MEB'den flaş EBA açıklaması: Siber saldırıya uğradık...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan EBA'da yaşanan teknik aksaklık ile ilgili açıklama geldi. Açıklamada, "Çok yüksek kullanım trafiklerine ulaşan EBA, küresel ölçekte dikkat çekerken siber saldırılara da maruz kalmakta ve hizmet kalitesi etkilenebilmektedir" denildi.

MEB'den flaş EBA açıklaması: Siber saldırıya uğradık...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 22 Eylül'de EBA sistemine yönelik siber saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, "22 Eylül itibarıyla uygulamaya alınan canlı ders zaman çizelgesindeki yeniliklerle, bir öğrencinin gün içerisinde işleyebileceği canlı ders sayısı büyük oranda artırılmıştır. Söz konusu uygulamanın ilk günü olması sebebiyle eş zamanlı kullanıcı yoğunluğu oluşmuştur. Eş zamanlı kullanım kaynaklı ortaya çıkan durumla ilgili tespitler anlık olarak yapılmış ve aynı gün iyileştirmeler devreye alınmıştır." denildi.

EBA'DAKİ TEKNİK SORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen açıklama şöyle:

"22 Eylül 2020 Salı günü sabah saatlerinde EBA Platformuna ve EBA Canlı Ders uygulamasına erişimde yaşanan teknik sorunla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.


Eş zamanlı kullanıcı yoğunluğuna bağlı olarak 08.30 – 12.00 saatleri arasında aralıklı olarak bazı kullanıcılar tarafından karşılaşılan erişim sorunları, vakit kaybetmeksizin yapılan iyileştirmelerle hızla çözüme ulaştırılmıştır.

22 Eylül itibarıyla uygulamaya alınan canlı ders zaman çizelgesindeki yeniliklerle, bir öğrencinin gün içerisinde işleyebileceği canlı ders sayısı büyük oranda artırılmıştır. Bu uygulamayla, TRT EBA TV yayınlarına ilave olarak, öğrencilerin günlük ders programının tamamına yakınını canlı dersler aracılığıyla öğretmenleriyle etkileşimli olarak yapması amaçlanmıştır.

Söz konusu uygulamanın ilk günü olması sebebiyle eş zamanlı kullanıcı yoğunluğu oluşmuştur. Eş zamanlı kullanım kaynaklı ortaya çıkan durumla ilgili tespitler anlık olarak yapılmış ve aynı gün iyileştirmeler devreye alınmıştır. Bu kapsamda öğrencinin, dersin başlamasından 30 dakika öncesine kadar kolaylıkla sisteme erişerek doğrudan canlı dersine katılabilmesini sağlayacak "Hızlı geçiş" özelliği iyileştirilmiştir. Bunun yanı sıra, yeni dönem açılışı ile çok yüksek kullanım trafiklerine ulaşan EBA, küresel ölçekte dikkat çekerken siber saldırılara da maruz kalmakta ve hizmet kalitesi etkilenebilmektedir. DDoS (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırılarını izleme raporlarına göre söz konusu saatlerde birden fazla siber saldırı gerçekleştiği görülmüştür. Bu durumun erken farkına varılması ile anında gerçekleştirilen müdahaleler neticesinde 2 saat içerisinde EBA Platformu ve EBA Canlı Ders sistemi normal hizmet sunmaya devam etmiştir.

"GEREKLİ MÜDAHALELERE YAPILMAKTADIR"

EBA Sistemleri 7/24 kontrol merkezi ile izlenmekte ve kesintisiz hizmet sunumu için gerekli müdahaleler yapılmaktadır. 22 Eylül öğleden sonra ve 23 Eylül tarihlerinde benzer kullanım yoğunluğuyla karşılaşılmasına rağmen herhangi bir sorun olmaksızın öğrenci, veli ve öğretmenlerimize hizmet sunulmaktadır.

kaynak: https://www.sabah.com.tr/egitim/2020/09/23/son-dakika-mebden-flas-eba-aciklamasi-siber-saldiriya-ugradik

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Yusuf Tekin Burdur'da! 'Bugün ekip olarak geldik'
Bölgesel

Yusuf Tekin Burdur'da! 'Bugün ekip olarak geldik'

AK Parti Standında açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, 'Biz bugün ekip olarak Burdur'a geldik. Eğitim öğretim altyapısı ile ilgili olarak Burdur'da yapabileceğimiz şeyleri planladık, yapmamız gereken şeyleri yerinde gördük.' dedi.

Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu'dan Bayram Gale' ye ziyaret
Bölgesel

Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu'dan Bayram Gale' ye ziyaret

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim TOPÇU, Burdur İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muhammet ÇİFTÇİ ve Bucak İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan CAMCIOĞLU, Bucak İlçe Kaymakamı Bayram GALE'yi makamında ziyaret ettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu; Öğrencilere sosyal etkinlik içerikli yeni karneler dağıtılacak
Yaşam

Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu; Öğrencilere sosyal etkinlik içerikli yeni karneler dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığınca ortaokul öğrencilerine ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak.

"Oku-Yorum, Yazı-Yorum" Projesi Kapsamında Kutadgu Bilig Konuşuldu
Bölgesel

"Oku-Yorum, Yazı-Yorum" Projesi Kapsamında Kutadgu Bilig Konuşuldu

Fen ve sosyal bilimler liselerinden öğrencilerin katıldığı panelde, Kutadgu Bilig eseri ele alındı ve yorumlandı.

Kastamonu'dan Gazze'ye Sevgi ve Yardım Dolu Koliler
Etkinlik

Kastamonu'dan Gazze'ye Sevgi ve Yardım Dolu Koliler

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında her ay 200 parça giyim ve ihtiyaç malzemesi Gazze'ye gönderiliyor.

Seydikemer'de 2024-2025 Taşımalı Eğitim Planlandı
Bölgesel

Seydikemer'de 2024-2025 Taşımalı Eğitim Planlandı

Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak taşımalı eğitim için planlama ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmenliği ve taşıma hizmetleriyle ilgili sözleşme, idari şartname ve teknik şartname konularında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda ayrıca taşımada yaşanan ve yapılması gereken iş ve işlemler ele alındı. Yapılan planlamayla öğrencilerin güvenli ve konforlu bir şekilde taşınması hedefleniyor.