Ruhittin Sönmez

Zeka ortalaması yüksek ülkelerde ekonomi ve demokrasi

Ruhittin Sönmez'in 'Zeka ortalaması yüksek ülkelerde ekonomi ve demokrasi' adlı köşe yazısı

Ruhittin Sönmez

ZEKA ORTALAMASI YÜKSEK ÜLKELERDE EKONOMİ VE DEMOKRASİ

Dünyada zeka seviyesini ölçmek amaçlı standartlaştırılmış testler yapılıyor. Bu testlerle ülke bazında IQ ölçümlemeleri yapan araştırmalarda küresel ortalama IQ 100 olarak kabul ediliyor.

2023 yıl sonu itibarıyla, en zeki ülke vatandaşları 107.54 ortalama ile Güney Koreliler oldu. Güney Kore'yi 106.99 ile Çinliler,106.84 ile İranlılar, 106.18'le Japonlar izliyor.

Türkiye ise IQ (zekâ seviyesi) sıralamasında 95,63 ortalama IQ ile 105 ülke arasında 73'üncü oldu.

İlk 10'da yer alan diğer ülkelerde zekâ seviyesi (IQ oranı) Singapur'da 106.18; Avusturya, Kanada, Almanya, Slovenya, Moğolistan 102 puan mertebesinde. (Bu konuda 26 Şubat 2024'te bir köşe yazısı yazmıştım. İsteyen linkten okuyabilir.)

Çin çok büyük bir nüfusa sahip. Dünya nüfusunun yaklaşık %18'ini temsil eden Çin çok yüksek ortalama IQ puanı ile diğer ülkelerin puanlarını etkiliyor. Fakat bu durumun sıralamaya etkisi söz konusu değil. 

****

EKONOMİ, HUKUK VE DEMOKRASİ ARASINDA İLİŞKİ VAR MI?

NE KADAR HUKUK O KADAR REFAH, NE KADAR HUKUK O KADAR EKMEK gibi başlıklarla yazılar yazıyorum. Gelişmiş ve ekonomisi sağlam bir ülke olmanın temel şartının hukukun üstün olduğu bir toplum olmakta yattığı tezini şu tür gerekçelerle savunuyorum: 

Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden uzaklaşılması toplumda, iç ve dış yatırımcılarda güven azalmasına yol açıyor. Yabancı sermaye girişi ve kalıcı yatırımları olumsuz etkiliyor. Bu da ekonomik dengeleri bozuyor. 

Hukuktan uzaklaşıldıkça yolsuzluk, hırsızlık ve usulsüzlük yapanların cesareti artıyor. "Adalet" duygusu zarar görüyor.

Yargının siyasallaşması sonucu hiç kimse özgürlüğü ve mal varlığı konularında kendisini güvende hissetmiyor.

Güvensizlik ve öngörülemezlik ekonomide gelişmeyi önlüyor.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, "bir ülkede hukukun üstünlüğü ilkesi ne kadar yerleşmişse o ülke o kadar refah içindedir."

Yani Hukukun Üstünlüğü Endeksinde 117. sırada olan Türkiye'nin Küresel Refah Endeksinde 93. sırada olması tesadüf değil.

******************************

ÇİN'DE HUKUK MU VAR DA GELİŞTİ?

Şu sıralarda, çok sayıda bilim insanı, siyasetçi ve yazar, "Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomik programın başarılı olması için, öncelikle Türkiye'nin hukuk devleti olmasının önündeki engellerin kalkması lazım" diye yazıyor.

Fakat Çin'in durumu bazı kafaları karıştırıyor. "Çin'de hukuk mu var da gelişmiş ülke oldu?" diye soruyorlar.

İşte bu soruya Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez X (Twitter)'de şöyle cevap verdi:

"Çin'de bizim anladığımız anlamda hukuk yok. Buna karşılık ekonomilerinde öngörülebilirlik var. İkide bir karar değiştirmiyorlar, kimse merkez bankasına 'faizi indir veya artır' diye talimat vermiyor. Öyle olunca da Batı sermayesi Çin'i öngörülebilir ülke olarak görüyor, emek de ucuz olduğu için yatırım yapıyor.

Çinliler, ÇALIŞKAN ve IQ DÜZEYİ YÜKSEK insanlar. Batı'nın yatırımlarını değerlendirerek önce taklit ürünler yaptılar, son on yıldır da artık kendi ürünlerini yapıyorlar, kendi buluşlarını piyasaya sürüyorlar."

******************************

GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN

Demek ki güçlü bir ekonomiye sahip olmak için 1- Güvenilir ve öngörülebilir olmak, 2- Zeki ve çalışkan bir toplum olmak gerekiyor.

