Antalya

Milyonların gözü asgari ücret zammında İşte kritik eşik

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ara zam için haziran ayında toplanacağı öğrenilirken konuşulan rakam da ortaya çıktı. İşte detaylar...

Milyonların gözü asgari ücret zammında İşte kritik eşik

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tur oylamasının ardından gözler yeni kabinenin kurulması sonrası başta asgari ücret, emekli ve memur zammı olmak üzere yapılacak düzenlemelere çevrildi.

Yeni kabinenin belli olmasından sonra asgari ücrete ara zam için düğmeye basılacak.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre; kabinenin açıklanmasının hemen ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak.

Haziran ayı enflasyon oranının ardından asgari ücretlilerle birlikte memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da netleşecek.

KRİTİK EŞİK 500 DOLAR

Seçimin ardından asgari ücrete ara zam, memur ve emekliye enflasyonla beraber refah payı mesaisi başlıyor. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'de 184 lira olan net asgari ücret 2023'te bir önceki yıla oranla yüzde 54.7 artışla 8 bin 506 lira (Brüt 10 bin 8 lira) olarak belirlendi.

Asgari ücrete ara zamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in işaret ettiği 500 dolar (en az 10 bin lira) seviyesinin kritik eşik olması bekleniyor. Net asgari ücrete ara zam tutarı refah payı ile belirlenecek.

Yeni asgari ücrette de enflasyon rakamları belirleyici olacak. 6 aylık enflasyon artışının yüzde 20-30 arasında olması bekleniyor. Asgari ücrete yüzde 20 artış yapılması durumunda asgari ücretin net 10 bin 207 (brüt 12 bin 8 lira) işveren maliyeti de 14 bin 109 lira olacak.

Yüzde 30 zam yapılması durumunda net 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 9 lira), işverene maliyeti de 15 bin 286 lira olması bekleniyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre enflasyon, nisanda yüzde 2.65, mayısta yüzde 2.46, haziran için de yüzde 2.61 olacak. Bu tahmine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olacak. SSK, Bağ-Kur, emeklileri refah payı hariç bu oranda zam alacak.

Refah payıyla birlikte bu oranın yüzde 35'e ulaşması bekleniyor. Memur ve Emekli Sandığı emeklilerinin zammı da toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile belirleniyor.

Cumhuriyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Asgari Ücret Yüzde 34 Zamlandı
Bölgesel

Asgari Ücret Yüzde 34 Zamlandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısının ardından yapılan açıklamada, asgari ücretin yüzde 34 artırıldığı belirtildi.

Asgari ücrette son durum! toplantı tamamlandı
Bölgesel

Asgari ücrette son durum! toplantı tamamlandı

Asgari ücret görüşmelerinde rakam belirsizliği sürüyor. Sendika toplantısı sonucunda karar açıklanacak. İşçiler zam beklentisinde.

Asgari Ücret Zammında Şaşırtan Belirsizlik
Bölgesel

Asgari Ücret Zammında Şaşırtan Belirsizlik

Asgari Ücret Zammında beklentiler yükselirken belirsizlikler derinleşiyor. İşçi ve işveren arasındaki ayrılıkların gölgesinde, adil bir çözüm bekleniyor.

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması
Bölgesel

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması

Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı için ikinci görüşme 19 Haziran'da yapılacak. Asgari ücret hakkında konuşan Erdoğan, asgari ücretin tüm tarafların içine sineceğini belirtti. Asgari ücretle birlikte memur maaşı ve yaşlı aylıklarının ödemesine ilişkin de açıklamada bulundu.

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak
Yaşam

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak

Asgari ücret zammı için gündemde hareketliliğin başlaması ile birlikte, asgari ücret zammı için dün ilk toplantı yapıldı. Asgari ücret ara zammı ne kadar olacak ? İşte asgari ücret zammı ile oluşacak net ve brüt rakamlar...

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı
Yaşam

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı

Asgari ücret zammının gündeme gelmesi ile birlikte CHP kanadından, asgari ücret zammına dair rakam geldi. Asgari ücret ara zammının 12 bin 751 TL ile 14 bin TL arasında olması gerektiği ifade edildi.