Mersin

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi gök olaylarını inceliyor

 Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi gök olaylarını inceliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesince hayatı geçirilen Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ilk gözlem gerçekleştirilerek ’parçalı ay tutulması’ gözlemlendi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 20 santimetre çaplı bir teleskop ile yapılan gözlem Astronomlar Yonca Karacan, Haydar Turan ve Oğuzhan Karadeniz tarafından yapıldı. Gözlem ekibine Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürü Onur Sevin eşlik etti.

“Teleskoplarımızın ilk gözlemlerini gerçekleştirdik”
Parçalı ay tutulmasını gözlemleyen astronomlardan, Mersin Büyükşehir Belediyesinde astronom olarak görev yapan ve aynı zamanda uzay bilimleri ve teknoloji uzmanı olan Yonca Karacan, gözlem hakkında bilgiler verdi. Astronom Karacan, “Parçalı ay tutulması dolayısıyla teleskoplarımızın ilk gözlemlerini gerçekleştirdik. Ayda ufak bir tutulma vardı. Yüzde 15’lik bir tutulma yaşandı. Bunu teleskoplarla gözlemledik ve aynı zamanda eş zamanlı olarak bilgisayara bu görüntüleri aktardık ve bilgisayardan da izlemiş olduk” dedi.

“Ayı 20 santimlik bir teleskopla gözlemledik ve oldukça berrak görüntü elde ettik”
Gözlemin güzel geçtiğinden söz eden Karacan, “Teleskoplarımız gayet donanımlı ve robotik teleskoplar. Kundakları robotik olarak çalışıyor ve cismin koordinatlarını girdiğimiz zaman hiçbir şekilde elle müdahale etmeden teleskobun kundağı o cismi buluyor. Ayı da biz bu şekilde bulduk. 20 santimlik bir teleskopla gözlemledik ve oldukça berrak görüntü elde ettik” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından tamamlanan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’, yarın açılarak hizmete sunulacak. Türkiye’nin en büyük planetaryumunun da içinde yer aldığı merkez, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde Mersinlilere armağan edilecek.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 1. Sokak Hayvanları Çalıştayı düzenlendi.
Yaşam

1. Sokak Hayvanları Çalıştayı düzenlendi.

Tarsus’ta ilk kez düzenlenen 1. Sokak Hayvanları Çalıştayı, yoğun ilgiyle sona erdi. Toplumsal duyarlılığın artırılması ve somut adımların atılmasına katkıda bulunulan çalıştay, uzman konuşmacıların sunumları ve grup tartışmaları ile dolu dolu geçti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğlenceye Doyuracak
Bölgesel

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğlenceye Doyuracak

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında gençleri birbirinden güzel etkinliklerle buluşturacak. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği 15-19 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında Mabel Matiz Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda, Manuş Baba da Tarsus’ta sahne alacak.

Mersin'de  'Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’ düzenlendi
Bölgesel

Mersin'de 'Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’ düzenlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda 'Engelliler Haftası' dolayısıyla düzenlenen ‘Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’, hem özel bireylere hem de izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Anaokulum Anayurdum’ projesinin 3. Çocuk Şenliği düzenlendi
Etkinlik

Anaokulum Anayurdum’ projesinin 3. Çocuk Şenliği düzenlendi

Mersin'de, Yenişehir Belediyesi Anaokulu, ‘Anaokulum Anayurdum’ projesinin 3. Çocuk Şenliği’ni büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi.

  Eğitimler, çocuklarımızın geleceğe güvenle adım atmalarını sağlayacak
Yaşam

Eğitimler, çocuklarımızın geleceğe güvenle adım atmalarını sağlayacak

Yenişehir Belediyesi Akademi’de çocuklar, atölye temelli eğitimlerle geleceğe hazırlanıyor.

19 Mayıs Etkinlikleri Başladı
Spor

19 Mayıs Etkinlikleri Başladı

Mersin’in Bozyazı ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında satranç turnuvası düzenlendi.