Antalya’nın 2 bin 100 metre rakımlı eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Eğrigöl Yaylası, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlarken, çevre duyarsızlığı bu güzelliği gölgeliyor. Piknik yapmak ve serinlemek için yaylaya çıkan bazı ziyaretçiler, çöp ve atıklarını doğaya bırakıyor. İlkbaharda bitki çeşitliliği, farklı renklerdeki çiğdemler ve endemik bitkileriyle dikkat çeken Eğrigöl'de çevre kirliliği baş gösterirken Alanya ve Gündoğmuş ilçelerinde hayvancılık yapan çobanlar, piknikçilere isyan etti.
Temiz havası ve doğal güzellikleriyle bilinen yayla, kamp kuran ve günü birlik ziyaretçilerin piknik yaptıkları alanlarda geride bıraktığı çöplerle adeta doğa katliamına neden oluyor. Antalya’nın saklı cennetlerinden biri olan doğa harikası bu kez bilinçsizce bırakılan çöpler nedeniyle eleştirilerin odağı oldu. Yaylada koyunlarını otlatan hayvan sahipleri ise bu duruma isyan ettiler.
Eğri Göl’ün kıyısına bırakılmış plastik şişeler, poşetler, içecek kutuları ve gıda ambalajları dikkat çekti. Alanya’dan uzun yıllardan süre gelen ve hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıkan koyun sürüsü sahipleri bu durumdan büyük rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, "Bu kadar güzel bir yer bu kadar sorumsuzca kirletilmemeli" dedi.
Antalya’nın Alanya İlçesi Akdam Mahallesinden her yıl yaz aylarında koyunlarını otlatmak için Eğrigöl yaylasına çıktığını söyleyen Murat Uyar, " Burası her geçen gün özelliğini kaybediyor. Burası bir mera alanı, ama vatandaşlar tarafından piknik alanına çevrildi. Görüldüğü gibi her tarafı çöp ve ateş yakılan yerlerle dolu. Alanya Belediyesi sağ olsun bölgede bizlere temizlik hizmetleri veriyor. Belirli günlerde çöpleri topluyorlar. Ama belediye de bir yere kadar. Belediye yarım saat önce topluyor, yarım saat sonra ise yine her taraf aynı çöplerle dolu. Osman başkan bize her türlü hizmeti veriyor. Osman başkan ile bunun alakası yok. Bu pislik bizim insanlarımızdan geliyor. Bana sorsalar, hayvanlar mı temiz insanlar mı temiz, ben derim ki hayvanlar temiz" diye isyan etti.
"Yayla yoluna asfalt yapıldı, piknikçi sayısı çoğaldı"
Eğrigöl Yaylasına asfalt yapılmadan önce fazla piknikçinin gelmediğini dikkat çeken Uyar, "Burası asfalt olmadan öncesi doğru dürüst piknikçi gelmiyordu. Asfalt yapıldıktan sonra buraya Türkiye’nin her tarafından piknikçi ve kampçılar gelmeye başladı. Biz piknikçilere karşı değiliz. Bıraktıkları pisliklere karşıyız. Ama en azından yaptıkları pislikleri, çöpleri, burada bulunan çukurlara atsalar veya yanlarında giderlerken götürseler her taraf tertemiz kalacak" diye konuştu.
"Hayvanlarımızın ölümüne neden oluyor"
Çöplerin hayvanları için tehlike olduğunu söyleyen Uyar, "Piknikçilerin bıraktıkları naylonların içerisinde bulunan sebze artıklarını hayvanlarımız yiyor. Buda hayvanlarımızın ölümüne neden oluyor. Buna çözüm istiyoruz. Artık Eğrigöl yayladan çıktı, burası bir mesire alanına piknik alanına çevrildi. Özellikle cumartesi Pazar günleri biz bu hayvanları buralarda otlatamıyoruz. Her yerlere ateşler yakıyorlar. Hayvan saldığımız saatlerde buralara hayvan salamıyoruz" diye konuşan Uyar, şöyle devam etti.
"Karavancılar, piknikçiler herkes burada. Gördüğünüz gibi hayvan suladığımız çeşmenin önü bile naylonlarla poşetlerle dolu. Bu poşetler bizden fazla yaşıyorlar. Neden bunları muhafaza etmiyorlar da çevreye atıyorlar bunu anlamış değilim. Göle atılan pisliklerden hayvanlarımız su içmiyor. Kendi imkanlarımız ile çeşme yapıp hayvanlar su içsin diye arık yaptırdık. Her yer plastik tabak, plaksitk bardak ve poşetlerle dolu. Hayvanların otlayacağı yerlerde taşlarla çevrilip onlarca ateşler yakılmış, Doğayı bu kadar katletmeye gerek var mı. Çöp atılacak çukurlar var. Bu çukurlara çöplerini atsalar doğa katl olmayacak. Ben bu çukurlarda biriken çöpleri zaman zaman yakıyorum. Bu çevre katliamına dur demeli. Bu bölge bir mera alanı iken artık piknik alanı, kamp alanı gibi oldu. İnsanlar sorumluluklarını bilmeli. Doğayı sevmeli" diye tepkilerini dile getirdi.




Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)