Kuraklığa çözüm olur mu ? Kocakarı soğuklarıyla kar geliyor

Meteoroloji tarafından bu hafta için verilen haritalı hava durumu raporuna göre Türkiye yeni bir yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Kocakarı soğukları için de uyarı geldi.

Kuraklığa çözüm olur mu ? Kocakarı soğuklarıyla kar geliyor

Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve iç kesimlerinde 6 ila 10 derece azalacak. Meteoroloji bugün beklenen kuvvetli rüzgar ve sağanak nedeniyle 14 kente sarı, 4 kente ise turuncu kodlu uyarıda bulundu. Yağışların Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta Karadeniz, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Elazığ, Tunceli çevreleri, Şanlıurfa'nın doğusu ve Diyarbakır'ın batısında kuvvetli, Antalya’nın doğusu ile Adana çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Marmara’nın doğusu, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli'nin doğusu, Bitlis, Muş ve Bingöl çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu’nun kuzey ve batısı, Karadeniz’in iç ve yüksek kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Kütahya, Afyonkarahisar ve Konya çevrelerinde yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta Karadeniz, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Elazığ, Tunceli çevreleri, Şanlıurfa'nın doğusu ve Diyarbakır'ın batısında kuvvetli, Antalya’nın doğusu ile Adana çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) olması bekleniyor. Rüzgarın, Marmara’nın batısı ile Kıyı Ege’de kuzeyli, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'nun batısında güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (40- 80 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI

Yurdun kuzey ve iç kesimlerinde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor.

RÜZGAR

Genellikle güneyli, yurdun kuzeybatısında zamanla kuzeyli yönlerden hafif ve orta kuvvette: Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli yönlerden, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzeydoğu yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta Karadeniz, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Elazığ, Tunceli çevreleri, Şanlıurfa'nın doğusu ve Diyarbakır'ın batısında kuvvetli, Antalya’nın doğusu ile Adana çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ve fırtınaya karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI: Rüzgarın, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli yönlerden, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzeydoğu yönlerden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek yamaçlarında çığ tehlikesi riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Kuraklığa çözüm olur mu ? Kocakarı soğuklarıyla kar geliyor

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU RAPORU

5 günlük hava durumu raporuna göre 13-17 Mart haftasında yurdumuzun büyük bölümü yağış alacak. İç kesimlerde ise kar yağışı görülecek. Bu yağışlar hafa sonuna karar sürecek.

"KOCAKARI SOĞUKLARI KAR İLE BİRLİKTE GELİYOR"

Öte yandan Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt, YouTube kanalından paylaştığı videoda önümüzdeki günlerde görülebilecek hava durumuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bozyurt, "Kocakarı soğukları kar ile birlikte geliyor. Kışın doğru dürüst yağmayan kar bu defa kocakarı soğukları ile geliyor. Halk takvimindeki günler hiç şaşmıyor. Bu gelecek yağış da onun en somut kanıtı. Her sene 11 Mart'tan 18 Mart'a olan süreçte kıştan kalan son soğuklar olur. Bunlara kocakarı soğukları denir. Bunun asıl adı Berd-el Acuz'dur." dedi.

MARMARA'DA DA KAR GÖRÜLECEK

Kar yağacak bölgeleri sayan Bozyurt, "Pazartesiden (13 Mart) itibaren soğuk ve yağılşı hava ülkemize geliyor. Bu yeni hava kütlesi sıcaklıkları kuzey ve batı bölgelerde oldukça soğutacak. İç kesimlerde ise sıcaklık 5 ila 8 derece azalacak. Bu sıcaklık düşüşleri sonrası yurdumuzun kuzey, iç ve doğu kesimleri kar yağışı alacak. İç Anadolu, Kuzey ve İç Ege ve Göller bölgesinde kar yağışı olacak ancak örtü şeklinde görülmeyecek. Özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz'in iç kesimlerinde ve özellikle Erzurum, Kars, Ardahan'da örtü yapacak karar kar yağacak. Ayrıca Marmara Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde de kar yağışı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

SON YAĞIŞLAR YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ

Kuraklığa dikkat çeken Bozyurt, "Bu arada yağışlar başladı. İnanılmaz bir kuraklığın pençesindeydik, yurdumuzun orta kesimlerinde olağanüstü kuraklık yaşanıyordu. Neyse ki son yağışlar yüzümüzü güldürmeye başladı. Bunu arkası da gelecek. Yağışlı günler devam edecek. Mart ayındaki yağışların artarak devam etmesi bizim lehimize olacak. Çünkü mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar bizi kurtarabilir. Nisan, mayıs ve haziran ayındaki yağışlar barajlardaki su seviyesini olumlu yönde etkileyecektir." şeklinde konuştu.

İKİNCİ YAĞIŞLI HAVA İÇİN TARİH VERDİ

İkinci bir soğuk hava kütlesine dikkat çeken iklimbilimci Bozyurt, "Mart'ın 20'sinden sonra da ciddi bir soğuk ve yağışlı hava bekliyorum. Özellikle 21 Mart ile 28 Mart arasında özellikler yurdumuzun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı bekliyorum ve yer yer don olayları bekliyorum. Tam o zamanlar ağaçların çiçeklenme dönemine denk geliyor. Bu yüzden üreticilerimizin dikkatli olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Posta

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Cumartesi Burdur'da gök yarılacak! Çok kuvvetli geliyor
Bölgesel

Cumartesi Burdur'da gök yarılacak! Çok kuvvetli geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Burdur ve çevrelerinde 20 Nisan Cumartesi günü kuvvetli yağış yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Burdur'da fırtına alarmı! Bu olumsuzluklara dikkat!
Bölgesel

Burdur'da fırtına alarmı! Bu olumsuzluklara dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Burdur ve çevresine fırtına uyarısı! Fırtınanın 20 Nisan Cumartesi günü ilk saatlerden itibaren başlayıp, 21 Nisan Pazar günü ilk saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.

Burdur ve Isparta için flaş uyarı! Tedbirinizi alın
Bölgesel

Burdur ve Isparta için flaş uyarı! Tedbirinizi alın

Meteoroloji tarafından Burdur ve Isparta çevresinde yarın için zirai don beklendiğine dair uyarıda bulunuldu. Detaylar haberimizde...

Meteoroloji uyardı! Bu saatlere dikkat! Gece başlayacak
Bölgesel

Meteoroloji uyardı! Bu saatlere dikkat! Gece başlayacak

Meteoroloji Isparta ve Burdur için kuvvetli fırtına uyarısında bulundu. Yapılan fırtına uyarısına göre yarın gece saatlerinde başlayacak.

Türkiye'yi Kar Kaplayacak! Soğuk Hava Dalgası Uyarısı
Yaşam

Türkiye'yi Kar Kaplayacak! Soğuk Hava Dalgası Uyarısı

Meteoroloji'den uyarı: İzlanda'dan gelen soğuk hava dalgası Türkiye'yi etkisi altına alacak. Şubat sonunda ülkenin büyük bölümü karla kaplanacak.

Burdur'da Kuvvetli Yağış Uyarısı: Turuncu Alarm!
Bölgesel

Burdur'da Kuvvetli Yağış Uyarısı: Turuncu Alarm!

Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur'a kuvvetli yağış beklendiğini ve turuncu uyarı verildiğini duyurdu. Sel, yıldırım, dolu yağışı ve ani su baskınları gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.