Keşke ülkeleri yöneten iktidarların ZEKA ve AHLAKLARINI ölçen araştırmalar da yapılabilse. Çünkü gelişmiş bir ülke olmak için ülkeyi yöneten kadroların zeka ve ahlak seviyelerinin de yüksek olması şarttır kanaatindeyim. (Merak ediyorum, Türkiye kaçıncı sırada olurdu?)

Eğer bir sihirli el değmezse, bu verilere göre Türkiye'nin çok güçlü bir ekonomiye sahip olması mümkün olmayacak. 

Çünkü mevcut yönetim güvenilir ve öngörülebilir olmadığı gibi halkımız da ticari ve sosyal hayatında birbirine güvenmiyor. Komşumuzun, akrabamızın dahi yarın bize kazık atıp atmayacağından emin değiliz.

Büyük Atatürk "Türk Milleti'nin karakteri yüksektir. Türk Milleti zekidir, çalışkandır" diye motive etmişti bizi. 

Ama yapılan araştırmalara göre, son yıllarda ortalama zeka seviyesi yüksek olmayan bir toplum olduğumuz gibi artık ortalama insan yapımızın çalışkan olmadığı da açıktır. 

"Suriyeliler, Afganlar olmasa başta tarım ve hayvancılık alanında olmak üzere üretim ve hizmet sektöründe çalışacak insan bulamıyoruz" yakınmaları bunu gösteriyor.

****

GELİŞMİŞ ÜLKE DEMEK

Yukarıda "Güçlü Ekonomi İçin" başlığını kullandım. Çünkü ekonomisi güçlü olmak "gelişmiş bir ülke olmak" demek değildir. 

Mahfi Eğilmez bu konuda şu açıklamayı yapıyor: "Çin, dünyada en yüksek ikinci GSYH'ye sahip olmasına karşılık gelişmiş ülkeler arasında değil. Bunun birçok nedeni var ama üçü önemli:

(a) Kişi başına gelirin düşüklüğü (12 bin dolar.) Gelişmiş ülke statüsüne geçebilmek için 25 - 30 bin dolara ulaşmak gerekiyor.

(b) Öngörülebilirlik olsa da bu, gelişmiş ülke sayılmak için gerekli olan hukukun üstünlüğünün yerini tutmuyor. (Hukukun üstünlüğü "devlet gücünün ve kurumların hukuk ile sınırlanması ve bunun üzerinde hiçbir güç olmaması" demek. RS)

(c) Demokrasi ve gelişmiş insan hakları sistemi yok."

******************************

ZİHNİYET DEĞİŞMEDEN BAŞARAMAYIZ

Kötü beslenen ve iyi eğitim almayan, düşünme ve hayal etme melekeleri körelen halkımızın ekonomik, sosyal ve ruhsal gelişimini sağlayarak ortalama IQ seviyesi, ahlakı ve motivasyonu yükseltilebilir. Yükseltmek zorundayız.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ABİDE 2019 araştırmasına göre, "Türkçede öğrencilerin yüzde 66,1'i orta düzey ve altındadır. Bu öğrenciler deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor."

Bu yüzden halkımızın çoğu hukuk, adalet, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı gibi soyut kavramların ekonomi ve siyasetle sebep sonuç ilişkisini kavrayamıyor.

"Cahillerin ferasetine güvenen," "okumayan, okuduğunu da anlamayan insanları tercih edenlerin" ve "kindar nesil yetiştirme gayretinde olanların" uzun süreli iktidar olmaları mümkündür. Ama böyle bir zihniyetin ülkeyi kalkındırması ve gelişmiş bir ülke yapmasını beklemek, tekeden süt çıkarmayı umut etmekten farksızdır.

29 Temmuz 2024

Ruhittin Sönmez

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

10
EYLÜL

2026

Bossland Cumhuriyeti’nde yönetim sanatı

Ruhittin Sönmez'in “Bossland Cumhuriyeti’nde yönetim sanatı” adlı köşe yazısı. Devamı

18
AĞUSTOS

2026

İlkesizliğin ve siyasi ahlaksızlığın normalleşmesi

Ruhittin Sönmez'in “İlkesizliğin ve siyasi ahlaksızlığın normalleşmesi” adlı köşe yazısı. Devamı

11
AĞUSTOS

2026

Avrupa, Irak ve Lübnan'daki federasyonlar

Ruhittin Sönmez'in “Avrupa, Irak ve Lübnan'daki federasyonlar” adlı köşe yazısı. Devamı

