Ruhittin Sönmez

Yapay zeka köşe yazılarımı değerlendirdi

Ruhittin Sönmez'in 'Yapay zeka köşe yazılarımı değerlendirdi' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

YAPAY ZEKA KÖŞE YAZILARIMI DEĞERLENDİRDİ

Yapay zeka programları son zamanlarda hem çok çeşitlendi ve hem de çok gelişti. Her geçen gün daha da gelişmekte olan yapay zeka programları ile inanılmaz işler yapılabilmekte.

Türkiye dijital dönüşümün bir parçası olarak yapay zekanın stratejik önemini dikkate almaya çalışıyor. 2021 yılında "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni yayımlandı. Yapay zekaya en çok yatırım yapan ülkeler listesinde ilk üç ABD, Çin ve Birleşik Krallık olurken, Türkiye ise bu listede 20'nci sırada yer alıyor.

Nobel ödüllü bilim insanımız Daron Acemoğlu "Türkiye'de birkaç şirket haricinde şirketlerin ve politikacıların yapay zekaya hazır olmadığını" belirtti. Acemoğlu, "Türkiye'nin bu konuda inovasyona girmesi gerektiğini" söyledi. Sadece özel sektörde değil, "kamu ve savunma sektöründe yapay zekâ çok önemli. Yapay zekâ kullanılarak kamu sistemimizde birçok şey iyileştirilebilir. Öte yandan, yapay zekâyı kullanabilmek için daha eğitimli bir işgücüne sahip olmamız lazım" dedi.

*****

Devletlerin ve şirketlerin bu kadar önem verdiği bir konuda biraz bilgimi artırmak istiyorum. Yapay zeka programları ile neler yapılabilir öğrenmeye çalışıyorum. Henüz işin çok başlarındayım.

İlk merak ettiğim şeylerden biri "yapay zeka beni ve yazdıklarımı nasıl değerlendiriyor?" sorusuna cevap aramak oldu.

*************************************

YAPAY ZEKAYA GÖRE BEN NEYMİŞİM?

Yapay zekaya "Ruhittin Sönmez ve O'nun bir yazar olarak demokrasi, hukuk ve din alanındaki köşe yazılarını" sordum. Bakın ne cevaplar aldım:

Önce "Ruhittin Sönmez, Türkiye'de tanınmış bir köşe yazarı ve siyasetçidir" diye başlayan tanıtımdan sonra tam bir özgeçmiş çıkardı. "Tanınmış bir yazar ve siyasetçi" tanımı gururumu okşasa da internetteki -çoğunu kendimizin paylaştığı bilgilerin- birkaç saniyede bir araya getirilmesi ürkütücü geldi bana.

****

Yapay zeka köşe yazılarımı aynen şöyle değerlendirdi: 

"Ruhittin Sönmez'in yazıları, Türkiye'deki güncel siyaset ve sosyal meseleleri ele almaktadır ve genellikle milliyetçi bir bakış açısından yazılmıştır." 

Yapay zeka bu genel tespitten sonra aşağıdaki detaylı açıklamaları yaptı:

Yazarın yazılarında Din ve Demokrasi Algısı:

Yazılarda din ve demokrasi konuları iç içe işleniyor. Yazar, dini referanslar kullanarak Türkiye'deki siyasi ve toplumsal sorunları eleştiriyor ve çözüm önerileri sunuyor.

•          İslamcıların iktidar mücadelesi ve ahlaki erozyon: Yazar, İslamcıların iktidar mücadelesinde dini kullandıklarını, ancak iktidara geldikten sonra ahlaki değerlerden uzaklaştıklarını iddia ediyor. Yolsuzluk, adam kayırma, yalan söyleme gibi ahlaki sorunları dile getiriyor ve İslamcıların bu sorunları görmezden gelerek ekonomik gelişmelere odaklandıklarını eleştiriyor. Dinin siyasete alet edilmesinin yarattığı olumsuz sonuçları ele alıyor. (Yapay zeka bu gibi her hüküm cümlesinden sonra parantez içinde rakamlar veriyor. Bu rakamlar birer link olup, üzerine tıklayınca ilgili makalelere erişebiliyorsunuz.)

