Burdur

Maaş zammı için geri sayım! Torba yasalar geliyor

Emekli ve memur zammı için yapılan düzenlemeler tamamlandı ve Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak. Milyonlarca kişinin geliri artacak. Detaylar burada.

Maaş zammı için geri sayım! Torba yasalar geliyor

Emekli ve memur zammı için çalışmalar tamamlandı. Düzenlemenin son şekli Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Milyonların emekli maaşı ve memur maaşları yeniden belirlenerek gelirler artacak. Zam düzenlemeleri 1. torba yasa ile Meclis'e gelecek. 15 Temmuz öncesi emekli zammı ve memur maaş artışları için torba yasa teklifi yasalaşacak. Bu dönem enflasyon farkı yanında refah payı ve seyyanen artışlarla Temmuz zammı belirlenecek.

EMEKLİ VE MEMURLAR DİKKAT! 1. TORBA YASADA NELER VAR?

1. torba yasanın en önemli içeriği emekli ve memur Temmuz zammı düzenlemeleri olacak. Yasa TÜİK'in 5 Temmuz saat 10:00'da Haziran ayı enflasyonunu açıklaması sonrası Meclis'e gelecek.

Emekli ve memur zam oranı belli oluyor! Memur ve emekliye zam oranı ne olacak? | Video

5 maddelik torba yasada;

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması,
6 aylık enflasyon rakamları sonrası emekli ve memura refah payları,
Emekliye kademeli zam düzenlemesi,
500 TL'lik asgari ücret desteği,
En düşük emekli maaşının artırılması (2023 ara dönemin 7.500 TL'ye çıkarılmıştı. Son kararı Başkan Erdoğan verecek)

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Başkan Erdoğan'ın talimatı sonrası Temmuz zammı çalışmalarına Mart ayında başladı. Burada eş güdümlü olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı da düzenlemelerin bütçe çalışmalarını gerçekleştirdi.

Emekliye zam ve memur maaşı düzenlemesi için tarih belli oldu. Çarşamba günü 6 aylık enflasyon rakamları belli olacak. Bununla beraber SSK, Bağ-Kur emeklileri ve memurlar için refah payı hariç zam oranı kesinleşecek.

 

Daha sonra ek zam düzenlemeleri kamuoyuna duyurulacak. 1. torba yasa bu hafta içinde Meclis Başkanlığına sunulacak. Ardından düzenlemeTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek ve Genel Kurul'da oylanarak yasalaşacak. Son olarak 15 Temmuz öncesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Memur emeklileri Temmuz ayı başında maaşlarını alırken, memurlar ayın 15'inde maaşlarını alıyor. Burada hak kaybı olmadan herkese zamlı ödemeler yapılacak.

1. TORBA YASA İÇİN TAKVİM

5 Temmuz saat 10:00'da TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak ve emekli ve memur zammı refah payı hariç kesinleşecek
Refah payı (Ek zam) ve seyyanen artış duyurulacak
Düzenleme bu hafta içinde Meclis Başkanlığı'na sunulacak
Çalışma TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçecek
Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşacak
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla emekli ve memur zammı düzenlemesi 15 Temmuz öncesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek

MECLİS TATİLE GİRMEDEN DÜZENLEME YASALAŞACAK

6 adımlı takvimdeki gibi emekli ve memur zammı 15 Temmuz 2023 öncesi Meclis tatile girmeden Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Başkan Erdoğan'ın talimatı sonrası AK Parti milletvekilleri Meclis'te emekli ve memur zammına öncelik verecek.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLACAK

Yapılacak düzenleme ile evli ve 2 çocuklu bir memurun en düşük maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin liraya yükselecek. Taban aylıkta zam oranı yüzde 85,68 olarak kayıtlara geçecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN DE ÇALIŞMA VAR

2023 ara döneminde en düşük SSK, Bağ-Kur emekli maaşı devlet katkısıyla yüzde 36'nın üzerinde artışla 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseldi. Bu rakamdan dul ve yetimler hisseleri oranında yararlandı. Yani;

Yüzde 75 hissesi olan dul veya yetim 5625 TL,
Yüzde 50 hissesi olan dul veya yetim 3750 TL,
Yüzde 25 hissesi olan dul veya yetim 1875 TL aldı.
En düşük emekli maaşının yeniden artması yeniden gündeme geldi. Son kararı Başkan Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası verecek. Bu rakamın artması durumunda taban aylığa göre ödeme alan dul ve yetimlerin aylıkları da yükselecek.