24
TEMMUZ

2026

Sanayide kök sorunlar

Ruhittin Sönmez'in “Sanayide kök sorunlar” adlı köşe yazısı. Devamı

20
TEMMUZ

2026

Dinde şeklin özü tüketmesi

Ruhittin Sönmez'in “Dinde şeklin özü tüketmesi” adlı köşe yazısı. Devamı

16
TEMMUZ

2026

Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi

Ruhittin Sönmez'in 'Türk mizahtan korkmazdı, gülmeyi severdi ' adlı köşe yazısı Devamı

13
TEMMUZ

2026

Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu

Ruhittin Sönmez'in 'Ak Parti'de küskünlerin suskunluğu ' adlı köşe yazısı Devamı

11
TEMMUZ

2026

Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli

Ruhittin Sönmez'in 'Trump'ın dostluğunun Türkiye'ye bedeli' adlı köşe yazısı Devamı

06
TEMMUZ

2026

İki gencin sivil itaatsizliği

Ruhittin Sönmez'in 'İki gencin sivil itaatsizliği' adlı köşe yazısı Devamı

02
TEMMUZ

2026

Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar

Ruhittin Sönmez'in 'Fahiş fiyatla mücadelede değişmeyen yanlışlar' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Keçiören'de Gençlere Yapay Zeka Eğitimi
Yerel Yönetim

Keçiören'de Gençlere Yapay Zeka Eğitimi

Keçiören Belediyesi TEKNOMER bünyesinde faaliyet gösteren Mobil Dijital Eğitim Merkezi (DİGEM), gençlerin üretken yapay zekâ teknolojilerini bilinçli, etkili ve verimli şekilde kullanabilmeleri amacıyla Prompt Mühendisliği Eğitimi düzenledi. Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen eğitim programında, katılımcılara yapay zekâ araçlarının doğru ve verimli kullanımına yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

DEVA Partili Kısacık'tan Yapay Zekâ Çıkışı: "Kaybedecek Bir Günümüz Bile Yok"
Siyaset

DEVA Partili Kısacık'tan Yapay Zekâ Çıkışı: "Kaybedecek Bir Günümüz Bile Yok"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yapay zekâ alanındaki gelişmeleri gündeme taşıdı. Dünyanın yapay zekâ ekseninde yeni bir dönüşüm sürecine girdiğini belirten Kısacık, Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan 2026-2030 Türkiye Yapay Zekâ Eylem Planı'nın aradan 41 gün geçmesine rağmen yayımlanmadığını belirterek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na, "Eylem planı nerede?" sorusunu yöneltti.

Yapay zeka ile çalışmak: meslekler yok mu oluyor, şekil mi değiştiriyor?
Yaşam

Yapay zeka ile çalışmak: meslekler yok mu oluyor, şekil mi değiştiriyor?

Yapay zeka ile çalışmak iş dünyasını nasıl değiştiriyor? Hangi meslekler dönüşüyor, hangi beceriler öne çıkıyor? Yapay zekanın gelecekte çalışma hayatına etkilerini tüm yönleriyle keşfedin.

Erdoğan: "Savaşın Doğası Değişiyor, Yapay Zekâ ve İHA'lar Yeni Dönemin Belirleyicisi"
Siyaset

Erdoğan: "Savaşın Doğası Değişiyor, Yapay Zekâ ve İHA'lar Yeni Dönemin Belirleyicisi"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kurmay Subaylar Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, mezun olan kurmay subayları tebrik ederek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, değişen güvenlik ortamına dikkat çekerek yapay zekâ, insansız sistemler ve siber tehditlerin modern savaşların seyrini belirlediğini söyledi.

Adalet Bakanı Gürlek'ten Yapay Zekâ Destekli Dolandırıcılık Operasyonuna Tebrik Mesajı
Siyaset

Adalet Bakanı Gürlek'ten Yapay Zekâ Destekli Dolandırıcılık Operasyonuna Tebrik Mesajı

Paylaşımda, şüphelilerin çok sayıda Çekya vatandaşı başta olmak üzere Avrupalı mağdurları dolandırarak yüksek miktarda haksız kazanç elde ettiklerinin belirlendiği ifade edildi.

Yapay Zeka İçerikleri Sanatı Tehdit mi Ediyor, Yoksa Yeni Bir Dil mi Açıyor?
Yaşam

Yapay Zeka İçerikleri Sanatı Tehdit mi Ediyor, Yoksa Yeni Bir Dil mi Açıyor?

Tartışmanın merkezinde ise tek bir soru var: Yapay zekâ sanatı değersizleştiriyor mu, yoksa sanatçının eline yeni bir ifade aracı mı veriyor?