Antalya

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya asgari ücret açıklaması

Açıklanan asgari ücret hakkında açıklama yapan Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, “Enflasyonun ürettiği kayıplar telafi edilmeli, ilave iyileştirme kararları yetkili olan sosyal taraflarla alınmalıdır” dedi.

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya asgari ücret açıklaması

Açıklanan asgari ücret hakkında açıklama yapan Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, “Enflasyonun ürettiği kayıplar telafi edilmeli, ilave iyileştirme kararları yetkili olan sosyal taraflarla alınmalıdır” dedi.

ENFLASYONU TETİKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Asgari ücretteki artışın enflasyon gerçeğinin dikkate alındığını gösterdiğini aktaran Ünal Hisarkaya, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun kararıyla, 2023 yılı için Asgari Ücret 8 bin 500 lira olarak belirlendi. 2022 yılında iki defa gerçekleştirilen düzenleme ile yüzde 50,5 ve yüzde 30 olarak artış yapılmış, 2023 yılında ise yüzde 54,5 oranında ve 3.000 lira artış gerçekleştirilmiş oldu. Bilindiği üzere, enflasyonun önemli bir kısmı pandemi sebebiyle meydana gelmiş, küresel düzeyde tedarik zincirinde yaşanan aksamalar ve tüketim alanında devam eden genişlemeye ilave olarak, bölgesel savaş ve beraberinde getirdiği tehditler de enflasyonu tetiklemeye devam etmiştir” şeklinde konuştu.

ENFLASYONA KARŞI KORUMA GELİŞTİRİLMELİ

2022 Kasım ayı itibariyle 11 aylık enflasyon yüzde 62,35, yıllık enflasyon ise yüzde 84,39 olarak gerçekleşirken, devletin alacaklarına yönelik yeniden değerleme oranı da yüzde 122,93 olarak belirlendiğini aktaran Başkan Hisarkaya, “Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olarak görülmelidir. Bu koruma, enflasyon üzerinden kötümser bakışın reddedilerek, bütün sabit gelirlilerin korunması yönünde olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun ürettiği kayıplar telafi edilmeli, ilave iyileştirme kararları yetkili olan sosyal taraflarla alınmalıdır” diyen Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, “Özellikle 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında fiyat artışları sonrası oluşan yüksek enflasyon rakamları, sabit gelirlilerin alım gücünü düşürmüştür. Devletimiz, sabit gelirlileri korumaya yönelik birçok mekanizmayı işleme almış, vergi muafiyetleri ve ilave iyileştirmeler sağlamıştır. Memur-Sen olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz gelir vergisi tutarlarında muafiyet sağlanması hususunda düzenleme yapılması, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere bütün sabit gelirliler açısından memnuniyet üretmiştir” açıklamasında bulundu.

Hisarkaya, “Diğer taraftan, emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan kayıp, gelir dağılımında adaleti de olumsuz yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep olmuştur. Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışların değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır. Bu çerçevede, 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇMELİ

Toplu sözleşme kazanımlarının gölgelenmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Ünal Hisarkaya, “Toplu Sözleşme sürecinde sadece beklenen ya da hedeflenen veriler üzerinden sonuca yönelik işveren tarafından kararlar alınmamalı, oluşabilecek beklenmedik durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Toplu sözleşme, uygulanmasından yaklaşık dört ay önce gerçekleştirilirken dört aylık süreç toplu sözleşme masasında verilen mücadeleyi ve sonucunda üretilen kazanımları gölgelememeli, kayıpları telafi edecek şekilde toplu sözleşme taraflarının toplanabilmesine ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kamu görevlileri için de Toplu Sözleşme kazanımlarımızı ve çalışma hayatına yönelik atılacak adımları gölgelemeyecek alım gücünü artıracak, kayıpları telafi edecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak ilave düzenlemeler hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Hisarkaya son olarak şunları söyledi: “Nitekim 2021 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen 6. Dönem Toplu Sözleşme’de “ek gösterge ve sözleşmeli personele kadro” kazanımları başta olmak üzere 92 yeni kazanım elde ederek önemli bir süreci başarıyla tamamladık. Sürecin devamında, gerek aylık gerekse dönemlik oluşan ekonomik gelişmeler, beklenmedik fiyat artışları ve kur tarafında yaşanan değişimler başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkilemiştir. Diğer taraftan, Toplu Sözleşmede hüküm altına alınan ve bütün kamu görevlilerini kapsayan yönüyle hayata geçirilen ek gösterge düzenlemesinde giderilmesi gereken eksikliklerin zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi düzenlemesinin de ivedi olarak ve kapsamı genişletilerek yasal zemine kavuşturulmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Ünal Hisarkaya, 'Yine aynı kirli oyun!'
Bölgesel

Başkan Ünal Hisarkaya, 'Yine aynı kirli oyun!'

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, Bu kanlı saldırı “barışın” sesini yükselten Türkiye’nin önü kesilmek için yapılmıştır” dedi.

Saldırıyı lanetliyoruz
Yaşam

Saldırıyı lanetliyoruz

Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenleyenleri ve İslam düşmanlığının merkezi haline gelen İsveç'i kınadıklarını belirtti.

Antalya'da üzen olay! 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı
Bölgesel

Antalya'da üzen olay! 15 yaşındaki çocuğa tır çarptı

15 yaşındaki Hasan Türker İşbilir, Manavgat'ta tır tarafından çarpılarak hayatını kaybetti. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Tır şoförü gözaltına alındı.

Akdeniz Üniversitesi'nde Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri Açıldı!
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi'nde Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri Açıldı!

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, kampüs içinde Antalya'daki tüm vatandaşların alışveriş yapabileceği Ziraat Fakültesi Ürün Satış Yeri'ni hizmete açtı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarıları Kutlandı!

Akdeniz Üniversitesi'nde, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyeleri Senato Salonu'nda düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çoban Haritası ile Kırsal Hayvancılığı Destekliyor!
Bölgesel

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çoban Haritası ile Kırsal Hayvancılığı Destekliyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nde yayla ve kırsal hayvancılığı sürdürmek, geliştirmek ve desteklemek amacıyla 'Çoban Haritası' projesini hayata geçirdi.