TÜM MEMURLARIN MAAŞLARINA İNCE AYAR

Zam oranının kesinleşmesi sonrası tüm memurların maaşlarına kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde göreve, unvana, mesleki dereceye göre ince ayar yapılacak.

ASGARİ ÜCRETE İŞVEREN DESTEĞİ

Emekli ve memur zammının yanında 1. torba yasada ayrıca asgari ücrete verilecek 500 TL'lik destek ile ilgili düzenlemenin de yer alması bekleniyor.

6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklandı. Bu veriler Temmuz zammı öncesi ekonomistlerin son beklenti anketi oldu. Ekonomistler Haziran ayı için yüzde 2,81 enflasyon tahmininde bulundu. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur zammını belirleyecek 6 aylık enflasyon rakamları yüzde 18,50 civarında olacak. Ortalama beklenti ise yüzde 18-20 arasında oldu.

Bu beklentiye göre hesaplamalar şöyle gerçekleşti:

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ : Yüzde 18,50
6 AYLIK SSK-BAĞKUR ZAMMI : Yüzde 18,50
6 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI : Yüzde 10,31
MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI : Yüzde 6
6 AYLIK MEMUR ZAMMI : Yüzde 16,31

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emeklisi her yıl Ocak-Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. Milli gelir artışlarının tabana yayılma politikası çervesinde bu rakamların üzerine ilave refah payı verilebiliyor.

Memur ve memur emeklisi ise tıpkı emekliler gibi 6 ayda bir zam alıyor. Burada toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı toplamı kadar zam söz konusu oluyor. Memur enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının üzerinde enflasyon rakamını ifade ediyor.

Toplu sözleşme zammı Ocak 2023 döneminde yüzde 8 olarak uygulandı. Temmuz 2023 içinse bu rakam yüzde 6 oldu.

Ocak 2023'te 6 aylık enflasyon rakamı yüzde 15,40 olarak gerçekleşti. Bu rakam refah payı hariç Ocak 2023 SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı oldu. Bu dönemde enflasyon farkı ve toplu sözleşme dahil memur ve memur emeklisi zam oranı ise yüzde 16,48 oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan emekli ve memur zammının yüzde 30'a tamamlanacağı müjdesini verdi. Meclis düzenlemesi ve Resmi Gazete süreçlerinin ardından emekliler yüzde 14,60, memurlar da yüzde 13,52 ek zam almış oldu.

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ NASIL YAPILACAK?

Emekli maaşı artışlarının ek zamlı olarak yüzde 30 ila yüzde 45 arasında olması bekleniyor. 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.

Sadece orana göre maaş belirlemek alt grupta maaş alanlarla üst grupta maaş alanlar arasında giderek açılan bir makasa işaret ediyordu. Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu düzenleme gerçekleştirilecek.

Sınıflandıracak olursak;

7 bin 500-10 bin,
10 bin-15 bin,
15 bin-20 bin ve
20 bin üzerine kademeli olaram emekli zammı belirlenecek.
Burada en düşük emekli maaşının da Temmuz ayında yeniden belirlenmesi de masada bulunuyor.

EMEKLİ ZAMMI KÖK MAAŞA UYGULANACAK

En düşük emekli maaşı maaşı ara dönemde yüzde 36 artışla 7500 TL'ye, bayram ikramiyesi de yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi. Yani bu rakamın altında kök maaşı olanlar devlet desteği ile 7500 TL maaş alıyor. Uygulanacak zam oranı kök maaşlara uygulanacak ve rakamlar yine 7500 TL'nin altında kalırsa bu taban aylığa tamamlanacak.

Eğer emekli taban maaşı da yükselirse o zaman bu rakamın altındaki maaşlar devlet katkısıyla taban maaşa çekilecek.

