Burdur / Burdur

MESLEK EĞİTİMİNDE ÇALIŞANA EĞİTİM MODELİ

Vali Hasan Şıldak, Mesleki Eğitim Merkezi’ni (MESEM) ziyaret ederek incelemede bulundu.

MESLEK EĞİTİMİNDE ÇALIŞANA EĞİTİM MODELİ

Vali Hasan Şıldak, Mesleki Eğitim Merkezi’ni (MESEM) ziyaret ederek incelemede bulundu.

Ziyareti sırasında Okul Müdürü Özer Unat’tan brfing alan Vali Şıldak, brifing sonrası sınıfları ve uygulamalı olarak eğitim verilen atölyeleri gezerek öğretmen ve öğrenciler bir araya geldi, merkezde verilen eğitimle ilgili bilgi aldı.

Vali Şıldak Mesleki Eğitim Merkezi ziyareti sırasında yaptığı açıklamada; “Bugün İl Merkezimizde faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezimizi ziyaret ediyoruz. İlimizde Burdur ve Bucak Mesleki Eğitim Merkezlerimizin yanı sıra, yine Karamanlı ve Gölhisar ilçelerimizde meslek liselerimiz bünyesindeki mesleki eğitim merkezlerimizin tamamında yaklaşık 550 öğrencimiz eğitim alıyor.

Bugünkü ziyaretimizin amacı hem buradaki eğitim faaliyetlerini görmek, öğretmen ve öğrencilerimizle bir araya gelmek, ama bunun da ötesinde Mesleki Eğitim Merkez nedir, toplumumuz için ve eğitim sistemimiz açısından taşıdığı önem nedir, ne tür hizmetler vermektedir, çocuklarımızın bu kurumlara yönlendirilmesi için sebepler nelerdir? Bunların üzerinde durup toplumumuzda farkındalık oluşturmak ve özellikle velilerimizi bilgilendirmek amacıyla bir aradayız.

Şu anda bulunduğumuz merkezimizde 172 erkek, 54 kız öğrencimiz olmak üzere 226 çocuğumuz eğitim alıyor. Merkezimiz 18 personelle hizmet veriyor. Yine mesleki eğitim merkezlerimizde tam 142 alanda eğitim almak mümkün, bu merkez de 15 dalda eğitim verilmekte, öğrencilerimiz haftanın bir günü burada bulunarak derslerini alıyorlar. Diğer 6 gün ise kendi çıraklık yaptıkları iş yerlerinde zanaatlarını sürdürüyorlar. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi 4 yıl ve öğrencilerimiz 3 yılın sonunda kalfa oluyorlar, kalfalık sınavına giriyorlar, dördüncü yılın sonunda ise ustalık sınavına girerek bu sınavda başarılı olmaları durumunda ustalık belgesi alıyorlar. Aldıkları Ustalık belgesiyle bağımsız bir iş yeri açabilme, müstakil olarak kendi başına iş kurabilme veya usta unvanı ile bir işletmede çalışma imkanı elde ediyorlar.

2019 yılı Eylül ayında bir düzenleme yapıldı, özellikle buna da dikkat çekmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılan bu yeni düzenlemeyle öğrencilerimizin fark derslerini vermek suretiyle burada bu dersleri alıp sınavlarına katılıp başarılı olmaları durumunda 4 yılın sonunda mezun olurken ustalık belgesinin yanı sıra meslek lisesi diploması da alabilmiş oluyorlar. Bu yıl itibariyle başlamış olan bu uygulama, şu ana kadar ülkemizde eğitim sistemi içerisinde mevcut olmayan bir durumdu. Az önce ziyaret ettiğimiz sınıfımızda da yine bu şekilde öğrencilerimizin mevcut olduğunu gördük.

Bir başka altını çizmek istediğimiz konu, buradan verilen belgelerin niteliği konusunda. Özel kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik belgeleri 5 yıl süreyle geçerli olduğu halde Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından verilen belgeler ömür boyu geçerliğini muhafaza etmektedir. Bu da çok önemli bir farklılıktır.

Biz buradaki öğrenci sayılarımız itibariyle baktığımızda ve İlimizin geneline baktığımızda eğitim alan çocuklarımızın sayılarının daha da yükselmesini arzu ediyoruz. Keza meslek liselerimizin de durumu benzer şekildedir. Aslında mesleki eğitim, ara insan gücü dediğimiz, sanayinin, esnaf sektörünün, yani hizmet sektörünün temel ihtiyacı olan personel ihtiyacını eğitimli işgücünü oluşturan bir eğitim kolu.

Aslında bu manada MESEM’ler ara insan gücü ve toplumun bütün kesimlerinin doğrudan ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren kurumlar olarak son derece fonksiyonel ve gerçek olarak sektörlere hazır eleman sunan müesseseler, bu itibarla Mesleki Eğitim Merkezlerini önemsiyoruz. Bu açıdan önümüzdeki süreçte bu farkındalık çalışmalarını, toplumumuzun bu konularda bilgilendirilmesi, daha duyarlı hale gelmesi ve öğrenci sayısının artırılması konusundaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Yılsonunda da inşallah bu konuda daha geniş bir etkinlikle bunu toplumun bütün kesimleriyle paylaşmayı düşünüyoruz.

Ben burada eğitim faaliyetini sürdüren idarecilerimize, öğretmenlerimize teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Öğrenciler İş Dünyasına Adım Atıyor: Balıkesir Üniversitesi'nde 3+1 İşletme Eğitimi!
Yaşam

Öğrenciler İş Dünyasına Adım Atıyor: Balıkesir Üniversitesi'nde 3+1 İşletme Eğitimi!

Balıkesir Üniversitesi’nin Meslek Yüksek Okullarında hayata geçirilen “3+1 İşletmede Mesleki Eğitim Modeli” ile öğrenciler bilgi ve deneyimlerini alanlarıyla ilgili iş ve üretim sürecine katılarak pekiştirme fırsatı yakalarken, mezuniyet sonrası da iş dünyasına ilk adımlarını atma imkanı buluyor.

Yaşlı Adam Süt Kamyonuna Çarpan Otomobilde Yaralandı!
Bölgesel

Yaşlı Adam Süt Kamyonuna Çarpan Otomobilde Yaralandı!

Burdur'da Emek Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Detaylar haberimizde...

Kaymakam Bayram Gale'den Kızılkaya Jandarma Karakokluna ziyaret
Bölgesel

Kaymakam Bayram Gale'den Kızılkaya Jandarma Karakokluna ziyaret

Bucak Kaymakamı Bayram Gale, Kızılkaya Jandarma Karakol Komutanlığını Ziyaret Etti

Burdur'da elektrikler kesilecek! Hangi bölgeler etkilenecek?
Bölgesel

Burdur'da elektrikler kesilecek! Hangi bölgeler etkilenecek?

Burdur'da 18 Mayıs Nisan 2024 Cumartesi günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 17 Mayıs hava durumu
Bölgesel

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 17 Mayıs hava durumu

Burdur, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni, Yeşilova 17 Mayıs Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 17 Mayıs hava durumu raporu

MAKÜ'de İşletmenin Geleceği Tartışıldı: Sempozyumda Yapay Zeka, Finansman ve Markalaşma Ele Alınacak
Bölgesel

MAKÜ'de İşletmenin Geleceği Tartışıldı: Sempozyumda Yapay Zeka, Finansman ve Markalaşma Ele Alınacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde düzenlenen 7. Lisansüstü İşletme Öğrencileri Sempozyumu'nda bilginin gücü ve işletmenin geleceği masaya yatırıldı. Detaylar haberimizde...