Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Ceylan, bebeklerde ve çocuklarda görülen göbek fıtığı hakkında bilgiler verdi.
Göbekte şişlik olarak kendisini gösteren göbek fıtığının yenidoğan bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğuna vurgu yapan Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Ceylan, yenidoğan yaklaşık her beş bebekten birinde göbek fıtığı görülebildiğine dikkat çekti. Profesör Doktor Ceylan, açık kalmış olan göbek halkasından dışarı çıkan bağırsakların, göbek deliği üzerini kaplayan derinin altında beliren şişliğe neden olduğunu ve bu şişliğin özellikle bebek ağlarken daha da büyüdüğünü, bebek uyurken şişliğin tamamen ortadan kaybolabildiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Haluk Ceylan, “Gebelikte, ana rahmindeki bebeğin, anneyle bağlantısı göbek kordonu içinde bulunan kan damarlarıyla gerçekleşir. Göbek kordonu, halka şeklindeki göbek deliği içinden geçerek bebeğin vücuduna ulaşır. Göbek halkası doğumdan sonra, hayatın ilk günleri içinde kendiliğinden kapanır. Göbek halkasının kapanmaması neticesinde göbek fıtığı meydana gelir. Göbek fıtığı hemen her zaman iyi huylu bir gidiş gösterir ve hastaların çok büyük bir kısmında 1 yaşın sonuna doğru kendiliğinden kaybolur, bu süre içerisinde göbek halkası kendiliğinden kapanır ve göbek normal, çukur şeklindeki görünümüne kavuşur. Ancak göbek halkası çapı 1,5 cm’den büyük olan fıtıkların kendiliğinden kapanma ihtimali düşüktür. Çocuk 4 yaşına ulaştığında, fıtık halen devam ediyorsa cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır. Çocuk 2-3 yaşlarında ve göbek halkası çapı 2 cm’den büyük ise halkanın kendiliğinden kapanması beklenmez, bu hastalarda göbek fıtığının cerrahi onarımı önerilir. Çocukluk çağı göbek fıtıklarında boğulma riski çok düşük olmakla birlikte yok da değildir. Genel bir tarif ile fıtık boğulması; fıtık içindeki organların fıtık kesesi içinde sıkışıp kalmasıdır ve bu durumda bağırsaklar zarar görebilir. Boğulmuş fıtık hastası acil şartlarda ameliyat edilir. Göbekteki şişliğin çocuk sakinleştiğinde kaybolmaması, fıtığın her zamankinden sert kıvamda olması, üzerinde kızarıklık ve morluk bulunması, göbek fıtığının boğulma işaretleri olabilir. Böyle bir durumda hasta acilen bir çocuk cerrahı tarafından muayene ve gerekirse ameliyat edilmelidir” diye konuştu. İHA
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)