MEMUR ZAMMI İÇİN 3'LÜ REFERANS DEĞER

Ocak döneminde yapılan ek zam artışı
Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.
Asgari ücretin yüzde 15'in üzerinde refah payı ile belirlenmesi bir diğer referans

EK ZAM NE KADAR OLACAK? İŞTE MASADAKİ RAKAMLAR

1. FORMÜL: Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 40-45 düzeyinde gerçekleşebilir. TCMB'nin Temmuz zammı öncesi son anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 40 olursa ek zam yüzde 23,69, yüzde 45 olursa ek zam 28,69 olacak.

2. FORMÜL: Ocak 2023'teki gibi yüzde refah paylı tüm maaşlara yüzde 30 zam uygulanabilir. 22 bin TL'ye ulaşmayan maaşlar burada bu rakama çekilebilir. Daha sonra tüm memurların maaşlarına kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde göreve, unvana, mesleki dereceye göre ince ayar yapılabilir.

Burada en öne çıkan rakamlar yüzde 30 zamma ilaveten 3000 TL ila 7000 TL arasında değişen maaş artışları oldu.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI GİBİ SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ MEMUR ZAMMI İLE ARTIYOR

Temmuz ayında memur maaşları için belirlenecek zam oranı aynı zamanda 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı gibi sosyal yardımları ve kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek. Bu tutarlar asgari ücret ile değil memur zam oranı ile belirleniyor.

MEMUR ZAMMI KIDEM TAZMİNATI TAVANINI DA DEĞİŞTİRECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 19.982,83 TL oldu.

Memur zammı yüzde 30 olursa kıdem tazminatı tavanı 25.977,68 TL
Memur zammı yüzde 35 olursa kıdem tazminatı tavanı 26.976,82 TL
Memur zammı yüzde 40 olursa kıdem tazminatı tavanı 27.975,96 TL
Memur zammı yüzde 45 olursa kıdem tazminatı tavanı 28.975,10 TL olacak.

2. TORBA YASA İLE EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK OLACAK

1. torba yasa sonrası 2. bir torba yasa gelecek. Bunun içerisinde ev hanımlarından memur emeklisine kadar hemen hemen her kesimden vatandaşı ilgilendiren başlıklar yer alacak.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da asayiş suçlardan aranan şahıslar yakalandı
3. Sayfa

Antalya'da asayiş suçlardan aranan şahıslar yakalandı

Antalya'da polis tarafından yapılan eş zamanlı operasyonda çeşitli asayiş suçlarından aranan 160 kişi yakalanıp gözaltına alındı.

Antalya'da zam Taksimetre fiyatları arttı
Bölgesel

Antalya'da zam Taksimetre fiyatları arttı

Antalya’da artan maliyetler gerekçe gösterilerek taksimetre ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak? Emekli Maaşı Zammı
İş Dünyası

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak? Emekli Maaşı Zammı

En düşük emekli maaşı Temmuz 2024'te ne kadar olacak? Emekli maaşı zam oranı ve en düşük emekli maaşı hesaplaması için detaylı bilgi! Emeklilerin merak ettiği en düşük emekli maaşı için iki farklı formül var. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olabilir?

Sigaraya bir zam daha! Tiryakiler zam haberiyle şaşkınlığa uğradı
İş Dünyası

Sigaraya bir zam daha! Tiryakiler zam haberiyle şaşkınlığa uğradı

Sigaralara Mayıs ayında zam geldi! Peki en çok tercih edilen sigaraların yeni fiyatları ne kadar oldu? Marlboro, Parliament, Winston ve diğer sigara fiyatlarını bu haberde bulabilirsiniz.

Devreye giriyor! Yeni dönem başlıyor! Zamlar geliyor
Yaşam

Devreye giriyor! Yeni dönem başlıyor! Zamlar geliyor

Trafik sigortası primlerinde yeni düzenleme! Artık zam oranları maliyet endeksi doğrultusunda belirlenecek. Mayıs ayındaki zam oranı yüzde 3'e çekildi.

Merakla beklenen Yargı paketi ne oldu? 9. Yargı paketi ne zaman görüşülecek? İşte maddeler
Yaşam

Merakla beklenen Yargı paketi ne oldu? 9. Yargı paketi ne zaman görüşülecek? İşte maddeler

Son dakika haberleri arasında takip edilen 9. yargı paketi görüşme süreci belli oldu mu? 9. yargı paketinde hangi maddeler var, çıkacağı zaman belli oldu mu? İşte durum hakkında bilgiler...