Tokat

Niksar'da 55 Yıllık Usta, Çiftçilere Güneş Enerjili 'Ayısavar' ile Yardım Ediyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde 55 yıldır elektronik tamirciliği yapan Tahir Üngör, çiftçilerin korkulu rüyası olan yabani hayvanların bahçe ve tarlalara girmesini önlemek için 'ayısavar' adını verdiği sistem kurdu.

Niksar'da 55 Yıllık Usta, Çiftçilere Güneş Enerjili 'Ayısavar' ile Yardım Ediyor

TOKAT (İHA) - Tokat'ın Niksar ilçesinde 55 yıldır elektronik tamirciliği yapan Tahir Üngör, çiftçilerin korkulu rüyası olan yabani hayvanların bahçe ve tarlalara girmesini önlemek için 'ayısavar' adını verdiği sistem kurdu. Güneş enerjisi ile çalışan sistemde gerek tarım arazisine gerekse arı peteklerine yaklaşan ayı ve yabani hayvanlar düşük akımlı yüksek voltajlı elektrikle çarpılıyor.
Tokat'ın Niksar ilçesinde 55 yıldır elektronik işi yapan 72 yaşındaki Tahir Üngör, çiftçilerden gelen talep üzerine güneş enerji sistemiyle çalışan “ayısavar” yapmaya karar verdi.
Üngör, yaptığı makine ile hayvanların zarar görmediğini sadece şoka uğradıklarını belirterek; “Son zamanların ihtiyacı, çevrede yabani hayvanlar çoğaldı, ovada domuz çoğaldı, dağlarda ayılar şehir merkezine kadar inmeye başladılar. Dolayısıyla hayvanlar aç kaldıkları zaman arıcıların peteklerine ve çiftçilerin mısırına pancarına daldılar. Haliyle ihtiyaç doğdu, talep üzerine de ben bunları ürettim. Cihazlar güneş enerjili ve şebeke elektriği ile çalışabilecek şekilde iki türlü imal ediliyoruz. Her iki cihazdan da imal ediyorum. Güneş enerjili olan cihazlarımız 12 voltluk aküyü dolduruyor güneş paneli yardımıyla, 12 voltu 25 Bin volt civarına çıkarıyor. Biz bunu tarlanın etrafına çektiğimiz veya arı peteklerinin bulunduğu alanın etrafına çektiğimiz bir veya üç sıra teli besliyoruz bu cihazla. Hayvan dokunduğu zaman çarpılıyor ve içgüdüsel olarak da bir daha oraya gelmiyor. Bu elektrik çarpmasından hayvan bir zarar görmüyor, düşük akımla çalıştığı için sadece şok etkisi yapıyor. Hayvan dokunduğu zaman şok etkisi yapıyor ve hayvan bir daha da oraya uğramıyor” dedi.
Tahir Üngör, iyi bir elektronikçinin mantıken bunu yapabileceğini belirterek; “Elektronik işiyle uğraşıyorum, işimi de iyi yapıyorum. İyi bir elektronikçi mantıken bunu planlayabilir. İhtiyaç hasıl olunca oturdum şemalandırdım ve daha sonra faaliyete geçirdim. Bu makine, bir güneş panelinden, aküden, aküyü şarj eden devre, osilatör devre var, bu devrede 300 ila 450 volt arası cereyan çıkarıyor. Bu 450 voltu sonra 30-40 ile 50 ile çarpacak şekilde bir trafo devremiz var yüksek gerilim elde ediyoruz. Güneş enerjili olan 5 Bin ila 7 Bin TL arası değişirken, yerin büyüklüğüne göre ortalama 5 Bin 500 TL'yi buluyor” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Toyota'dan devrim niteliğinde buluş! Hepsinin sonunu getirecek
Yaşam

Toyota'dan devrim niteliğinde buluş! Hepsinin sonunu getirecek

Japon otomotiv devi Toyota, yeni hidrojen yanmalı motorunu tanıttı. Daha uzun menziller, daha hızlı yakıt ikmali süreleri ve sadece su yayma gibi avantajlarıyla elektrikli araçlara rakip olabilecek potansiyele sahip. Detaylar haberimizde...

Kamyonetle çarpıştı, motosiklettekiler yaralandı
3. Sayfa

Kamyonetle çarpıştı, motosiklettekiler yaralandı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde kamyonetle motosikletin karıştığı kazada motosiklet üzerindeki 2 kişi yaralandı.

 Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu
Bölgesel

Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu

Tokat'ın Turhal ilçesinde meydana gelen depremin merkez üssü olan Üçyol köyünde çatlaklar meydana geldi.

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu
Bölgesel

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda beliren çatlaklar dron ile görüntülendi.

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu Muhtarlarla Buluştu
İş Dünyası

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu Muhtarlarla Buluştu

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde muhtar olarak seçilen Tokat merkez mahalle muhtarları ile Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen tanışma programında bir araya geldi.

İnşaat Şantiyesinde Vinç Kazası! 1 Ölü!
3. Sayfa

İnşaat Şantiyesinde Vinç Kazası! 1 Ölü!

Tokat’ın Niksar ilçesinde, bir inşaat şantiyesinde kırılan vinç bomunun üzerine devrildiği işçi hayatını kaybetti.