oy vermem" diyenlerin bir kesiminin daha Kılıçdaroğlu'na oy vermesinin yolunu açtı.

Bu stratejik hamleyle Ümit Özdağ da Kemal Kılıçdaroğlu da kazançlı çıktı. Bu iş birliği sayesinde, Özdağ ilk turda Sinan Oğan'a oy verenlerin çoğunun oyunu Kılıçdaroğlu'na yönlendirebilecek. Hatta Oğan'a oy vermeyen ve fakat Kemal Kılıçdaroğlu'na tam güvenemediği için Erdoğan'a oy veren milliyetçilerden bir kısmının Kılıçdaroğlu'na oy vermesi mümkün olabilecek.

Bir referanduma dönüşen Cumhurbaşkanlığı yarışında, Kemal Kılıçdaroğlu'nun şansının hiç olmadığı kadar arttığı kanaatindeyim.

 

Ruhittin Sönmez

25 Mayıs 2023

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

04
HAZİRAN

2026

HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?

Ruhittin Sönmez'in 'HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?' adlı köşe yazısı Devamı

01
HAZİRAN

2026

Türkiye uçuyor, yolcular uykuda

Ruhittin Sönmez'in 'Türkiye uçuyor, yolcular uykuda' adlı köşe yazısı... Devamı

22
MAYIS

2026

Türk'ün huzurla kavgası

Ruhittin Sönmez'in 'Türk'ün huzurla kavgası' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MAYIS

2026

19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU

Ruhittin Sönmez'in '19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU' adlı köşe yazısı... Devamı

14
MAYIS

2026

Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu

Ruhittin Sönmez'in 'Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?

Ruhittin Sönmez'in 'Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?' adlı köşe yazısı... Devamı

07
MAYIS

2026

Öcalan Koordinartör olsun mu?

Ruhittin Sönmez'in 'Öcalan Koordinartör olsun mu?' adlı köşe yazısı... Devamı

04
MAYIS

2026

Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı

Ruhittin Sönmez'in 'Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı' adlı köşe yazısı... Devamı

02
NİSAN

2026

Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü

Ruhittin Sönmez'in 'Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü' adlı köşe yazısı... Devamı

30
MART

2026

Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri

Ruhittin Sönmez'in 'Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Ümit Özdağ Isparta’da Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu
Siyaset

Ümit Özdağ Isparta’da Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

İş yerlerini tek tek ziyaret eden Özdağ, ekonomik koşullar, hayat pahalılığı ve yerel sorunlar hakkında vatandaşların görüşlerini aldı

Ümit Özdağ: “İktidar Mutlak Yoksulluğu Gizlemeye Çalışıyor”
Siyaset

Ümit Özdağ: “İktidar Mutlak Yoksulluğu Gizlemeye Çalışıyor”

Özdağ, iktidarın siyasi gündem üzerinden ekonomik sorunları görünmez kılmaya çalıştığını savunarak, Türkiye'nin asıl gündeminin derinleşen yoksulluk olduğunu söyledi

Ümit Özdağ’dan Doruk Madencilik İşçilerine Destek
Siyaset

Ümit Özdağ’dan Doruk Madencilik İşçilerine Destek

Özdağ, Yıldızlar SSS Holding önünde bir araya gelen işçilerle görüşerek destek mesajı verdi.

Ümit Özdağ, Ankara Kent Konseyi Heyetini Kabul Etti
Siyaset

Ümit Özdağ, Ankara Kent Konseyi Heyetini Kabul Etti

Taraflar, Ankara'nın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak çözüm önerileri üzerinde fikir alışverişinde bulundu

Ümit Özdağ’dan “Mutlak Butlan” Kararına Sert Tepki
Siyaset

Ümit Özdağ’dan “Mutlak Butlan” Kararına Sert Tepki

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi hakkında verilen “mutlak butlan” kararına ve erken seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Ümit Özdağ  “CHP’de mutlak butlan kararı demokrasiye indirilmiş bir darbedir”
Siyaset

Ümit Özdağ “CHP’de mutlak butlan kararı demokrasiye indirilmiş bir darbedir”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Antalya’nın Serik ilçesinde başlattığı 3 günlük programını yarıda keserek Ankara’ya dönme kararı aldığını açıkladı.