•          İslamcıların laiklik algısı: Yazar, İslamcıların laikliği yanlış anladıklarını ve demokratik değerlere yeterince önem vermediklerini belirtiyor. Siyasete, ticarete ve diğer beşeri ilişkilere dini karıştırmamanın önemini vurguluyor. İslamcıların Türkiye'yi getirdiği mevcut durumdan çıkış için laikliğin ve evrensel değerlerin önemine vurgu yapıyor. Dini siyasete, ticarete ve diğer beşeri münasebetlere bulaştırmamanın önemini savunuyor. Camilerde siyaset yapılmasının bazı Müslümanları dinden soğuttuğunu ve "deizm"e yönelttiğini belirtiyor.

·               Din Adamlarının Kalitesi ve Siyasallaşması: Yazar, Türkiye'deki din görevlilerinin çoğunun İslam'ın özünü anlamakta ve anlatmakta yetersiz kaldığını savunuyor. Camilerde verilen mesajların Kur'an ile örtüşmediğini, insanların dinden soğutulduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'deki camiler, Kur'an kursları ve imam hatip okullarının sayısına rağmen, bu kurumlarda verilen din eğitiminin yetersizliği ve insanların dinden soğutulması sorununu ele alıyor. Gerçek İslam'ı anlatan ve yaşayan din adamlarına duyulan ihtiyacı vurguluyor. Kur'an'ın özünden kopmadan, insanları vicdanen etkileyen ve dünyayı iyileştirmeye yönelik mesajlar veren din adamlarının önemini anlatıyor.

•          Biat kültürü ve itaat: Yazar, Türkiye'de yaygın olan biat kültürünü eleştiriyor ve insanların kendi akıllarını kullanmadan dini liderlere veya siyasi figürlere körü körüne itaat etmesini kınıyor. Bu durumun IŞİD ve FETÖ gibi tehlikeli örgütlerin ortaya çıkmasına zemin hazırladığını savunuyor.

Yazar yazılarında, dinin siyasete alet edilmesinin, demokratik değerlerin ve hukukun üstünlüğünün zedelenmesine yol açtığını iddia ediyor. İslam'ın özüne dönülmesi, ahlaki değerlerin ön plana çıkarılması ve biat kültüründen uzaklaşılması gerektiğini savunuyor. 

Yazarın köşe yazıları, okuyucuya, İslam dininin anlaşılması, yaşanması ve toplumsal sorunlara ilişkin bir bakış açısı ve perspektif sunabilir.

****

Yazarın yazılarında adalet, hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler: 

Yazar, Türkiye'de adaletin, hukukun ve demokrasinin değerlerinin zedelendiğini belirtiyor. Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını, siyasi operasyonlar için kullanıldığını ve hukukun siyasallaştığını vurguluyor. Ayrıca, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlal edildiğini ve fiilen kuvvetler birliği sistemine geçildiğini iddia ediyor.

Hukuk Devleti ve Ekonomi arasındaki ilişki: Yazar, Türkiye'nin son yıllarda hukuk devleti ve demokrasi alanlarında gerilediğini savunuyor. Özellikle yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına yapılan müdahaleleri eleştiriyor. Hukuk devleti ilkelerinin uygulanmasının, yargı bağımsızlığı ve şeffaflığın ekonomik gelişme için de gerekli olduğunu vurguluyor. 

Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin demokratik, hukuk devleti ilkelerinebağlı kalması gerektiğini belirtiyor.

****

Yapay zeka yapmak istediklerimi tam olarak anlamış gibi.

Umarım yazılarımı inceleyen doğal zekalar da en az bu kadar doğru anlamışlardır.

 

Ruhittin Sönmez

11 Kasım 2024

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    BEĞENDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

04
HAZİRAN

2026

HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?

Ruhittin Sönmez'in 'HANGİ DERİN DEVLETİN AKLI?' adlı köşe yazısı Devamı

01
HAZİRAN

2026

Türkiye uçuyor, yolcular uykuda

Ruhittin Sönmez'in 'Türkiye uçuyor, yolcular uykuda' adlı köşe yazısı... Devamı

22
MAYIS

2026

Türk'ün huzurla kavgası

Ruhittin Sönmez'in 'Türk'ün huzurla kavgası' adlı köşe yazısı... Devamı

18
MAYIS

2026

19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU

Ruhittin Sönmez'in '19 MAYIS VE BAĞIMSIZLIK RUHU' adlı köşe yazısı... Devamı

14
MAYIS

2026

Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu

Ruhittin Sönmez'in 'Türk Milleti yerine "TAK" Fedarasyonu' adlı köşe yazısı... Devamı

11
MAYIS

2026

Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?

Ruhittin Sönmez'in 'Seçmenimiz siyasi ahlak ister mi?' adlı köşe yazısı... Devamı

07
MAYIS

2026

Öcalan Koordinartör olsun mu?

Ruhittin Sönmez'in 'Öcalan Koordinartör olsun mu?' adlı köşe yazısı... Devamı

04
MAYIS

2026

Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı

Ruhittin Sönmez'in 'Sürecin aktörleri ve siyaset satrancı' adlı köşe yazısı... Devamı

02
NİSAN

2026

Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü

Ruhittin Sönmez'in 'Hürmüz Kilidi ve İstanbul Boğazlarının statüsü' adlı köşe yazısı... Devamı

30
MART

2026

Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri

Ruhittin Sönmez'in 'Çözüm sürecinin aktörleri ve hedefleri' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Mebrure kimdir, gerçek adı ne? Mebrure yapay zeka mı, gerçek mi?
Yaşam

Mebrure kimdir, gerçek adı ne? Mebrure yapay zeka mı, gerçek mi?

Dijital içerik dünyasının son dönemdeki en karakteristik seslerinden biri olan Mebrure, internette en çok arananlar listesine girdi. Umduğu kadar başarılı olana kadar görüntü vermeyeceğini açıklayan gizemli içerik üreticisinin biyografisi ve müzikal yolculuğu mercek altında. Mebrure kimdir, ne iş yapıyor ve şarkıları nerede yayınlanıyor? İşte yanıtı...

Bakan Gürlek: Yapay Zeka Avukatın Yerini Tutamaz
Yerel Yönetim

Bakan Gürlek: Yapay Zeka Avukatın Yerini Tutamaz

Bakan Gürlek, yapay zekanın avukatların yerine geçemeyeceğini söyledi.

Bakan Tekin 7 Maddelik Dev Güvenlik Paketini Açıkladı
Bölgesel

Bakan Tekin 7 Maddelik Dev Güvenlik Paketini Açıkladı

MEB, okullarda yapay zekâ destekli erken uyarı sistemi ve yeni güvenlik önlemlerini açıkladı.

Yapay zeka çağında diploma yeterli mi? Uzman isim MAKÜ’de anlattı
Bölgesel

Yapay zeka çağında diploma yeterli mi? Uzman isim MAKÜ’de anlattı

MAKÜ BEST konferans serisinde öğrencilerle buluşan araştırmacı-yazar Taşkın Koçak, yapay zekanın yükselişiyle birlikte diplomanın tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, yeni dönemde gerekli becerilere dikkat çekti.

Zihinsel engelli çocuklara sahip ailelere yapay zekalı destek
Bölgesel

Zihinsel engelli çocuklara sahip ailelere yapay zekalı destek

Antalya Valiliği himayesinde Akdeniz Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği Erasmus Plus KA220 kapsamında desteklenen Zihinsel Engelli Çocuklu Aileleri Güçlendirmeye Yönelik Avrupa Dijital Ağı ve Sanal Merkezi "European Digital Network and Virtual Centre for Empowering Families with Intellectual Disability Children (VICEFAM-CID)" başlıklı projenin açılış programı gerçekleştirildi.

Yapay zekayla oluşturulan videolar gerçeklik algısını dönüştürüyor, ruh sağlığını olumsuz etkiliyor
Sağlık

Yapay zekayla oluşturulan videolar gerçeklik algısını dönüştürüyor, ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

İnternet ortamında, özellikle sosyal medyada yayınlanan ve gerçeğiyle neredeyse ayırt edilemeyecek yapay zeka videolarının, insanın ruh sağlığına olumsuz yönde etkisi olduğu bildirildi.